Robinson74 21.04.2021 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Rozważam zastosowanie w przyszłości klimatyzatora na poddaszu (i być może w salonie na dole).Jednak z tego co widzę, to jednostki wewnętrzne montuje się pod sufitem, a na poddaszu są tylko ścianki kolankowe nieco powyżej 100 cm. Reszta to ścianki działowe z gazobetonu 12cm, na których na pewno nie wieszałbym klimatyzatora. W jaki sposób rozwiązujecie taki problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 21.04.2021 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Kilka opcji:1. na ściance działowej (nie znam żadnych przeciwwskazań, jednostka wewnętrzna waży kilkanaście kg)2. jednostka kanałowa i rozprowadzenie powietrza (imo najlepsze ale drogie rozwiązanie)3. jednostki przypodłogowe4. jednostki sufitowe5. jednostki kasetonowe Opcji kilka, do przemyślenia i analizy kosztowej... Jednostki ścienne montuje się min 15, a najlepiej ze 40 cm od sufitu. Na sciance kolankowej 1m nie polecam, bo wieje głównie w dół. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.04.2021 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Reszta to ścianki działowe z gazobetonu 12cm, na których na pewno nie wieszałbym klimatyzatora. Czemu nie? Ja tak mam powieszony. Rury z czynnikiem i odprowadzającą skropliny mam wkute. Przy konstrukcyjnej bym się nad tym mocno zastanawiał i pewnie puścił wierzchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 22.04.2021 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Kilka opcji: 2. jednostka kanałowa i rozprowadzenie powietrza (imo najlepsze ale drogie rozwiązanie) Jednostka kanałowa jest tańsza od jednostki naściennej. Ale trzeba dobudować kanał, choćby 2 dm i jakąś zabudowę z regipsu na powrót powietrza. W sumie wychodzi o kilkaset zł drożej niż najtańsza naścienna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.04.2021 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Jednostka kanałowa jest tańsza od jednostki naściennej. Ale trzeba dobudować kanał, choćby 2 dm i jakąś zabudowę z regipsu na powrót powietrza. W sumie wychodzi o kilkaset zł drożej niż najtańsza naścienna. Podasz przykład w sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 25.04.2021 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Podasz przykład w sklepie? W sklepie nie widziałem, tylko w katalogu importera. Kupowałem system Multi-Comfort firmy Midea (czyli tzw. Multi-Split) 2 lata temu. Tzn. brałem cenę z katalogu do porównania, a instalował mi instalator, gdzie z montażem wychodzi mniej-więcej tyle samo co cena katalogowa, bo jest 8%VAT, a instalator ma zniżki. Problem jest w tym, że kupowałem 2 lata temu, a teraz widzę modele są zupełnie inne i ceny się zmieniły. Tu jest aktualny katalog: https://api.zymetric.pl/assets/media/cennik-midea-042021.pdf I widzę na stronie 9, że jednostka kanałowa mtiu-12fnxd0 kosztuje 520 €, a akurat jednostka naścienna serii breezeless+ msfaau-12hrfn8-qrd6g tyle samo. Ale widzę, że różnie te ceny są zależnie od systemu orurowania (Split, Multi-Split, mini-VRF, VRF). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.04.2021 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 OK. Dzięki. Zainteresuję się jednostkami przypodłogowymi. Nie słyszałem o nich wcześniej. Czy one dmuchają w górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 26.04.2021 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 OK. Dzięki. Zainteresuję się jednostkami przypodłogowymi. Nie słyszałem o nich wcześniej. Czy one dmuchają w górę? Tak. Ustawiasz tak, że dmuchają w górę. Ma to sens przy ogrzewaniu (jeśli używasz klimatyzacji głównie do ogrzewania). Zasada jest taka, że ogrzewanie powinno być przy podłodze, bo ciepłe powietrze i tak się uniesie do góry. Chłodzenie powinno być nadmuchiwane poziomo pod sufitem, a zimne powietrze samo delikatnie opada. No, a najlepiej mieć kanał doprowadzony do góry i na dół i zamykać i otwierać klapy zależnie od tego czy chłodzimy czy grzejemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 26.04.2021 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Ustawiasz tak, że dmuchają w górę. Ma to sens przy ogrzewaniu (jeśli używasz klimatyzacji głównie do ogrzewania). Jednak klimatyzator byłby wykorzystywany bardziej tradycyjnie, czyli do chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 28.04.2021 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Jednak klimatyzator byłby wykorzystywany bardziej tradycyjnie, czyli do chłodzenia. To tym bardziej w górę, tylko mocnym strumieniem, aby strumień jak najwyżej dosięgnął. Chłodne powietrze potem już tylko będzie opadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts