Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom parterowy 120m2 - ogrzewanie prądem z foto.

Michal-81

Recommended Posts

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem po co, pisałem że tak chce znajomy...

Ja paneli nie chce, a nawet jeśli to nie od razu i nie wielkości 10kw ....

A może ktoś chce zarobić w pandemicznych czasach i rozłoży mi te rury w podłodze ? Skoro to takie proste i wymaga tylko piwa ? Płacę normalną dniówkę i piwo do oporu....

Z tym piwem do oporu to uważaj :D Jak się kładącemu rurki kratki na folii po kilku piwkach zaczną przesuwać przed oczami, to może być nieciekawie :D

W moim rejonie instalatorzy chcą 80-120zł za położenie podłogówki. Nie widziałem sensu by tyle płacić za kilka/naście godzin pracy, podobnie jak nie widziałem sensu korzystania z montażystów PC, którzy w wycenach mieli rubryczkę MONTAŻ a w niej cenę 4000zł a cała usługa ze sprzętem kosztowała ponad 30k :D

Dodam coś jeszcze - OZC zrobiono mi z projektem podłogówki. Dzięki temu miałem czarno na białym ile i jakiego materiału na nią potrzebuję. To mi dało wiedzę w temacie - ile instalator chce na mnie zarobić i ile mnie to będzie kosztować, jak sam sobie materiał kupię i zrobię.

Dlatego w postach, w których podajesz cenę swojej instalacji musisz dopisywać „90% pracy własnej”.

Przepraszam za otwartość :) Heniek otwieraj, nie widzę problemu. Ja wiem ze to nie jest skomplikowane ale wymaga odrobine chęci i czasu. Obecni inwestorzy gladiatorzy uważają ze go nie maja i płaca. Dlatego tych co maja odrobine chęci te ceny miga dziwić ale są prawdziwe i przyjmowane przez klientów.

Nie wiem po co, pisałem że tak chce znajomy...

Ja paneli nie chce, a nawet jeśli to nie od razu i nie wielkości 10kw ....

A może ktoś chce zarobić w pandemicznych czasach i rozłoży mi te rury w podłodze ? Skoro to takie proste i wymaga tylko piwa ? Płacę normalną dniówkę i piwo do oporu....

Jutro kupuj materiał, we wtorek zaczynamy. Tylko wez fachowca bo ktoś musi robić:)

Dlatego w postach, w których podajesz cenę swojej instalacji musisz dopisywać „90% pracy własnej”.

Przepraszam za otwartość :) Heniek otwieraj, nie widzę problemu. Ja wiem ze to nie jest skomplikowane ale wymaga odrobine chęci i czasu. Obecni inwestorzy gladiatorzy uważają ze go nie maja i płaca. Dlatego tych co maja odrobine chęci te ceny miga dziwić ale są prawdziwe i przyjmowane przez klientów.

Ależ ja zawsze piszę, co sam robię. Cały dom to w większości moja praca. Nie tykam tylko tych spraw, na które muszą być papiery - elektryk, okna ,PC.

Jak mi cena wykonawcy odpowiada - zarobię w tym czasie mniej więcej tyle co on, lub praca jest ponad moje siły (50+) albo nie mam pojęcia jak to coś zrobić - to zatrudniam człeka. Jeśli jednak widzę, że materiał na moją podłogę kosztuje 3500zł a instalator chce 10 lub więcej tysięcy, to poświęcam czas wolny a na dodatek w przypadku podłogówki, mając rysunki, opis itp w ręku, to było kilkanaście godzin za które bym musiał zapłacić min 7 000. No tyle to ja nie zarabiam, niestety :D

Tak mi się przypomniało - jak weszły zaciskarki do rur miedzianych, to mój znajomy instalator kiedyś powiedział - wiesz ile ja się muszę nakombinować, by inwestor wiedział za co płaci? Jak lutowałem, to czasu to zajmowało a teraz migiem całą chatę obrobię.

:D Fakt - na sprzęt 5k wydać musiał.

PS - największy strzał cenowy jaki dostałem był w przypadku wentylacji, Za rozłożenie rur,skrzynek itp BEZ rekuperatora, robocizna + materiał =18k.

Nie pamiętam czy przekroczyłem 4k za materiał z projektem (200zł) i zrobiłem z synem.

Edytowane przez Pytajnick

U mnie różnica pomiędzy "kotłownią" z PC i podłogówką a kominem, kominkiem, PC CWU i klimą (by wszystko mieć legalnie i nie przekroczyć wymagań EP itp) wyniosła ok 9 000zł a można mieć taniej jak się kupi PC made in China.

Owszem, można przyjąć, że komin, koza i klima by nie powstały, gdybym miał PC. Tylko, że to fikcja. Żona i tak uparła się na kominek. Ja uparłem się na klimę jeszcze przed budową (nie raz i nie dwa pisałem, że większą poprawę komfortu daje osuszanie, niż chłodzenie - ale przy klimie idzie to w parze, natomiast przy chłodzeniu podłogą nie wykraplamy pary i wilgotność względna rośnie).

