marcinbbb 01.08.2022 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Nie wiem jak u Was ale u mnie chleb 1kg kosztuje już 8,20 zł. jak prąd podrożeje 3x to wszystko podskoczy. Ludzie na cukier się rzucili bo niby zabraknie, teraz spekulują to samo o mące wcześniej była srajtaśma. A za czasów covida mówili że kondonów braknie bo fabryki u kitajców stoją.Ale wracając do PV po instalacji zużycie tylko wzrasta 1 instalacja 3,3kW miała wystarczyć, starczyła na niecały rok później dołożyłem jeszcze 1,5kW i też starczyło na krótko. Teraz w sumie jak w stopce a zużycie na bank przekroczy produkcję bo wpadła ciepła pompa i skonsumuje wszelkie nadwyżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 01.08.2022 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Ja zainstalowałem tyle ile mogłem, jakby się zmieściło to wziąłbym trochę więcej. Zużycia większego nie mam po instalacji PV, zmienił się tylko profil zużycia (aby zwiększyć autokonsumpcję ale nie są to dużę zmiany, po prostu zmieniłem godziny pracy PC na CWU). Co do wpływu cen prądu na inne produkty - zgadza się, jednak Tu nie o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.08.2022 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Też dziś upiekłem 2 chlebki wyszło poniżej 8 zł. wraz z prądem Każdy instaluje tyle ile może na dachu później szuka podwórka i instalacji na gruncie. U mnie PC stoi bo kolektory pompują dziś do 60*C, nawet jak w zimę słońce zaświeci to ładuję ten sam bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 04.08.2022 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2022 Ha... mamy wodórhttps://biznesalert.pl/studenci-stanowisko-fotowoltaika-wodor-energetyka-oze/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 04.08.2022 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2022 Ha... mamy wodór https://biznesalert.pl/studenci-stanowisko-fotowoltaika-wodor-energetyka-oze/ Czy ktoś rozumie to zdanie z tego artykułu? "Składnikami potrzebnymi do procesu elektrolizy są woda destylowana i energia elektryczna. – Woda, która składa się z dwóch cząsteczek wodoru i jednej cząsteczki tlenu, jest rozdzielana na elektrodzie dodatniej." Elektroliza w wodzie destylowanej?? Woda jest rozdzielana na elektrodzie dodatniej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 04.08.2022 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2022 Nie do mnie z takimi pytaniami, nie znam się, wierzę w cudo studentom, a nóż ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 04.08.2022 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2022 Nie do mnie z takimi pytaniami, nie znam się, wierzę w cudo studentom, a nóż ... Ja też wierzę studentom. Nie wierzę że autor tego artykułu ma zielone pojęcie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 30.08.2022 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 A gdzie śpece od wyliczeń, że to się nie zwróci nie ma sensu itd,itp? Zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.08.2022 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Studentom zwraca się tylko jedzenie cały rok zupek chińskich aby za resztę kasy kupić dużo alkoholu. Podejrzewam że tu woda destylowana była produktem odpadowym po destylacji alkoholu. Po to im te 4 panele fotowoltaiczne, aby nie robić tego na gazie. A co po pijaku ustalili opisuje ww. artykuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashWroc 07.09.2022 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Chciałem przestrzec przed firmą GRUPA PST ROMAN JURKIEWICZ z Wrocławia podczas montażu instalacji w moim domu przez odłączanie N spowodowali spalenie urządzeń które były podłączone do sieci, wyłącznik bezpieczeństwa chcieli zamontować wewnątrz domu , nie mają w zwyczaju sprzątać po sobie. Widać, że firma zatrudnia ludzi z łapanki mających problemy w komunikacji w j. polski, Nie chcą pokryć szkód starają się zwalić winę na klienta wmawiając nieprawdziwe historie, że klient sam ingerował w instalację.Z moich informacji wynika , że takich przypadków było więcej. Moja sprawa skończy się najprawdopodobniej w sądzie, ale może ktoś po przeczytaniu uchroni się przed tymi partaczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.10.2022 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Co nas obchodzi twój spam? Zgłoszenie i OUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.10.2022 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Według mnie, mimo negatywnych opinii niektórych, i tak warto się zdecydować. Jest wiele powodów, dzięki którym farma fotowoltaiczna to dobra inwestycja, o czym możecie poczytać np. tutaj. W KRS od 2019 Kapitał zakłądowy 6000 Słabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 30.10.2022 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Co nas obchodzi twój spam? Zgłoszenie i OUT Fakt. Chyba że spadająca cegłówka rozbije panel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.01.2023 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Ale co to da, jak inne instalacje podbiją napięcie na trafo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 17.01.2023 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Coś da, dopóki w sieci nie będzie tych 253V. BTW - skąd wiedza, że falownik musi się wyłączyć przy 253V? Czy nie obowiązują nas te same przepisy, co zakład energetyczny (95% czasu musi być max 253V, co oznacza, że przez 5% czasu może być więcej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 17.01.2023 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Ja już to przerabiałem i dla tych co coś tam przekracza to coś tam da. Jak za bardzo przekracza to coś tam da ale nie tobie tylko sąsiadom a tobie tylko mnóstwo wrzątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 18.01.2023 01:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Czyli miałeś tak dużo nadmiarowej (napięcie ponad 253V) energii z paneli w godzinę-dwie dziennie, że było tego za dużo do zużycia cwu przez całą rodzinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.01.2023 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Regulator 253V do fotowoltaiki Zapobiega wyłączaniu się instalacji fotowoltaicznej po przekroczeniu napięcia 253V. https://allegrolokalnie.pl/oferta/regulator-do-fotowoltaiki-253v Przekierowuje tylko nadmiar wyprodukowanej Energi której sieć nie może przyjąć (np. do bojlera elektrycznego ) lub innego odbiornika Energi o mocy ok 2 KW. Regulator pracuje w czasie rzeczywistym dzięki zastosowaniu Triaka , sterowanego płynnie do osiągnięcia maksymalnej wydajności fotowaltaiki do możliwości przyjęcia Energi przez sieć . Reklamujesz sprzedaż własnego produktu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 18.01.2023 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Czyli miałeś tak dużo nadmiarowej (napięcie ponad 253V) energii z paneli w godzinę-dwie dziennie, że było tego za dużo do zużycia cwu przez całą rodzinę? Miałem najpierw minimalne przekroczenia więc było wporządku, sąsiedzi zakładali PV i sytuacja stawała się coraz gorsza . Woda miała 90 *C , falowniki przestały mi działać a wodę dalej grzało tylko, że z paneli sąsiadów bo napięcie dochodziło do 258 V. Nie było przekroczenia 2 czy 3 godziny tylko od 9 rano do nawet 18 godziny. Pewnego dnia obniżyli napięcie na transformatorze i już nie widziałem napięcia większego niż 245 V. Wcześniej to 245 V było nawet po zachodzie słońca. Od tej pory urządzenie jest już niepotrzebne ale różnie to może kiedyś być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 19.01.2023 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Aa, faktycznie - to urządzenie aktywuje się napięciem, czyli faktycznie nie ma to sensu. Jedyne zatem to załączanie zarówno napięciem, jak i stanem aktualnego exportu, do czego już jest potrzebny licznik energii między rozdzielnica główną a licznikiem z energetyki... Ja mam napięcie średnie 242V, co mnie też irytuje, ale panele na tej odnodze od transformatora ma tylko jeden sąsiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts