Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile podrożały materiały budowlane od końca 2020 do dziś? Budowa stanu surowego.

Recommended Posts

wybierać wykończenie kiedy się nie zaczęło budowy? serio? Przypomina mi to żonę znajomego która jeździła z nim po przedszkolach żłobkach i wybierali studia dla dziecka problem był taki, że nawet w ciąży jeszcze nie była.

Serio serio.

Trzeba myśleć o wszystkim dużo wcześniej. Jak na długim korytarzu dam gres 60x60 i wyjdzie mi docinka przy ścianie 5 cm to trochę kulawo to będzie wyglądało. Przy płytkach drewnopodobnych 20cm szerokich, wszelkie docinki i niesymetryczność już tak po oczach nie biją. Nie wybieram konkretnego modelu/koloru. Chodzi mi o wymiary. Jestem jeszcze na etapie projektu. Mogę wszystko.

Ale to tylko jeden z miliona przykładów o czym należy pamiętać jeszcze przed wbiciem pierwszej łopaty.

A z drugiej strony - czym ma się kobieta ekscytować w trakcie budowy? Betonem, stalą, tynkami?

Edytowane przez tomasziolkowski

• Odpowiedzi 406
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wybierać wykończenie kiedy się nie zaczęło budowy? serio?

To nic niezwykłego, pozwala uniknąć pewnych błędów w przyszłości i nie zmuszać do kompromisów.

Przypomina mi to żonę znajomego która jeździła z nim po przedszkolach żłobkach i wybierali studia dla dziecka problem był taki, że nawet w ciąży jeszcze nie była.

A to zupełnie coś innego, to już kliniczno-psychiatryczne.

wybierać wykończenie kiedy się nie zaczęło budowy? serio? Przypomina mi to żonę znajomego która jeździła z nim po przedszkolach żłobkach i wybierali studia dla dziecka problem był taki, że nawet w ciąży jeszcze nie była.

bardzo rozsądne podejście. Ja miałem projekt wnętrz domu (łącznie z wizualizacjami) zanim wbiłem pierwszą łopatę w ziemie :) - projekt obejmuje wszystko - łazienkę, kuchnię, hol,... w tym oczywiście ceramika łazienkowa, wszelkie baterie, prysznice ... bez garażu i pomieszczenia gospodarczego :) , wszystko jest rozmierzone i widać jak będzie wyglądać (wizualizacje) - to bardzo pomaga w ocenie kosztów a teraz ludzie pytają - jak Wy to zrobiliście , że to wszystko w domu takie spójne jest :)))) ?. Projekt zawiera wszystko łącznie z wystrojem typu lampy, kinkiety, kolor ścian, meble ... wszystko.

To są naprawdę dobrze wydane pieniądze.

Architekt wnętrz za całość domu ( w tym wspólne z żoną wyjazdy na oglądanie wyposażenia, bieżące konsultacje a potem za wizyty na budowie gdy wykonawcy mieli jakieś wątpliwości) + 12 wizualizacji wnętrz domu (zmieniane w trakcie gdy np. zmieniły się płytki) wziął 15 tys. - gdybym jeszcze raz budował zrobiłbym dokładnie tak samo...

Edytowane przez MiroMirek

• 2 weeks później...

odnośnie podwyżek- kolega się buduje i co go spotkam to przeżywa że wszystko skoczyło o 100 % aż wkurza mnie tym piepszeniem

szybki google i jest czarno na białym że ten gigantyczny wzrost w ciągu ostatnich 12 miesięcy wynosi niecałe 5 %

Edytowane przez Janekk1234

odnośnie podwyżek- kolega się buduje i co go spotkam to przeżywa że wszystko skoczyło o 100 % aż wkurza mnie tym piepszeniem

szybki google i jest czarno na białym że ten gigantyczny wzrost w ciągu ostatnich 12 miesięcy wynosi niecałe 5 %

Nie wiem jak w ciągu ostatnich 12 miesięcy, ale w ciągu 2-3 lat wiele rzeczy zdrożało nawet o 100%. Szybki przykład: w 2018 szwedzką blachówkę modułowa z górnej półki kupowałem po 29 zł/m2. Znajomy co się właśnie buduje mówi, że zapłaci 70 zł/m2. Stal to samo - ja płaciłem po 2k, teraz jest po 4...

Stal to samo - ja płaciłem po 2k, teraz jest po 4...

Blachodachówki nie kupowałem. Ale 28 lutego 2017r pręty fi6mm kupowałem po 2,5. 10 marca 2017 fi8 po 2,58 a fi10 i fi12 po 2,28.

Podobno ceny EPS szaleją. 16 listopada 2017r. kupowałem Styropmin EPS80 0,030 po 234zł/m3 i była to cena bardzo podobna do styronet, gdzie teraz cena wynosi 320 zł. Czyli wzrost 37% w ciągu 3,5 roku. Sporo. Ale to 3,5 roku i asortyment, którego ceny niby nie zacytuję tytułu wątku

Edytowane przez Kaizen

Ty nie szukaj w Internecie, tylko zadzwoń do składu budowlanego. Okaże się, że cena w Internecie nieaktualna i często nie ma jeszcze towaru.

Na początku marca silikaty miałem od ręki. Teraz cena wzrosła o 25% i fabryka nie potrafi się określić, kiedy dostarcza. Ot jeden z przykładów.

Ty nie szukaj w Internecie, tylko zadzwoń do składu budowlanego. Okaże się, że cena w Internecie nieaktualna i często nie ma jeszcze towaru.

Na początku marca silikaty miałem od ręki. Teraz cena wzrosła o 25% i fabryka nie potrafi się określić, kiedy dostarcza. Ot jeden z przykładów.

nie szukam w internecie tylko czytam statystyki - dane największej grupy handlowej PSB , owszem stal skoczyła więcej ale reszta nie aż tyle.

