sito 11.04.2021 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Żaden sarkazm . Zwyczajnie to co jest dobre dla Ciebie , nie musi być dobre dla mnie ( i mojej kuzynki ) . Jeżeli żona Kaizena chciała palić drewnem, to pali. Ty chciałeś grzać wodę to grzejesz. Ja do większości tematów podchodzę praktycznie i ekonomicznie. Nie kupuje wodotrysków jezeli jest prostsze rozwiązanie. Gdyby grzanie z COP1 było ekonomicznie nieuzasadnione, to w takim kraju jak Polska grzaliby tak tylko Kulczyki i im podobni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 11.04.2021 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 11.04.2021 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Dlaczego więc Kaizen przekonuje wszystkich którzy zainwestowali w PC że nie znają się na ekonomii i wywali pieniądze w błoto bo kable są tańsze i lepsze. Ja jedynie mam problem z tymi którzy żonglują sumami wyjętymi spod brudnego palucha i w ten sposób chcą udowodnić że kable są prawie za darmo a na PC trzeba brać pożyczkę w banku. Ja nie widzę żeby pisał tylko o kablach. Nawet wpadły mi jego wpisy że akurat w tym wypadku pompa ma sens. A nie czytałem jego wszystkich kilkunastu tysięcy postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.04.2021 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 W moim rejonie instalatorzy chcą 80-120zł za położenie podłogówki. Nie widziałem sensu by tyle płacić za kilka/naście godzin pracy, podobnie jak nie widziałem sensu korzystania z montażystów PC, którzy w wycenach mieli rubryczkę MONTAŻ a w niej cenę 4000zł a cała usługa ze sprzętem kosztowała ponad 30k . Ja styropian sam z żoną ułożyłem. Jak widziałem jak "fachowo" układa hydraulik styropian to stwierdziłem że szkoda kasy na coś co sam z żoną ulożymy dużo lepiej niż "fachowiec". Hydraulik nie bawi się w docinanie. Wielu sypie piasek i nic nie docina. Podlogówkę układał nam hydraulik który robił nam hydraulikę w domu. Zagadałem z nim i płaciłem 12zł za m2 podłogówk i chyba 150 zł za montaż rozdzielacza i testy. Zrobili to wszystko z pomocnikiem w jeden dzień. Łącznie z materiałem (bez styropianu) wyszlo chyba coś trochę coś 40-50zł za m2 podłógówki. Robiłem na markowych materiałach. Płacenie 100zł za m2 to dla mnie głupota bo koszt materiałów to 20-40zł za m2 podłogówki .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.04.2021 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Nie? I Edyta. Jeszcze zajrzałem na dzisiejszy wykres - jak to pięknie taktuje PC puszczona samopas Załóż jej kaganiec, bo szkoda sprężarki. A jeszcze jedna zaleta kabli - od ponad dwóch tygodni mam wyłączone ogrzewanie, poza łazienkami. Przy wodnej podłogówce to trochę zabawy z zakręceniem. A i z mocą PC robi się problem, jak ma grzać tylko średnio ze 100-200W i z przepływami tylko w łazienkach. W tej "okolicy" mieszkamy już 11 lat ... Co do pompy to już pisalem że mam za dużej mocy i pompa nie nadaje się do pracy stałej i tak nie pracuje. Sterują ja termostat i kiedy pompa się włączy / wyłączy zależy od warunków atmosferycznych i od ile energii zakumuluje dom ... Co do wykresu i taktowania , na razie próbuję jak mocno mogę zejść z przepływem i temperaturą zasilania bo zaobserwowałem że wcale wysoka temperatura zasilania nie powoduje szybszego wzrostu temp w domu (u nas) a jedynie wyższe zużycie energii. Od pewnego czasu nie grzeję za pomocy krzywej tylko za pomocą stałej temperatury. Zaobserwowałem że ekonomiczniej u nas jest grzać dłużej z nizszą temp zasilania niż grzać trochę krócej z duża wyższą temp zasilania ... U nas odpada aby całkowiice wyłączyć ogrzewanie , choć były dni że było dużo słońca i ogrzewanie zupełnie się nie załączylo ,albo na bardzo krótko. U nas prawie codziennie była temperatura minusowa , jeszcze kilka dni temu było -7 stopni 7 kwietnia taką pogodę mieliśmy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 11.04.2021 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 W tej "okolicy" mieszkamy już 11 lat ... Co do pompy to już pisalem że mam za dużej mocy i pompa nie nadaje się do pracy stałej i tak nie pracuje. Sterują ja termostat i kiedy pompa się włączy / wyłączy zależy od warunków atmosferycznych i od ile energii zakumuluje dom ... Co do wykresu i taktowania , na razie próbuję jak mocno mogę zejść z przepływem i temperaturą zasilania bo zaobserwowałem że wcale wysoka temperatura zasilania nie powoduje szybszego wzrostu temp w domu (u nas) a jedynie wyższe zużycie energii. Od pewnego czasu nie grzeję za pomocy krzywej