Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy poliwęglan daje jakikolwiek cień?

Recommended Posts

Dziękuję. Już zabieram się za czytanie informacji na stronach producentów.

Czyli rozumiem, że możemy kłaść całe płyty 210 cm. bez ich cięcia na rozstaw krokwi. ale mocujemy je do każdej krokwi.

A czy akcesoria będą pasować w przypadku daszku wielospadowego? Czyli u mnie niestety powstaną trapezy i trójkąty w różnych płaszczyznach. Chodzi mi o tę górną listwę dociskową z uszczelką, o której pisze jajmar.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja stsowałem to na plaskich powierzchniach, jak masz styk paszczyzn te standartowe listwy moga być za małe. Kwestia jakie masz kąty płaszczyzn. Tak się zastanawiam jak masz te krokwie narożne wykonane, pewnie sa to kwadraty/prostokąty wtedy może być problem w tworzeniu styku płaszczyzn. Zweryfikuj sobie ile na tych listwach możesz zniwlaować. Wg mnie możesz potrzebować "klinów" na tych naorżnych krokwiach by wyprowadzić te płaszczyzny. 

10 godzin temu, Robinson74 napisał:

Dziękuję. Już zabieram się za czytanie informacji na stronach producentów.

Czyli rozumiem, że możemy kłaść całe płyty 210 cm. bez ich cięcia na rozstaw krokwi. ale mocujemy je do każdej krokwi.

A czy akcesoria będą pasować w przypadku daszku wielospadowego? Czyli u mnie niestety powstaną trapezy i trójkąty w różnych płaszczyznach. Chodzi mi o tę górną listwę dociskową z uszczelką, o której pisze jajmar.

Można a nawet należy kłaść całe płyty.

Podczas projektowania wychodź z założenia że każda dodatkowe połączenie płyt to potencjalna nieszczelność.

Płyta zawsze musi mieć możliwość pracy w ekstremalnych warunkach pogody ale i ze względu na samą konstrukcję. Inna zachodzi przy konstrukcji metalowej a inna dla drewna stąd też przerwy dylatacyjne zarówno dla połączenia dwóch płyt jak i pomiędzy mocowaniem samej płyty a elementem mocującym.

Nie wiem o jakie kąty chodzi. Listwa aluminiowa systemowa wraz z wsuniętymi uszczelkami posiada pewien zapas pod którym płyta poliwęglanu może być umieszczona. 

Poza tym przy styku płaszczyzn i różnych kątach zamiast zwykłej uszczelki dolnej leżącej na krokwii można zastosować dolny profil systemowy z wsuniętymi uszczelkami który wraz z górnym doszczelni większe różnice dwóch płaszczyzn.

Najlepszą informację uzyskasz zamieszczając zdjęcie lub odręczny rysunek daszku..

Edytowane przez Mareks77

12 godzin temu, jajmar napisał:

Kwestia jakie masz kąty płaszczyzn. Tak się zastanawiam jak masz te krokwie narożne wykonane, pewnie sa to kwadraty/prostokąty wtedy może być problem w tworzeniu styku płaszczyzn.

Konstrukcji drewnianej jeszcze nie ma. Powstanie w najbliższych tygodniach, mam nadzieję. A coś byś doradził w przypadku tej krokwi narożnej?

Kąty będą raczej niewielkie, pewnie ok. 10 stopni na południe i tyle samo na zachód.

Jeden z producentów płyt poliwęglanowych sugeruje, żeby na łączeniu płaszczyzn zastosować obróbkę blacharską zamiast standardowych elementów systemowych.

Zastanawiam się jeszcze nad tym mocowaniem płyt na ich łączeniu, bo coś mi tu nie gra.

Otóż zakładając szerokość krokwi 6-7 cm i odległość między płytami 1 cm (dylatacja), nie da się ich poprawnie zamocować do tak wąskiego elementu jakim jest krokiew 6 cm. Dlaczego? Dlatego, że zgodnie z zaleceniami producentów oraz ze zdrowym rozsądkiem, nie można mocować płyt na samych krawędziach. 3 cm od krawędzi płyty to minimum. To samo dotyczy krokwi. Rozum podpowiada, że należy mocować wkręty do krokwi blisko środka grubości krokwi, a nie na samych krawędziach.

Możecie się do tego odnieść?

Na krawędzi plyta jest mocowana wkrętami? W systemie ktory kojarze były listwy i uszczelki. Z dolu jedna uszczelka na profilu alu potem poliwęglan i uszczelka +profil alu. Na pośrednich podporach tez byłylistwy ale aby je dokrecić nawiercało się otwory w poliwęglanie. Masz wybrany system mocwań sprawdż sobie to. 

5 godzin temu, Robinson74 napisał:

Zastanawiam się jeszcze nad tym mocowaniem płyt na ich łączeniu, bo coś mi tu nie gra.

Otóż zakładając szerokość krokwi 6-7 cm i odległość między płytami 1 cm (dylatacja), nie da się ich poprawnie zamocować do tak wąskiego elementu jakim jest krokiew 6 cm. Dlaczego? Dlatego, że zgodnie z zaleceniami producentów oraz ze zdrowym rozsądkiem, nie można mocować płyt na samych krawędziach. 3 cm od krawędzi płyty to minimum. To samo dotyczy krokwi. Rozum podpowiada, że należy mocować wkręty do krokwi blisko środka grubości krokwi, a nie na samych krawędziach.

Możecie się do tego odnieść?

Napiszę Ci jak jest wykonane moje zadaszenie nad tarasem.

Na połączeniu dwóch płyt nie mocuje się ich do dachu dodatkowymi wkrętami. Tam tylko idzie uszczelka na krokwii:

https://rokad.pl/pl/p/Uszczelka-EPDM-dolna-samoprzylepna-50mm-SD13-do-Poliweglanu-Komorowego/23

na nią idą dwie płyty poliwęglanu odseparowane dylatacją 1cm a na płyty idzie profil aluminiowy łączący

https://rokad.pl/pl/p/Profil-gorny-aluminiowy-laczacy-do-poliweglanu-60x9-6m/17

Do profllu w oba skrajne wcięcia są wsówane uszczelki

https://rokad.pl/pl/p/Uszczelka-EPDM-do-poliweglanu-komorowego-profil-glowny-S229/20

Profil aluminiowy do krokwii montowałem za pomocą długich wkrętów farmerskich z uszczelkami EPDM.

To sam profil z uszczelkami dociska dwie płyty i doszczelnia je. Płyty mogą swobodnie pracować przy skrajnych temperaturach od mrozu aż do palącego słońca.

Na resztę płyt na krokwiach są tylko same uszczelki z pierwszego linku a na górze poliwęglanu mocowany jest on grzybki z wkrętem

https://rokad.pl/pl/p/Podkladka-grzybki-poliweglan-komorowy-biale-16mm/340

Edytowane przez Mareks77

5 godzin temu, Robinson74 napisał:

Jakoś tak będzie wyglądać to zadaszenie.

dach tarasu.jpg

Jaki miał by być kąt spadku obu połaci.....ok doczytałem ze 10*

Odnośnie uszczelnienia i wykończenia lini brązowej czyli połączenia dwóch płyt to po uszczalnieniu kanałów taśmami paroszczelnymi obróbka blacharska coś w stylu odwróconej blachy koszowej będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem.

Może być to blacha zgodnie z sugestiami sprzedawcy lub samoprzylepna taśma EPDM o szerokości 15 - 20 cm o grubości 1mm

Profile alu z uszczelkami doszczelnią to swobodnie ale idealnego docięcia i połączenia będzie wymagało połączenie dwóch profili czołami idące po brązowej lini.

Będą tylko 2 takie połączenia więc tu silikon spełni zadanie lub dodatkowa łatka z taśmy.

Edytowane przez Mareks77

Mareks77, dzięki za bardzo szczegółowe informacje.

1) Mniej więcej co ile cm łapałeś ten profil aluminiowy do krokwi?

2) Mniej więcej co ile cm montowałeś te grzybki?

Pytania do wszystkich:

3) A jak wygląda u was styk takiego zadaszenia ze ścianą? W jakiej odległości od ściany kończy się poliwęglan? Jak wygląda uszczelnienie styku takiego zadaszenia ze ścianą?

4) Czy płyty są nieco wysunięte poza skrajne krokwie? Chodzi mi o wysunięcie płyt w bok poza krokwie zaznaczone na moim rysunku na czarno, przy których wpisałem długości 500 i 400. Kwestia kilku centymetrów?

1. co 0,5 - 0,6m

2. co 0,7m

3. Styk ze ścianą jest tylko wykończenie poliwęglanu czyli taśma paroprzepuszczalna i profil typu U

Uszczelnienia żadnego nie mam ponieważ dach wystaje poza obrys o 70 cm na wysokości 4,2m a daszek tarasu zaczyna się na wysokości 3,5m więc oprócz kurzu nic z wilgoci tam nie ma.

Płyta oddalona od ściany o 1 cm. Do profilu U jest doklejona taśma rozprężna.

Jeżeli poliwęglan jest na odkrytej ścianie to styk z elewacją najlepiej załatwić poprzez typową obróbkę blacharską i  ona będzie wcięta pod kątem w tynk tak aby woda spływająca po elewacji trafiała następnie na blachę opierzenia .

Nie warto doszczelniać tam zewnętrznie żadnymi bezbarwnymi uszczelniaczami, silikonami itp . gdyż po czasie  materiały zżółkną lub ulegną degradacji.

Najlepiej po wykonaniu wcięcia w tynku zaaplikować do wewnątrz szpary uszczelniacz i wsunąć blachę.

Mowa tu o elewacji z ociepleniem styropianem i z tynkiem strukturalnym cienkowarstwowym

Poliwęglan z boku u mnie wystaje o 15 cm ze względu na wystającą płatew czyli belkę na której wspierają się krokwie.

Tyle samo wystaje z przodu od strony okapu poza krokwie.

Myślę że ze względu na wiatr to jest optymalny wymiar.

Tu masz opis niektórych zasad, z resztą w necie jest tego cała masa.:

https://etl-group.pl/blog/artykuly/zasady-montazu-poliweglanu-komorowego

Jest możliwe łączenie płyt poliwęglanu nie przebiegające na krokwiach ale pomiędzy nimi.

Wówczas można użyć typowego profilu typu H zamiast profili aluminiowych.

Ja praktykowałem takie rozwiązanie na małej przydomowej szklarni.

Sprawdza się i jest szczelne

U Ciebie ze względu na połączenie pod kątem to może zdać egzamin lepiej niż profile aluminiowe .

Wtedy blachę koszową można dać na całą linię i pokryć profile typu H łączące płyty na jednej połaci.

Edytowane przez Mareks77

Mam 10 rok taki dach. Jeżeli chodzi o szczelność zero problemów. Jeżeli chodzi o słońce, to zmierzyłem w weekend za pomocą termometru laserowego. Przy pełnym słońcu (16 na zewnątrz), bezpośrednio padające promienie na kafelki to 26 stopni, przez poliwęglan 21. Słońce przez niego nadal razi (wzrok).

Największy problem to pracujący materiał pod wpływem zmian temperatury, który mnie osobiście denerwuje i tylko dlatego nie użyłbym tego materiału ponownie.

1741593734961.jpg