Grupa PSB Handel S.A. śledzi ceny wiodących materiałów dla budownictwa oraz domu i ogrodu, co pozwala obserwować zmiany trendów. W ostatnim miesiącu ceny materiałów średnio wzrosły o ponad 4%. Najbardziej wzrosły ceny płyt OSB – aż o 32%. Spadły natomiast ceny materiałów ściennych, kominów o ponad 6%.

Ceny w kwietniu 2021 r., w stosunku do kwietnia 2020 r., średnio wzrosły o 4,7%. Odnotowano wzrosty w 19 grupach towarowych: płyty OSB (+32,4%), oświetlenia, elektryka (+9,6%), izolacje termiczne (+7,9%), sucha zabudowa (+7,9%), instalacje, ogrzewanie (+7,1%), ogród i hobby (+6,5%), dachy, rynny (+5,0%), narzędzia (+4,4%), wyposażenie, AGD (+4,0%), cement, wapno (+3,6%), płytki, łazienki, kuchnie (+3,0%), farby, lakiery (+2,7%), chemia budowlana (+2,6%), wykończenia (+2,5%), izolacje wodochronne (+2,2%), stolarka (+2,1%), dekoracje (+1,8%), otoczenie domu (+1,1%) oraz motoryzacja (+0,2%). Spadek cen nastąpił tylko w grupie ściany, kominy (-6,6%).

Blachodachówki nie kupowałem. Ale 28 lutego 2017r pręty fi6mm kupowałem po 2,5. 10 marca 2017 fi8 po 2,58 a fi10 i fi12 po 2,28.

Podobno ceny EPS szaleją. 16 listopada 2017r. kupowałem Styropmin EPS80 0,030 po 234zł/m3 i była to cena bardzo podobna do styronet, gdzie teraz cena wynosi 320 zł. Czyli wzrost 37% w ciągu 3,5 roku. Sporo. Ale to 3,5 roku i asortyment, którego ceny niby nie zacytuję tytułu wątku

nie szukam w internecie tylko czytam statystyki - dane największej grupy handlowej PSB , owszem stal skoczyła więcej ale reszta nie aż tyle.

Grupa PSB Handel S.A. śledzi ceny wiodących materiałów dla budownictwa oraz domu i ogrodu, co pozwala obserwować zmiany trendów. W ostatnim miesiącu ceny materiałów średnio wzrosły o ponad 4%. Najbardziej wzrosły ceny płyt OSB – aż o 32%. Spadły natomiast ceny materiałów ściennych, kominów o ponad 6%.

Ceny w kwietniu 2021 r., w stosunku do kwietnia 2020 r., średnio wzrosły o 4,7%. Odnotowano wzrosty w 19 grupach towarowych: płyty OSB (+32,4%), oświetlenia, elektryka (+9,6%), izolacje termiczne (+7,9%), sucha zabudowa (+7,9%), instalacje, ogrzewanie (+7,1%), ogród i hobby (+6,5%), dachy, rynny (+5,0%), narzędzia (+4,4%), wyposażenie, AGD (+4,0%), cement, wapno (+3,6%), płytki, łazienki, kuchnie (+3,0%), farby, lakiery (+2,7%), chemia budowlana (+2,6%), wykończenia (+2,5%), izolacje wodochronne (+2,2%), stolarka (+2,1%), dekoracje (+1,8%), otoczenie domu (+1,1%) oraz motoryzacja (+0,2%). Spadek cen nastąpił tylko w grupie ściany, kominy (-6,6%).

Właśnie buduje, w przyszłym tygodniu szalują strop.

Beton b25 230-240 netto, trafił mi się bardzo w porządku handlowiec, który dał mi namiary na kolegów i coś tam taniej idzie kupić, płyty szalunkowe itp udało mi się kupić w spoko cenie. Dogadałem się na całą budowę z nim na 215 netto + w8 w gratisie. Oczywiście nasz kochany ***** *** zmienił VAT na beton i już oficjalnie się nie kupi na 8% tylko na 23% od marca 2020.

Styropian szaleje bo podobno Chiny mocno ruszyły i wszystko ciągną co się da, aczkolwiek jest lepiej bo można już podobno kupić :D tak to nawet kupić był problem. Zimą patrzyłem etixx fasada 250?260? teraz 320.

Stal dopiero co płaciłem f10 czy f12 po 3,85 jakoś vs grudzień 3,25 zł vs lato 2020 2,9zł. Tutaj kochania unia dorzuciła kolejny podatek oczywiście.

XPS był 410 zimą teraz 460

Zwykły styro był 160-180 jest 250 ~~

PRUSZYŃSKI PANEL (rąbek) PD 510 S purmax ral 7016 45 netto m2 nie wiem ile był wcześniej, ale chyba w normie

Wczoraj przywieźli mi Xelle Silke 12 na działówki 3,2 sztuka, 24 zdaje się koło 5,5zł miał. Dostępne od ręki w środę o 14 zamówiłem w czwartek rano miałem na budowie.

Solbet 500 24cm 10zł z nim jest problem bo go ogólnie nie ma i ciężko dostać, zamawiają po 3-4 tiry miesięcznie, a dojeżdża 1 z H+H ten sam problem nie wiem jak porotherm, silka dostępna u mnie od ręki Xella.

Od właściciela mojego składu budowlanego wiem iż OSB poszło mocno do góry, kupował po 100 teraz jest po 135-140. Na szczęście jej nie potrzebuje ;)

Także ogólnie nieprawdą jest iż poszło o 100%, ale faktem jest iż stal oraz styropian poszły o 50% oraz OSB, reszta standardowo koło 5% jak co roku.

Edytowane przez martingg