Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy Polski Ład dom do 70m2

gt12345

Recommended Posts

• Odpowiedzi 153
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bez pozwolenia

Oraz bez dziennika, bez kierownika.

Ciekawe czy projekt konstrukcyjny będzie potrzebny czy może budowa na oko i wyście z klubu krajów o niskim wskaźniku katastrof budowlanych.

Najpierw musisz zrozumieć, że to są tylko obietnice.

Niestety większość tych obietnic spełnią :(

Tymczasem to bardzo dziwne zapowiedzi, pewnie przez to, że Kaczyński nie ma pojęcia o budownictwie.

Co ma oznaczać "dom z płaskim dachem", ale jednocześnie "z poddaszem"? Dlaczego dodanie poddasza ma zwiększyć powierzchnię użytkową z 70 do raptem 90 m2?

W końcu co to jest bezmyślnie powtarzana "księga" i "zawiadomienie"? Czy to dziennik budowy i zgłoszenie?

Ale generalnie jestem za poluzowaniem wymagań.

Skąd wiesz że bez dziennika? W obietnicy było że bez 'księgi" nie widziałem tłumaczenie co to za księga.

Oj nie rżyj tak z rządzących ;)

Mnie też ta "księga" drażni i w treściach dziennikarskich w sumie bardziej niż politycznych.

Ale znanego ci dziennika budowy na pewno nie będzie skoro nie będzie kierownika budowy.

Może będzie inny dziennik, może notatnik a może zapiski na chusteczkach.

Znanego dziennika i nieznanej księgi nie będzie :)

Przecież słynny domek otoczony prawie setką (dokładnie 80) niebieskich gołębników ma płaski dach, to wszyscy mają mieć tak samo. Gdzie są zmiany w MPZP, w PB, w WT? Jeden wielki bełkot. Pardon! Elegancko mówiąc to obietnice.

Przedszkolaki z grupy Malinek lepiej ogarniają temat.

juz widze tych Januszy i Grazyny co będą robić 70mk2 podstawy i zostawiać otwór na "właz" w suficie na strych, pójdzie odbiór i cyk pojawią się schody i wykonczone piętro i kolejne 100 mniej podatku rocznie ;)

Celem takich konferencji nie jest pomoc ludziom tylko propoganda.

Konkrety przyjdą za wiele miesięcy, pewnie całkowicie odmienne od założeń.

Efektem ubocznym na pewno będzie dodatkowe drożenie działek (zwlaszcza tych małych).

Jesli zapowiedzi chociaż w czesci sie potwierdzą to najbardziej wku... bedą geodeci i KB.

No i katastrof budowalnych i burdelu w budownictwie troche przybędzie.

Już zapowiedzieli, że podatki wchodzą od przyszłego roku a dodatki od następnego :)

a nie od września tego roku? Szczególnie podatku i dojechanie ludzi na działalności?

Dokładnie nie śledzę,

Czyli dodatki od 2023?

To może jest szansa, że dostanę kredyt i zbuduję do na normalnych warunkach

Juz nie ma normalnych warunków ;) jeśli chodzi o materiały itp (własnie buduje) ;)

a nie od września tego roku? Szczególnie podatku i dojechanie ludzi na działalności?

Juz nie ma normalnych warunków ;) jeśli chodzi o materiały itp (własnie buduje) ;)

Ale liczyłem na to, że ciut się ustabilizuje (ch###wo ale stabilnie) ale jak ruszą doplaty do wkładów to dopiero będzie szaleństwo.

Tak ... obiecywanie ludziom kredytów bez wkładu własnego to jest "pomoc". Dla mnie to jest pomoc przy zniszczeniu komuś życia.

Rządzący chyba troszkę przeginają z gnębieniem małych DG. Zapominają że 2 z 3 najbardziej rozwiniętych wojewodztw w PL przylega do Czech a tam warunki do prowadzania DG są dużo bardziej przyjazne. A przeniesienie dzialalności do innego kraju w dzisiejszych czasach to żaden problem zwlaszcza przy tak podobnym jezyku.

Ale liczyłem na to, że ciut się ustabilizuje (ch###wo ale stabilnie) ale jak ruszą doplaty do wkładów to dopiero będzie szaleństwo.

Jak dla mnie to będzie tylko gorzej. Kolejne 12k na bombelka, dopłata do kredytu, wolna od podatku 30k, 2 próg podatkowy od 120k, dom 70mk2 bez pozwolenia to będzie istny armagedon. Już jest armagedon a to nie wiem co się wydarzy jak nazwać, teraz cena stali w tydzien potrafi skoczyć o 15% do góry.

Tak ... obiecywanie ludziom kredytów bez wkładu własnego to jest "pomoc". Dla mnie to jest pomoc przy zniszczeniu komuś życia.

Rządzący chyba troszkę przeginają z gnębieniem małych DG. Zapominają że 2 z 3 najbardziej rozwiniętych wojewodztw w PL przylega do Czech a tam warunki do prowadzania DG są dużo bardziej przyjazne. A przeniesienie dzialalności do innego kraju w dzisiejszych czasach to żaden problem zwlaszcza przy tak podobnym jezyku.

ja właśnie podpisałem umowe na DG bezposrednio z Belgami, chyba sie pospieszylem moglem przenieść DG na jakaś sri lanke, płatnośc na konto Revolut w UK + karta do bankomatów i najlepszy kurs wymiany euro na pln. i tyle mnie mogliby cmoknąć. Zrobic kurs rolniczy, kupić hektar ziemi na mazurach i placic 550 krusu na kwartał.