lukasz_298 12.04.2021 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Dzień dobry, chciałbym się poradzić mądrzejszych ode mnie w sprawie sposobu wykonania układu uziemienia ochronnego. Pewien dom parterowy jest w budowie, aktualnie stan surowy otwarty. Z pewnych przyczyn nie został wykonany uziom fundamentowy. Naczytałem się, ile mogłem, ale dalej nie mam pewności. Najlepszym i nieprzesadnym wydaje mi się uziom poziomy z bednarki stalowej miedziowanej o długości ok. 54 m dookoła domu, jednak z wynajmem koparki jest to koszt aż ok. 1800 zł. Taniej byłoby wykonać uziom miedziowany pionowy. O ponad połowę taniej poziomy z bednarki ocynkowanej. Czy pionowy miedziowany byłby z jakiegoś powodu gorszy? Jak wykonać połączenia między poszczególnymi prętami? Głębokość przemarzania teoretycznie 1 metr. Grunt piaszczysty, na kilkudziesięciu centymetrach zaczyna się twardszy, bardziej gliniasty. Ile lat mógłby przetrwać uziom poziomy ocynkowany? Czy opłaca się dopłacać do miedziowanego? Wymiary domu: 7,85 x 11,05 m + taras. Układ sieci TN-C-S, trzy fazy, moc przyłączeniowa 16 kW, przyłącze kablowe. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 12.04.2021 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Oj, będzie się działo bo taki temat to woda na młyn wielu forumowiczów uważających się za speców od uziemień.Ja mam tylko małe pytanie - dom nie będzie miał piorunochronu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_298 12.04.2021 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Może coś nowego się od nich dowiem. Nie będzie miał piorunochronu. Z obliczeń wynika, że nie potrzebuje. Wysokość 5,62 m, dookoła zabudowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.04.2021 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Nic nie będzie się działo.Zapraszam do PN-HD 60364-5-54:2011 - wersja polska.155 złociszy i cała wiedza na talerzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.04.2021 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Wiedza zawarta w normach jest raczej do zrozumienia przez fachowców z danej dziedziny, natomiast autor tematu raczej nim nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 13.04.2021 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Autorze tematu - PN zamówiona, w weekend przeczytasz i po problemie Powodzenia ! Realna rada - zamawiasz ekspertyzę/poradę u inż. elektryka ale tylko specjalisty od instalacji w bud. 1-rodz. Koszt pewnie 2 x niż za tą PN, ale zapewniam, że zaoszczędzisz sporo czasu i zł. Oczywiście zaraz ktoś (pewnie Elpapiotr) napisze, że to moja autoreklama. Niestety na odległość nie doradzam, tylko po wizji lokalnej czyli w obrębie mojego miasta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.04.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Ja pi.... inż. ekspert elektryk z ub, ekspert od instalacji elektrycznych, ekspertyza za 75zł (z dojazdem oczywiście i fakturą) nie mylić z poradą Normalnie ten kraj mnie ciągle zaskakuje. Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 13.04.2021 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Ja pi.., ale kiepskie IQ, aby sądzić, że to 2 x mniej. Więcej !Kilka miesięcy temu moja córka miała pewien problem budowlany. Mogłaby opisać go na tym forum i oczekiwać porad mądrzejszych lub głupszych, niestety tych drugich byłoby więcej. Zamiast tego wezwała inż. budownictwa. Przyjechał, obejrzał, wydał opinię i wziął za to odpowiedzialność. Problem został rozwiązany. Skasował właśnie 300, - A córka wróciła do swojej pracy i mogła spokojnie zająć się tym na czym się zna. Niech każdy pracuje i zarabia w swojej dziedzinie. Czy forumowy / internetowy doradca bierze za cokolwiek odpowiedzialność ? Wy - zadający pytania w strategicznych sprawach swojej budowy sądzicie, że wszelcy liderzy forum to specjaliści w danej dziedzinie opłacani przez Muratora ? Jeśli tak to jesteście naiwni.Forum może być fajne w zakresie np jaki kolor trawy polecacie itp Tematy typu : jak wykonać uziom, jaki zastosować ogranicznik, jakie przewody do