tylko za pomocą stałej temperatury. Zaobserwowałem że ekonomiczniej u nas jest grzać dłużej z nizszą temp zasilania niż grzać trochę krócej z duża wyższą temp zasilania ... U nas odpada aby całkowiice wyłączyć ogrzewanie , choć były dni że było dużo słońca i ogrzewanie zupełnie się nie załączylo ,albo na bardzo krótko. U nas prawie codziennie była temperatura minusowa , jeszcze kilka dni temu było -7 stopni 7 kwietnia taką pogodę mieliśmy ... [ATTACH=CONFIG]454791[/ATTACH] I wlasnie to o czym piszesz teraz odpycha mnie od ogrzewania wodnego..... Nie chciałbym kosztem ~200zl miesiecznie bawić sie w magika w celu uzyskania odpowiednich temperatur w domu. Można się zgadzać z teoriami Kaizena lub nie, ale często prowadzą one do tego że jednak ma sporo racji. Nie piłem z nim wódki i osobiście go nie znam. To tylko moje przemyślenia na podstawie tego co tu czytam. Mi wylał kubeł zimnej wody na łeb jak dałem projekt na forum. Skonsultowałem z elektrykiem i faktycznie projekt nie jest super.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 11.04.2021 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.04.2021 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 I wlasnie to o czym piszesz teraz odpycha mnie od ogrzewania wodnego..... Nie chciałbym kosztem ~200zl miesiecznie bawić sie w magika w celu uzyskania odpowiednich temperatur w domu. . ??? A kto się bawi w "magika" aby osiągnąć odpowiednią temperaturę w domu ? Nie mam żadnego problemu z osiągnięciem odpowiedniej temperatury w domu nie ważne czy za na zewnątrz jest -20 czy jest +10. Za to odpowiada termostat z ustawioną histerezą 0,4 stopnia i on pilnuje aby w domu była komfortowa temperatura przez 24 godzinę na dobę. Można ustawić np. 35 stopni na pompie ciepła , włączyć termostat i zapomnieć o ogrzewani i pompie ... Ja jednak lubię "wycisnąć" ile się da z danego sprzętu i traktuje to jako ciekawostkę i "zabawę" . "testy" te nie mają wpływu na temperaturę w domu a co najwyżej na zużycie energii .. Myślę że Ci do grzeją kablami i tylko w T2 bardziej " bawią" się z czasami ogrzewania aby dopasować optymalny czas grzania do danych warunków zewnętrznych , bo wątpie że mają włączone termostaty i dom grzany jest wtedy kiedy potrzebuje a nie kiedy jest "tania taryfa" .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2021 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 jeszcze kilka dni temu było -7 stopni Wg Twojego pvmonitor 7 kwietnia było -5 najniżej. U mnie wtedy było -3,7. 18 stycznia najniżej miałeś -22,3 - u mnie wtedy czerpnia miała -21*. Wcale nie mieszkasz na jakimś biegunie zimna. Kiedy miałeś -28? Nie mam żadnego problemu z osiągnięciem odpowiedniej temperatury w domu nie ważne czy za na zewnątrz jest -20 czy jest +10. To jak wyłączasz ogrzewanie sypialni i/lub salonu zostawiając grzanie łazienek? Jak jeszcze nie teraz - to lada moment będzie to bardzo wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.04.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) Co do wykresu i taktowania , na razie próbuję jak mocno mogę zejść z przepływem i temperaturą zasilania bo zaobserwowałem że wcale wysoka temperatura zasilania nie powoduje szybszego wzrostu temp w domu (u nas) a jedynie wyższe zużycie energii. Od pewnego czasu nie grzeję za pomocy krzywej tylko za pomocą stałej temperatury. Zaobserwowałem że ekonomiczniej u nas jest grzać dłużej z nizszą temp zasilania niż grzać trochę krócej z duża wyższą temp zasilania ... Także mam przewymiarowaną pc i także grzeję dłużej na niższym nastawie. Wtedy ściany mają czas się wygrzać. Przy krótkim grzaniu, nie mają takiej możliwości. Jedynie w okienku południowym puszczam na 33 w podłogę, kiedy jest chłodno i mróz. To jedyne odstępstwo od tej reguły. Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant - Buderus 19.04.2021 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Witam,Pompy ciepła Buderus są doceniane przez użytkowników między innymi ze względu na wysoki współczynnik efektywności COP jak również wysoką niezawodność urządzenia. Dodatkowo, umożliwiają one na dostarczanie ciepła do budynku do temperatury zewnętrznej -20 stopni, co powoduje pewny komfort cieplny niezależnie od warunków zewnętrznych i brak konieczności montażu rezerwowego źródła ciepła. To wszystko sprawia, że w okresie eksploatacji urządzenia będzie przenosiło się na niższe zużycie energii do zasilania pompy ciepła, a tym samym, niższe koszty ogrzewania. Pozdrawiam Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts