Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy poliwęglan daje jakikolwiek cień?

Recommended Posts

My mamy duże przeszklania i taras od południa. Duży taras który nie był prawie wykorzystywany bo nie dało sie tam wysiedzieć. ...

W tamtym roku zamontowaliśmy duże zadaszenie (8x3,5) , zadaszenie z blachy , bez podbitki (chodziło o jak najbardziej "ażurową" konstrukcję i teraz możemy sobie spokojnie siedzieć nawet przy upałach.

Poliwęglan by się u nas nie sprawdził , no chyba że poliwęglan i jakaś gruba szmata , tyle że nie wiem czy taka wisząca pod zadaszeniem szmata / szmaty wyglądały by "ciekawie"...

Oczywiście pełne zadaszenie (blacha) trochę zciemnia salon , ale u nas nie jest to dużym problemem bo mamy jeszcze inne okna które dobrze doświetlają i nie narzekamy :)

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
To może jednak warto było inaczej zadać pytanie? Bardziej precyzyjnie?

np. "czy mocno dymiona płyta poliwęglanowa da cień i nie będzie nagrzewać tarasu"

To może ja podepnę się pod ten temat i takie właśnie pytanie zadam. :)

https://rokad.pl/pl/p/Poliweglan-Komorowy-dymiony-braz-16mm-2100x7000mm/1114

https://www.audioplex.pl/sites/default/files/gallery/zadaszenie%20z%20poliweglanu%20%2819%29.jpg

https://www.audioplex.pl/sites/default/files/gallery/audioplex1%20%2850%29.JPG

Mam z tego czegoś zrobione domek grilowy. Nie strzela aż tak mocno pod warunkiem zabudowy z użyciem specjalnych gum pod płytę.

Możesz podać co to za gumy? Może jakieś zdjęcia wrzucisz?

A czy ktoś z Was ma porównanie zacieniania poliwęglanem przezroczystym vs. mlecznym?

Po niedzieli mam mieć zadaszany taras, ale nie mogę się zdecydować, który poliwęglan wybrać.

I jak z tym?

Zadaszyłeś? Wrzucisz jakieś zdjęcia?

Edytowane przez Robinson74

Może się wypowiem, bo zajmuje sie montażem poliwęglanu od ponad 10 lat.

W jakim rejonie Polski montujesz?

Jeśli chodzi o "strzelanie" i zachodzenie brudem to bardzo dużo zależy od montażu, są specjalne uszczelki, profile, taśmy które płytę zabezpieczają przed brudem, trzaskami itp.

Może wrzucisz jakieś linki do tych elementów? Ewentualnie pokaż swoje realizacje.

• 1 year później...
Całkiem fajny cień daje ten poliwęglan dymny:

[ATTACH=CONFIG]457385[/ATTACH]

Zdjęcie wykonane w pełnym słońcu.

Jak sprawdza Ci się zadaszenie z poliwęglanu po dwóch sezonach? Masz może zdjęcia tarasu w słońcu, na którym byłoby widać, jak jest zacieniony poliwęglanem? Czy zadaszenie bardzo się ubrudziło przez ten czas?