Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spadek temperatury w nieużywanym zbiorniku ciepłej wody.

Pandar3k

Recommended Posts

Pandrak -zwróć uwagę czy masz rurki miedziane podłączone na wyjściu? One też mogą nie być najlepszym izolatorem ciepła?

Napiszę w skrócie, że te "50Wat albo 0,050kW" to strata prawie 1zł na dobę przy grzaniu prądem ale nie do końca jest to strata, ponieważ jest to ogrzewanie domu.

To ciekawe. Napisz coś więcej o tej pułapce cieplnej, jak to się robi?

Fizyczne zjawisko -konwekcji, ciepło (czy to woda , czy powietrze ) "idzie" do góry , zimno w dół . Do wygooglowania :)

Tak samo pułapki cieplne , tu jest to dobrze opisane: https://www.fachowyinstalator.pl/pulapki-cieplne-jak-wykorzystac-je-w-praktyce/

Napiszę w skrócie, że te "50Wat albo 0,050kW" to strata prawie 1zł na dobę przy grzaniu prądem ale nie do końca jest to strata, ponieważ jest to ogrzewanie domu.

50W x 24h x 0,38zł/kWh = 46gr przy grzaniu prądem z COP=1. Dosyć daleko do złotówki na dobę. Ale tu mowa o PC - więc to jakieś 13gr na dobę.

Pandrak -zwróć uwagę czy masz rurki miedziane podłączone na wyjściu? One też mogą nie być najlepszym izolatorem ciepła?

Chyba, że zbiornik CWU stoi w piwnicy. Piwnica jest chłodniejsza niż część mieszkalna, więc strata stacjonarna jeszcze większa.

U mnie w zbiorniku 450l spadek nocą:

23:30 43.2

6:30 42,5

0,7*1,16*0,45=0,365kWh w ciągu 7h - strata 52W. Czyli bardzo podobnie, choć zbiornik jednak sporo większy. Wiele też będzie zależało od tego gdzie jest czujnik temp. U mnie na 2/3 wysokości. A tak naprawdę to nie dowiemy się jaka jest prawdziwa strata - chyba że przed i po doprowadzimy do wymieszania wody.

Przy włączonej cyrkulacji ciepło to dopiero znika ze zbieornika ;)

Przy włączonej cyrkulacji ciepło to dopiero znika ze zbieornika ;)

Ja u siebie cyrkulację załączam czujką ruchu raz na 25 minut na 2minuty (po 30 już woda leci chłodna) - czyli wejście do WC załączy cyrkulację na 2minuty po czym blokuje kolejne załączenie na 25 minut, więc każde wejście w tym czasie nie odpala pomy cyrkulacyjnej. W porównaniu do rozwiązania cyrkulacja 24h widać oszczędności (ilość załączeń grzania CWU na 24h to max 2, w przypadku cyrkulacji 24h ilość załączeń to 4-5). Jest pewien dyskomfort wchodząc do łazienki tylko umyć ręce bo wtedy dopiero po ok 30sek leci ciepła woda (wcześniej letnia chyba, że to po długim czasie nieużywania), lecz idąc do toalety i dopiero mycie rąk to ciepła woda już jest. W normalny dzień mam ok 6 załączeń cyrkulacji w weekend jak wszyscy w domu 12-13 razy na dobę.

Edytowane przez dar3k

Ja u siebie cyrkulację załączam czujką ruchu raz na 25 minut na 2minuty (po 30 już woda leci chłodna) - czyli wejście do WC załączy cyrkulację na 2minuty po czym blokuje kolejne załączenie na 25 minut, więc każde wejście w tym czasie nie odpala pomy cyrkulacyjnej. W porównaniu do rozwiązania cyrkulacja 24h widać oszczędności (ilość załączeń grzania CWU na 24h to max 2, w przypadku cyrkulacji 24h ilość załączeń to 4-5). Jest pewien dyskomfort wchodząc do łazienki tylko umyć ręce bo wtedy dopiero po ok 30sek leci ciepła woda (wcześniej letnia chyba, że to po długim czasie nieużywania), lecz idąc do toalety i dopiero mycie rąk to ciepła woda już jest. W normalny dzień mam ok 6 załączeń cyrkulacji w weekend jak wszyscy w domu 12-13 razy na dobę.

Też tak cchę zrobić. Jak rozwiązałeś sobie ten "system" z czujką ruchu, że możesz na 25 minut blokować załączenie pompy?

Też tak cchę zrobić. Jak rozwiązałeś sobie ten "system" z czujką ruchu, że możesz na 25 minut blokować załączenie pompy?

Wpiąłem czujkę do PLC i napisałem program odpowiednio wysterywowujący wyjście na podstawie stanu z czujki. Jak nie masz żadnej automatyki w domu to możesz spróbować przez system alarmowy jeżeli posiadasz tam również często da się programować wyjścia powiązane z wejściami.