Żeby nie powtarzać się:

https://forum.muratordom.pl/entry.php?131352

https://forum.muratordom.pl/entry.php?131620-Pod%C5%82og%C3%B3wka-meandry-%C5%9Blimaki-i-podobne-przemy%C5%9Blenia

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132574-Ile-kosztowa%C5%82-mnie-system-ogrzewania-kablami-i-bojler-elektryczny

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132525-O-bezw%C5%82adno%C5%9Bci-pod%C5%82og%C3%B3wki

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132662-O-bezw%C5%82adno%C5%9Bci-pod%C5%82og%C3%B3wki-cz-2

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?336803

W niektórych wpisach nie widać zewnętrznych fotek - problem prawdopodobnie nie występuje w Puffin, Firefox oraz IE.

Temat jest o grzaniu prądem to dodam, że rozmawialem z kilkoma osobami które mają dom który my będziemy budowali . Są to osoby które grzeją kablami, matami na podczerwień, pelletem też.

Jedna pani psioczy na maty, uważa że są super, prócz rachunków, rekord to 800 za 1 miesiąc .

Inna pani grzeje kablami taki sam dom w 2 taryfie i placiła teraz za 2 miesiące 700 razem z prądem bytowym. Niczym nie dogrzewa bo nie ma komina. Nie posiada PV a same kable i ich sterowanie bardzo chwali. Argumentów ze ma w domu pewnie 15 stopni nie przyjmuje bo ma 2 dzieci :)

Ci co grzeją pelletem również chwalą bo idzie jakieś 2 tony pelletu na sezon.

Najniższe rachunki w tym domu osiąga pan który ma kanałówkę i rekuperacje.

Czy Ty oby na pewno zdajesz sobie sprawę, co udowadniasz?

Piszesz, że bzdurą jest 100% grzania w taniej strefie podłogą i argumentem ma być ze część ciepła produkuję źródłami pozbawionymi akumulacji? To udowadniasz coś przeciwnego. Klimy do grzania też nigdy nie odpalałem w drogiej strefie (do chlodzenia zdarza mi się, choć sporadycznie)..

Nigdzie nie napisałem że grzanie w T2 jest bzdurą.

Sam kilka lat w ten sposób grzałem pompą ciepła. Plusem było że prawie całość była w T2 i koszt możliwie najniższy.

Minus taki że były spore wahania temperatury do około 1 stopień w ciągu dnia , oczywiście zależało to od temp. zewnętrznych ...

W tamtym roku spróbowałem wyłączyć grzanie w T2 i puścić pompę aby sama się uruchamiała i wyłączała kiedy jest taka potrzeba.

Stwierdziłem że bardziej odpowiada mi taka praca

Dom ma swoją akumulację ciepła , jak jest słonecznie to słońce nagrzewa dom. Ogrzewanie załącza się jak jest taka potrzeba ...

Mam podlicznik , mam też cyfrowy licznik od Energa z kontem do nadzoru i widzę jakie jest realne zużycie i itd.

Tutaj przykład.

Pompa puszczona samopas (sterowana termostatem ustawionym na 22,4 stopnia (22,2-22,6).

zuz.jpg

Łącze zużycie domu w T1: 30,1%

Zużycie w T2 - 69,9%.

U nas i tak od ponad roku mamy większe zużycie całego domu bo ja pracuję zdalnie a i moje córki też pracują (uczą) sie w domu.

Z tego co sprawdzałem u nas wychodzi 10-15% większe zużycie w T1 przy pracy pompy "samopas" niż przy grzaniu tylko w T2.

Ale mowa o sezonie grzewczym , bo CWU zawsze jest w 100% w T2.

Dlatego stwierdziłem że nawet jak łączy rachunek za ogrzewanie będzie z 50-100zł w skali roku większy to nas i tak stać.

Bardziej zależy nam na komforcie niż na maksymalnym oszczędzaniu ...

PV monitor mam chyba dopiero od 2 lat , pompę mam od 4 lat.

Podlicznik mam od początku , ale spięty z PV monitor dopiero od pewnego czasu.

Poprzednio zapisywałem w Excelu wyniki , teraz już nie muszę ;)

Owszem, można przyjąć, że komin, koza i klima by nie powstały, gdybym miał PC. Tylko, że to fikcja. Żona i tak uparła się na kominek.

No widzisz....a moja miała dość kominka po 25ciu latach jego używania. Dlatego ja nikogo do niczego nie namawiam, bo każdy orze jak może.

Piszę - w moim przypadku - przedstawiając za i przeciw. Czy ktoś się zastanowi nad swoją sytuacją i pod siebie dopasuje najlepsze rozwiązanie, zależy tylko od niego. Jak bez zastanowienia nastawia się na rozwiązanie/przykład kogoś z forum, uważając że będzie miał tak samo, to może wtopić a już szczególnie w budowlance, gdzie rozstrzał cen za usługi jest OGROMNY i ZMIENNY.

Nigdzie nie napisałem że grzanie w T2 jest bzdurą.

Nie?

No popatrz, a ja bez bufora grzeję w 100% w taniej strefie (ale fakt - nie tylko w nocy, bo w dziennym okienku też).

Ale jak dla idei chcesz rezygnować z dziennego 9kienka to rzeczywiście bufor się przyda.

