Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa niezadowolonych z fotowoltaiki

obrzydliwy

Recommended Posts

Nie wiem jak u Was ale u mnie chleb 1kg kosztuje już 8,20 zł. jak prąd podrożeje 3x to wszystko podskoczy. Ludzie na cukier się rzucili bo niby zabraknie, teraz spekulują to samo o mące wcześniej była srajtaśma. A za czasów covida mówili że kondonów braknie bo fabryki u kitajców stoją.

Ale wracając do PV po instalacji zużycie tylko wzrasta 1 instalacja 3,3kW miała wystarczyć, starczyła na niecały rok później dołożyłem jeszcze 1,5kW i też starczyło na krótko. Teraz w sumie jak w stopce a zużycie na bank przekroczy produkcję bo wpadła ciepła pompa i skonsumuje wszelkie nadwyżki.

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja zainstalowałem tyle ile mogłem, jakby się zmieściło to wziąłbym trochę więcej. Zużycia większego nie mam po instalacji PV, zmienił się tylko profil zużycia (aby zwiększyć autokonsumpcję ale nie są to dużę zmiany, po prostu zmieniłem godziny pracy PC na CWU).

Co do wpływu cen prądu na inne produkty - zgadza się, jednak Tu nie o tym ;)

Czy ktoś rozumie to zdanie z tego artykułu?

"Składnikami potrzebnymi do procesu elektrolizy są woda destylowana i energia elektryczna. – Woda, która składa się z dwóch cząsteczek wodoru i jednej cząsteczki tlenu, jest rozdzielana na elektrodzie dodatniej."

Elektroliza w wodzie destylowanej??

Woda jest rozdzielana na elektrodzie dodatniej??

• 4 weeks później...
Studentom zwraca się tylko jedzenie cały rok zupek chińskich aby za resztę kasy kupić dużo alkoholu. Podejrzewam że tu woda destylowana była produktem odpadowym po destylacji alkoholu. Po to im te 4 panele fotowoltaiczne, aby nie robić tego na gazie. A co po pijaku ustalili opisuje ww. artykuł.

Chciałem przestrzec przed firmą GRUPA PST ROMAN JURKIEWICZ z Wrocławia podczas montażu instalacji w moim domu przez odłączanie N spowodowali spalenie urządzeń które były podłączone do sieci, wyłącznik bezpieczeństwa chcieli zamontować wewnątrz domu , nie mają w zwyczaju sprzątać po sobie.

Widać, że firma zatrudnia ludzi z łapanki mających problemy w komunikacji w j. polski,

Nie chcą pokryć szkód starają się zwalić winę na klienta wmawiając nieprawdziwe historie, że klient sam ingerował w instalację.

Z moich informacji wynika , że takich przypadków było więcej. Moja sprawa skończy się najprawdopodobniej w sądzie, ale może ktoś po przeczytaniu uchroni się przed tymi partaczami.

• 1 month później...
  • 2 months później...
Regulator 253V do fotowoltaiki

Zapobiega wyłączaniu się instalacji fotowoltaicznej po przekroczeniu

napięcia 253V.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/regulator-do-fotowoltaiki-253v

Przekierowuje tylko nadmiar wyprodukowanej Energi której sieć nie może przyjąć (np. do bojlera elektrycznego ) lub innego odbiornika Energi o mocy ok 2 KW.

Regulator pracuje w czasie rzeczywistym dzięki zastosowaniu Triaka , sterowanego płynnie do osiągnięcia maksymalnej wydajności fotowaltaiki do możliwości przyjęcia Energi przez sieć .

Reklamujesz sprzedaż własnego produktu?

Czyli miałeś tak dużo nadmiarowej (napięcie ponad 253V) energii z paneli w godzinę-dwie dziennie, że było tego za dużo do zużycia cwu przez całą rodzinę?

Miałem najpierw minimalne przekroczenia więc było wporządku, sąsiedzi zakładali PV i sytuacja stawała się coraz gorsza . Woda miała 90 *C , falowniki przestały mi działać a wodę dalej grzało tylko, że z paneli sąsiadów bo napięcie dochodziło do 258 V. Nie było przekroczenia 2 czy 3 godziny tylko od 9 rano do nawet 18 godziny.

Pewnego dnia obniżyli napięcie na transformatorze i już nie widziałem napięcia większego niż 245 V. Wcześniej to 245 V było nawet po zachodzie słońca. Od tej pory urządzenie jest już niepotrzebne ale różnie to może kiedyś być.

Aa, faktycznie - to urządzenie aktywuje się napięciem, czyli faktycznie nie ma to sensu. Jedyne zatem to załączanie zarówno napięciem, jak i stanem aktualnego exportu, do czego już jest potrzebny licznik energii między rozdzielnica główną a licznikiem z energetyki...

Ja mam napięcie średnie 242V, co mnie też irytuje, ale panele na tej odnodze od transformatora ma tylko jeden sąsiad.