Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy Polski Ład dom do 70m2

gt12345

Recommended Posts

• Odpowiedzi 153
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ha, ha, dobre.

Myślisz że takich Polaków nie ma?

Co do Czechów to chyba nigdy nie przejeżdżałeś przez Czechosłowację.

Są, mają po kilkadziesiąt lat.

Co do Czechosłowacji to masz rację, nie przejeżdżałem przez nią.

30 lat temu nie miałem w tym interesu.

Za to po tych 30 latach kilkanaście razy w roku bywam w Czechach i to właśnie w okolicach będących terenem sporu sprzed ponad 80lat.

I wierz mi - żadnej wrogości nie odczułem.

Czesi to bardzo wyluzowani i pragmatyczni ludzie

Podobnie ja, goszcząc kogoś z DE nie czuję żadnych uprzedzeń.

Dzieci rodziców zamordowanych przez niemców też mają prawo do niechęci, ich dzieci także, bo niemcy spowodowali że nie poznali swoich dziadków.

Ja też straciłem członków rodziny na 2WS

Mam czuć niechęć (wcześniej pisałeś o nienawiści) do wnuków i prawnuków tych, którzy wtedy pociągali za cyngiel ?

Absurd...

Edytowane przez fotohobby

To że tobie nie przeszkadza że niemcy zamordowali ci członków rodziny, to twój wybór.

Nie przekonuj jednak, do swojego podejścia, tych którzy mają z tym problem i w zachowaniu dzisiejszych niemec widzą podobieństwa do tamtych czasów.

Wiem, że niektórzy mają z tym problem:

https://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/530530,profesor-uw-pobity-w-tramwaju-za-rozmowe-po-niemiecku-wiekszosc-wspolpasazerow-milczala.html

Ja na szczęście znam kilkoro młodych Niemców i na szczęście takie postawy są mi obce.

A nazwy narodowości piszemy z dużej litery, widzę że masz z tym jakiś problem...

Cholera wie jak to nazwać ale Niemcy są w tym temacie niekonsekweni.

W Schwedt, mieście przygranicznym z Polską,w latach 90-tych, wysiedlali całe osiedla z bloków wielkopłytowych i burzyli te bloki.

Z wujasem jeździłem wtedy dla frajdy na "wystawki" I to były żniwa dla niego :)

Osobiście 40 lat mieszkałem w bloku wielkopłytowym budowanym za Gierka i super się mieszkało ale Gierek i PIS ?

Pasuje bo PIS=PZPR i to w każdej dziedzinie.

Jakieś 40% oszołomów w Polsce zechciało powrotu zamordyzmu PZPR-owskiego rodem z PRL-u i co im zrobisz ;)

Nikogo nie trzeba było wysiedlać. Po zjednoczeniu Niemiec wschodnie landy opustoszały i często w trzyklatkowych, czteropietrowych blokach mieszkało kilka rodzin. Skupiano je w jednym bloku a resztę burzono, bo koszty utrzymania były duże...no i nikt nie przewidział, że Angela za kilkanaście lat zaprosi gości do Niemiec :D

Mam problem z niemcami dlatego z małej litery.

Ty masz problem z Niemcami, z Izraelem (447), z koncernami farmaceutycznymi, z Unią Europejską i pewnie jeszcze móstwo innych (Szwecja, Turcja, Rosja? )

Acha, jeszcze z PGE :lol:

Już wiem, skąd to permanentne zgorzknienie

:)

Ale sowieci nie mordowali Polaka oni pastwili się nad Białopolakiem wrogiem klasowym. Dla lepszej Polski 17 republice Kraju Rad.

A niemce utylizowali rasę podludzi dla uzyskania wolnych terenów osiedleńczych Wielkiej Germanii delegując to zajęcie dla najbardziej psychotycznych spośród siebie.

Niby niewielka różnica ale......

Edytowane przez gnago