Kaizen przestań wreszcie pisać bzdury ...

PV monitor mam chyba dopiero od 2 lat , pompę mam od 4 lat.

I ile razy w tym czasie miałeś takie mrozy, by twierdzić, że:

Inna rzecz że dom jest położony w takim miejscy gdzie mrozy do -28 stopni nie są czymś "niezwykłym".

Edyta.

Jeszcze zajrzałem na dzisiejszy wykres - jak to pięknie taktuje PC puszczona samopas :)

attachment.php?attachmentid=454789

Załóż jej kaganiec, bo szkoda sprężarki.

A jeszcze jedna zaleta kabli - od ponad dwóch tygodni mam wyłączone ogrzewanie, poza łazienkami. Przy wodnej podłogówce to trochę zabawy z zakręceniem. A i z mocą PC robi się problem, jak ma grzać tylko średnio ze 100-200W i z przepływami tylko w łazienkach.

TaktowaniePCKaszpir.jpg

Edytowane przez Kaizen

Owszem rozmawialiśmy i zarzuciłeś mi kłamstwo jak napisałem że WM z rekuperacją zrobiłem w tym domku za 1800 zl.

Do czego mi tam PC jak domek używam w lecie a bojler utrzymuje mi w nim w zimie 13C za 300 zł za 6 miesięcy zimy?

Zapewne zainstaluję w nim PC PP żeby mieć klimatyzację lecie i jeszcze tańsze ogrzewanie w zimie.

Owszem zarzuciłem ale później to sprostowalem bo nie wiedziałem ze istnieje takiej zabawki za 1500zl. A doszedłeś już do powierzchni użytkowej w tym domku? Bo z tym tez miałeś problem. Skoro sam grzejesz z COP1 to dlaczego masz pretensje do innych? Już widzę klime do chłodzenia. Ha ha ha. Od pazniernika będzie ustawiona na minimum grzania:) albo jeszcze lepiej, na 8 lub 10* w zależności od producenta :)

Edytowane przez swierol

Czego z tą powierzchnią miałem dochodzić?

30m2 na dole i 20m2 antresoli.

Czy ja mam pretensje do kogoś grzejącego z COP=1?

Ja jedynie zwracam uwagę że grzanie kablami/matami/foliami jest strzelaniem sobie w kolano.

Robienie tego tylko dlatego że początkowy koszt jest niższy od PC i wymyślanie drastycznych cen PC i praktycznie darmowych kabli aby udowodnić swoją tezę/wybór jest niepoważne.

Uważaj bo znowu będziesz się kajał że nie wiedziałeś że jakaś "zabawka" istnieje.

Czy ktoś pisze ze kable są za darmo ?

Ci którzy grzeją z COP1 a mają dobrze zrobiony dom jakoś nie widać żeby wieszali się na sznurze, mało tego, jakoś nie myślą nad zmianą systemu ogrzewania. Przypadek ?

Oczywiście zaraz napiszesz ze marzą o wodnej podłogówce bo można ją wpiąć do byle czego. Przecież jej zrobienie nie jest jakieś awykonalne w domu gdzie są kable.

Ja czekam na wycenę pompy i jeśli będzie ona oscylowała w okolicy ceny kabli ( lub mat pod kafelki ) , Klimy i kozy, to jest szansa że się skuszę ale myślę że jestem naiwny. Obstawiam cenę za podłogówkę 86m plus pompa od 35k w górę....

No nie przypadek, tylko ekonomiczne myślenie które tak lubisz.

Ile ich będzie kosztowała demolka mieszkania podczas wymiany kabli na rurki z wodą.

Dlatego płacą za prąd i udają że są z tego zadowoleni. :)

Widać że nie masz jeszcze domu. :)

Każdy remont to demolka, mniejsza lub większa.

Przecież uzasadniacie tu że wszystko można zrobić za piwo albo samemu. Więc demolka będzie kosztowała piwo i trochę swojej pracy.

Nasza kuzynka grzeje szkieletowca matami pod kaflami i kanałówką. Chwali i nie płacze. Przeszła z ekogroszku i wodnej podłogówki....

Widzę że argumentów brakuje i pozostał sarkazm.

Twoja kuzynka może mieszkać jak i gdzie chce, ja bym nigdy nie mieszkał w domu grzanym matami lub foliami.

Chodzenie po PEM nie jest dla mnie.

Twojej kuzynce może to nie przeszkadza bo nie wie o tym albo wie i ignoruje.

Jej wybór i jej zdrowie.

Nic mi do tego.

Żaden sarkazm . Zwyczajnie to co jest dobre dla Ciebie , nie musi być dobre dla mnie ( i mojej kuzynki ) . Jeżeli żona Kaizena chciała palić drewnem, to pali. Ty chciałeś grzać wodę to grzejesz. Ja do większości tematów podchodzę praktycznie i ekonomicznie. Nie kupuje wodotrysków jezeli jest prostsze rozwiązanie.

Gdyby grzanie z COP1 było ekonomicznie nieuzasadnione, to w takim kraju jak Polska grzaliby tak tylko Kolczyki i im podobni