Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile podrożały materiały budowlane od końca 2020 do dziś? Budowa stanu surowego.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 406
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A dlaczego takie podwyżki? A dlatego:

cyt.

"Z newslettera kredytowego Biura Informacji Kredytowej (BIK) wynika, że w kwietniu 2021 r. banki udzieliły o 32,4 proc. więcej kredytów hipotecznych niż w kwietniu 2020 r. Jeszcze większa dynamika (+41,1 proc.) dotyczyła wartości udzielonych kredytów."

Taka sytuacja utrzyma się chyba jeszcze jakiś czas.

stawiam sso + okna (bo kolejna podwyżka od jutra w vetrex o 6-8%) i w tym roku nic więcej nie robię, elektryke może zimą a nóż widelec coś spadnie ...

Też raczej pójdę tym torem. Za 2 tyg. będę miał okna, kupione tuż przed kolejną podwyżką. Zrobię otwory na wentylację i może kupię na nią bebechy bez rekuperatora. Poczekam. Chociaż już od roku słyszę - taniej nie będzie. :)

Ma ktoś namiar na sklep internetowy, w którym kupię w nie najwyższej cenie XPS o grubości 2 i 3 cm (np. Synthos G Prime).

W sumie potrzebuję ponad 20 m3.

Ewentualnie EPS 200, jeśli EPS będzie znacznie tańszy.

Ale szczególnie do piwnicy i do garażu wolałbym XPS.

odezwij się do fightera1983. On miał synthosa. Tylko nie wiem czy 20m3 spełni minimum logistyczne.

A dachu nie? :D

Robię pełne deskowanie z papą nie wiem jak docelowe pokrycie, podobno blacha jak stal z cena leci w kosmos. Wycenilem Pruszyński rąbek wyszło 22k z rynna rok temu wycenialem braas turmalin płaski wyszło 24k bez rynien granica się mocno zaciera. Robota kosztuje tyle samo tu i tu ....

O ile mnie pamięć nie myli masz trochę rąbka, jaki kupiłeś model i pamiętasz ile za m2 podstawowej blachy? Pruszyński pd510 45 netto m2 mam wycenę

Robię pełne deskowanie z papą nie wiem jak docelowe pokrycie, podobno blacha jak stal z cena leci w kosmos. Wycenilem Pruszyński rąbek wyszło 22k z rynna rok temu wycenialem braas turmalin płaski wyszło 24k bez rynien granica się mocno zaciera. Robota kosztuje tyle samo tu i tu ....

O ile mnie pamięć nie myli masz trochę rąbka, jaki kupiłeś model i pamiętasz ile za m2 podstawowej blachy? Pruszyński pd510 45 netto m2 mam wycenę

RUUKKI CLASSIC GreenCoat Pural BT 7021 - 50zł netto/m2. Niedługo będę kupował jeszcze ok 20m2, ale nie wiem jeszcze jaka cena w tym roku.

RUUKKI CLASSIC GreenCoat Pural BT 7021 - 50zł netto/m2. Niedługo będę kupował jeszcze ok 20m2, ale nie wiem jeszcze jaka cena w tym roku.

Rukki akurat najdroższe. Ogólnie fabryka jest u mnie w Żyrardowie na przeciwko fabryki jest gość który sprzedaje ich dachy. Wrzucił post na profil firmy na FB że od 01.06 rukki podnosi ceny o 23%. Tak o dwadzieścia trzy procent.

Ogólnie z Rukki zadowolony? Nie faluje? Jest ok?

Rukki akurat najdroższe. Ogólnie fabryka jest u mnie w Żyrardowie na przeciwko fabryki jest gość który sprzedaje ich dachy. Wrzucił post na profil firmy na FB że od 01.06 rukki podnosi ceny o 23%. Tak o dwadzieścia trzy procent.

Ogólnie z Rukki zadowolony? Nie faluje? Jest ok?

Nic nie faluje tam gdzie łaty równo nabite. Niestety łat mam więcej niż potrzeba, ale niekoniecznie idealnie wypoziomowanych. Aczkolwiek u mnie najdłuższy panel ma może z 6m długości. Mam wersję na życzenie bez tych wzdłużnych przetłoczeń niby ograniczających falowanie. Chciałem tą młoteczkowaną, ale wycofali 2 tygodnie przed zamówieniem.

W centrum kraju koszmar z cenami...

deska calówka z ok.600 na 1000-1200zł/m3 w ciągu kilku miesięcy tego roku, krokwie 1300 wzwyż.

blachę przestałem obserwować, ale mam wyceny z kwotami za blachę w okolicach 30-35zł/m2 (z początku tego roku). Dziś ten sam towar okolica 50zł/m2. Stal zbrojeniowa w marcu czy lutym kupiona za jakieś 3300zł/tona - wówczas sądziłem, że to drogo - dziś 5000zł wzwyż...

ja je*e, brak słów... cegła tylko stoi po ludzku