bramy to jednak są poważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.04.2021 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Realna rada - zamawiasz ekspertyzę/poradę u inż. elektryka ale tylko specjalisty od instalacji w bud. 1-rodz. . Co to za magiczna specjalizacja? Specjalista od instalacji w budynkach jednorodzinnych? :D Wybitna specjalizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 14.04.2021 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 marcin225 - a jaką Ty specjalność reprezentujesz ? Forumowy omnibusik ? Spec od gumowych dzwonków ? A może układacz przewodów czyli taki "elektryk" od instalacji z jakimi mam czasami do czynienia i po nich poprawiam. Nie rozumiesz specjalizacji w dzisiejszym świecie, nawału informacji, ciągle nowych produktów itp itd, Dalej nie będę tłumaczył, bo i tak nie pokapujesz. Dodam tylko, że pewien projektant od sieci SN i WN jak ma wykonać projekt z zakresu domku lub małej firmy to konsultuje to ze mną, bo "Piotrek przecież ty się na tym lepiej znasz "Zatem dalej udzielajcie "porad" na pytania odnośnie uziomów, kabli i ... Ja się wyłączam, bo to jednak nie moja bajka. Szkoda mojego czasu - zlecenia czekają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 15.04.2021 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Chłopie co Ty bredzisz ?jakiej specjalizacji nie rozumiem? Specjalisty od domków jednorodzinnych? :D Nie ma chyba prostszej elektryki niż właśnie w domkach... Zazwyczaj to instalacje robią tam Janusze bądź Piotery elektryki Tacy co to nie mają umiejętności bądź możliwości wejścia na naprawdę duży budynek gdzie nad dupą stoi Ci kilku inspektorów i ogarnięty inwestor z batem w postaci kar wszelakich. Tam nie pobajasz sobie jak przed właścicielem domku bo szybko zostanie zweryfikowana wiedza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 15.04.2021 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Wracając do tematu:Zwykły ocynk bez betonu nie ma sensu. Z miedziowaną trzeba się obchodzić jak z jajkiem - głębsza rysa i korozja. Lepiej przemyśl sobie kilka pionowych uziomów z nierdzewki - połączonych paskiem nierdzewki ( można kupić na metry) . Zawrotna kwota nie wyjdzie, a wcale nie więcej niż cena koparki, którą podałeś Jednak i tak bez pomiaru tego się nie obejdzie. PS. Nie licz na to, że tutejsze zakompleksione leśne dziadki z sepu i z innych lasów cokolwiek Ci powiedzą. Więcej Ci namieszają i zasieją wątpliwości niż wyjaśnią. Także przykro mi, ale daj sobie spokój z szukaniem tu info. Elektrodę i inne tego typu fora też sobie odpuść - to taki sam grajdołek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.04.2021 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Dodam tylko, że pewien projektant od sieci SN i WN jak ma wykonać projekt z zakresu domku lub małej firmy to konsultuje to ze mną, bo "Piotrek przecież ty się na tym lepiej znasz " Humor satyra. A domino nie lepszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_298 16.04.2021 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Zapraszam do PN-HD 60364-5-54:2011 - wersja polska. 155 złociszy i cała wiedza na talerzu. Dziękuję, ale zdążyłem przeczytać istotniejsze fragmenty 43 z 48 stron za 19,95 zł w czytelni i nie dowiedziałem się niczego nowego. Realna rada - zamawiasz ekspertyzę/poradę u inż. elektryka ale tylko specjalisty od instalacji w bud. 1-rodz. Dziękuję za poradę. Wy - zadający pytania w strategicznych sprawach swojej budowy sądzicie, że wszelcy liderzy forum to specjaliści w danej dziedzinie opłacani przez Muratora ? Kto by chciał za to płacić? Wracając do tematu: Zwykły ocynk bez betonu nie ma sensu. Z miedziowaną trzeba się obchodzić jak z jajkiem - głębsza rysa i korozja. Lepiej przemyśl sobie kilka pionowych uziomów z nierdzewki - połączonych paskiem nierdzewki ( można kupić na metry) . [...] Jednak i tak bez pomiaru tego się nie obejdzie. PS. [...] Także przykro mi, ale daj sobie spokój z szukaniem tu info. Bardzo dziękuję za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.04.2021 