Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lokalizacja jednostki wewnętrznej

Recommended Posts

Rozważam zastosowanie w przyszłości klimatyzatora na poddaszu (i być może w salonie na dole).

Jednak z tego co widzę, to jednostki wewnętrzne montuje się pod sufitem, a na poddaszu są tylko ścianki kolankowe nieco powyżej 100 cm.

Reszta to ścianki działowe z gazobetonu 12cm, na których na pewno nie wieszałbym klimatyzatora.

W jaki sposób rozwiązujecie taki problem?

Kilka opcji:

1. na ściance działowej (nie znam żadnych przeciwwskazań, jednostka wewnętrzna waży kilkanaście kg)

2. jednostka kanałowa i rozprowadzenie powietrza (imo najlepsze ale drogie rozwiązanie)

3. jednostki przypodłogowe

4. jednostki sufitowe

5. jednostki kasetonowe

Opcji kilka, do przemyślenia i analizy kosztowej...

Jednostki ścienne montuje się min 15, a najlepiej ze 40 cm od sufitu. Na sciance kolankowej 1m nie polecam, bo wieje głównie w dół.

• Like 1

Reszta to ścianki działowe z gazobetonu 12cm, na których na pewno nie wieszałbym klimatyzatora.

Czemu nie? Ja tak mam powieszony. Rury z czynnikiem i odprowadzającą skropliny mam wkute.

Przy konstrukcyjnej bym się nad tym mocno zastanawiał i pewnie puścił wierzchem.

Kilka opcji:

2. jednostka kanałowa i rozprowadzenie powietrza (imo najlepsze ale drogie rozwiązanie)

Jednostka kanałowa jest tańsza od jednostki naściennej. Ale trzeba dobudować kanał, choćby 2 dm i jakąś zabudowę z regipsu na powrót powietrza. W sumie wychodzi o kilkaset zł drożej niż najtańsza naścienna.

Podasz przykład w sklepie?

W sklepie nie widziałem, tylko w katalogu importera. Kupowałem system Multi-Comfort firmy Midea (czyli tzw. Multi-Split) 2 lata temu. Tzn. brałem cenę z katalogu do porównania, a instalował mi instalator, gdzie z montażem wychodzi mniej-więcej tyle samo co cena katalogowa, bo jest 8%VAT, a instalator ma zniżki. Problem jest w tym, że kupowałem 2 lata temu, a teraz widzę modele są zupełnie inne i ceny się zmieniły. Tu jest aktualny katalog:

https://api.zymetric.pl/assets/media/cennik-midea-042021.pdf

I widzę na stronie 9, że jednostka kanałowa mtiu-12fnxd0 kosztuje 520 €, a akurat jednostka naścienna serii breezeless+ msfaau-12hrfn8-qrd6g tyle samo.

Ale widzę, że różnie te ceny są zależnie od systemu orurowania (Split, Multi-Split, mini-VRF, VRF).

OK. Dzięki.

Zainteresuję się jednostkami przypodłogowymi.

Nie słyszałem o nich wcześniej.

Czy one dmuchają w górę?

Tak. Ustawiasz tak, że dmuchają w górę. Ma to sens przy ogrzewaniu (jeśli używasz klimatyzacji głównie do ogrzewania). Zasada jest taka, że ogrzewanie powinno być przy podłodze, bo ciepłe powietrze i tak się uniesie do góry. Chłodzenie powinno być nadmuchiwane poziomo pod sufitem, a zimne powietrze samo delikatnie opada. No, a najlepiej mieć kanał doprowadzony do góry i na dół i zamykać i otwierać klapy zależnie od tego czy chłodzimy czy grzejemy.