Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile was kosztuje ogrzewanie gazem?

lukas198820

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Świetnie, a ten kocioł jaką ma sprawność przy 0,5kW ?

Świetnie? Chyba że to napisałeś jako dowcip.

Kocioł który ma 25 lat to już dawno powinien być zezłomowany. Kuzynka wymieniła kilka lat temu kuchenkę gazową i gotując na starej na miesiąc szło jej prawie dwie butle gazu, po wyminie na nowa butla starcza jej na prawie półtora miesiąca użytkując nowa kuchenkę z taką sama częstotliwością jak starą.

Ten kocioł dwudziestopięcioletni to musi mieć przepały jak stary diesel.

• 3 months później...

Gdy macie gaz z PGNiG to musicie doliczyć wzrost cen paliwa gazowego o 12,4% od 1 sierpnia.

To już kolejna podwyżka w tym roku, wcześniejsza podwyżka cen paliwa gazowego była 1 maja.

Do tego wzrost od 1 lutego opłat dystrybucyjnych.

Gdy policzyłem, przy moim rocznym zużyciu gazu 1200 m3 wzrost w tym roku to już 13,79 %.

@lukas198820

Jak pisałem - zużywam minimalną ilość gazu rocznie dzięki PC.

Zastanów się, czy zakładać gaz. Ceny gazu rosną i to bardzo szybko. Dla Unii gaz zaczyna być bardzo "BE".

Pompy ciepła tanieją - za kilkanaście tysięcy można kupić "markową" PC, np LG Therma V na R32, lub Panasonic.

Do tego jeśli zdążysz podłączyć PV przed zlikwidowaniem "magazynów - haracz 20 %" to Twoje rachunki za ogrzewanie mają szanse nie poszybować "w kosmos".

Piszę "haracz", ale okazuje się że jest to korzystniejsze od sprzedaży nadwyżek prądu z produkcji dziennej i kupowanie gdy zabraknie...

Podaj więcej szczegółów nt tego domu.

Projekt indywidualny 105m2 po podłogach 96,8 PU, ocieplenie 15/20/40,okna 3 szybowe, woj. małopolskie.

Ogrzewanie:3 źródła, gaz prąd kominek.

Teraz przy podwyżkach gazu wyjdzie więcej, Wyliczyłem rocznie ile mam do zapłaty podzieliłem przez 12 i co miesiąc płacę stałą kwotę.

Temperatura w domu 21,5-22st sterowana z domoticza.

Projekt indywidualny 105m2 po podłogach 96,8 PU, ocieplenie 15/20/40,okna 3 szybowe, woj. małopolskie.

Ogrzewanie:3 źródła, gaz prąd kominek.

Teraz przy podwyżkach gazu wyjdzie więcej, Wyliczyłem rocznie ile mam do zapłaty podzieliłem przez 12 i co miesiąc płacę stałą kwotę.

Temperatura w domu 21,5-22st sterowana z domoticza.

Tzn. domoticz steruje kotłem gazowym i prądem (kablami?) jednocześnie i sam wybiera co ma ile grzać i kiedy?

U mnie wychodzi cały rok 2500zł gaz (CO + CWU).

Dom 360m2 ogrzewany tylko gazem, 100% ogrzewanie podłogowe plus:

- rekuperacja

- płyta fundamentowa na 20cm sturodurze

- elewacja 20cm styropian grafitowy klejony pianką PUR + miejscami plastikowe kotwy

- dach pianka PUR 20-25cm

- okna 3 szybowe nie otwierane FIX

- temperatura mierzona wyłącznie w kotłowni/pralni

- zimą temperatura ustawiona to 23.5*C i taka jest utrzymywana (po 22:30 piec się wyłącza i wznawia pracę o 4:30 rano).

• 2 weeks później...