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Zwykły ocynk bez betonu nie ma sensu. Że niby ocynk w betonie ma sens? Niestety, w przeciwieństwie do stali nieocynkowanej, powłoka cynkowa na zbrojeniu koroduje w roztworze cieczy porowej betonu przy pH ≥ 13,3 [17] – rysunek 5. Korozja powłoki cynkowej zachodzi również, gdy odczyn cieczy porowej spadnie poniżej pH = 11,4. Dla porównania inicjacja procesów korozyjnych na stali zbrojeniowej bez powłoki rozpoczyna się przy nieco wyższym pH = 11,8 [12] – rysunek 6. Stan pasywny powłoki cynkowej utrzymuje się wyłącznie w stosunkowo wąskim przedziale pH = 11,5–13,2 [17, 5]. Dla porównania pasywacja zbrojenia bez powłoki zachodzi przy pH > 11,8, bez górnego limitu wartości pH – por. rysunek 6. źródło U Musiała tez jest co nieco o bezsensowności ocynku w betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 16.04.2021 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) (..) Tak, bednarka ocynkowana jako uziom otulona betonem ma sens (rzeczywiście należy dodać, że chodzi o beton odpowiedniej klasy). Ochłoń i przeczytaj tytuł tego opracowania, a później jego całość. Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.04.2021 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 Tak, bednarka ocynkowana jako uziom otulona betonem ma sens (rzeczywiście należy dodać, że chodzi o beton odpowiedniej klasy). Ochłoń i przeczytaj tytuł tego opracowania, a później jego całość. Skoro nie znasz i nie wystarczyło zasugerować przeczytanie to zacytuję dr Musiała: Materiał uziomu Na uziom zalewany betonem wystarczają wyroby ze stali węglowej gołej, która w betonie nie koroduje, bo przecież nie korodują gołe pręty zbrojeniowe. W razie użycia wyrobów ze stali cynkowanej dochodzi do korozji galwanicznej, jeżeli w tym samym środowisku elektrolitycznym wilgotnego betonu znajduje się zbrojenie ze stali gołej. Powstają ogniwa galwaniczne cynk/żelazo o łącznym potencjale elektrochemicznym ok. 0,4 V (tabl. 4), będące źródłem prądu degradującego powłokę cynku. Po jej zniszczeniu proces ustaje; nie stanowi on żadnego zagrożenia, jedynie świadczy, że stosowanie stali cynkowanej na uziomy zatopione w betonie niczemu nie służy. Natomiast wyroby ze stali cynkowanej bądź ze stali nierdzewnej są potrzebne na przewody przyłączeniowe wyprowadzone z betonowego fundamentu do połączenia uziomu z główną szyną wyrównawczą (GSW) budynku, z mostkiem dylatacyjnym i/lub z przewodami odprowadzającymi piorunochronu. Jaka niby klasa przed tym chroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 17.04.2021 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) @Kaizen ochłoń, czepnąłeś się jakiegoś zjawiska trzeciego rzędu, które może tam występuje, ale nie ma żadnego (pomijalnego) znaczenia dla trwałości tego uziomu. Dodatkowo w tym wywodzie Musiała chodzi raczej o wielkie budynki (przemysł, hale bloki), gdzie lepiej pospawać zbrojenie niż dokładać bednarkę. W przypadku domu jednorodzinnego jest 50-70mb ław, a cena bednarki to 7-8zł/. !? Poza tym ocynk w betonie można łatwo połączyć z odczepami z nierdzewki. Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.04.2021 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 @Kaizen ochłoń, czepnąłeś się jakiegoś zjawiska trzeciego rzędu, które może tam występuje, ale nie ma żadnego (pomijalnego) znaczenia dla trwałości tego uziomu. I to nadaje sensu wywalaniu kasy na ocynk? Bo nie szkodzi? Ale też w niczym nie pomaga. To może lepiej pozłacaną bednarkę dać, jak to ma sens? Tylko jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 17.04.2021 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 I to nadaje sensu wywalaniu kasy na ocynk? Bo nie szkodzi? Lepiej dać bednarkę ocynkowaną niż nie dawać żadnej. W ten sposób łatwiej wykonać prawidłowy uziom fundamentowy. Poza tym bednarka czarna nie jest tak łatwo dostępna na lokalnych składach budowlanych, a i do wyjścia z ławy taka czarna się nie nadaje. Różnica w kosztach jest pomijalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts