Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy Polski Ład dom do 70m2

gt12345

Recommended Posts

• Odpowiedzi 153
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"To będzie coś, co szczególnie na wsi, gdzie często buduje się tak zwanym systemem gospodarczym, pozwoli na osiągnięcie sytuacji, w której się ma własny dom i to całkiem przyzwoity, za sumę stosunkowo niewielką, być może nie większą niż 100 tysięcy złotych. Są tacy, którzy mówią, że nawet mniej"

:rotfl:

"To będzie coś, co szczególnie na wsi, gdzie często buduje się tak zwanym systemem gospodarczym, pozwoli na osiągnięcie sytuacji, w której się ma własny dom i to całkiem przyzwoity, za sumę stosunkowo niewielką, być może nie większą niż 100 tysięcy złotych. Są tacy, którzy mówią, że nawet mniej"

:rotfl:

Ja też w to nie wierzę, przecież płyty OSB zdrożały najbardziej i jak tu teraz tanio szopę do zamieszkania zbudować.

To "poratowanie" to oczywiście za darmo było. :)

Te problemy z EE to mamy bo nam UE zakazuje palić węgla kamiennego, a niemcy otwierają elektrownie na węgiel brunatny żeby nam prąd z tej elektrowni sprzedawać

Bo przecież muszą mieć energię do "oddania" nam jak nam zabraknie.

W chacie nie maiłbym ciemno bo już jestem w znacznym stopniu od EE z sieci uniezależniony.

Taaa, pieniądze idą na ŚN i WN ale na NN nie ma żadnych pieniędzy, dlatego sieci NN pamiętają czasy elektryfikacji wsi z lat 50.

Co z tego że tam na horyzoncie widzę słupy, kiedy ta energia do mnie nie dociera bo NN jest niewydolna.

Człowieku fanzolisz jak potłuczony narodowiec!!!

Rusz trochę to szare miedzy uszami! Wiadomo że za darmo energii nikt nam nie dał, lecz w sytuacji kryzysowej nie liczą się zwykłe ceny. Ważniejsze sa koszty społeczne - wiesz co to jest? To są koszty jaki ty poniesiesz gdy wieczorem padnie zasilanie i zawartość lodówki wycieknie ci na panele w kuchni, jeśli masz w domu chorego to padnie mu np. koncentrator tlenu, pomyśl o wypadkach na skrzyżowaniach gdy padnie zasilanie "świateł", o ludziach w metrze, w windach itp. Metro ma zasilanie dwustronne z linii SN (np. 110kV) lecz gdy system pada to nie będzie prądu w żadnej z dwóch linii. Pamiętam awarię, gdy za Gierka w Turowie jeden blok wypadł z sychronizacji i żarówki pulsowały jak na dyskotece - zależnie od polożenia sinusoidy napięcia w sieci i w uszkodzonym bloku. W Wrocku stanęły windy a potem tramwaje, może nawet PKP, nie pamiętam. Szpitale mają awaryjne zasilanie, są reżimy przeglądu i próbnego uruchamiania itp. Obyś nigdy nie leżał na stole operacyjnym gdy padnie światło zaś agregat nie wystartuje z automatu choć był sprawdzany tydzień wcześniej i teoretycznie powinien zagadać. Ty możesz mieś FV lecz w nocy kicha.

Gadki o elektrowniach to radiomaryjne pitolenie o szopenie nie warte uwagi.

Racz zauważyć że wysokie i najwyższe napięcia (110,220,400 czy 750kV) to domena PSE, zaś twoje trzy druciki do najbliższego transformatora i cztery do chaty to inszy koncern pod patronatem skarbu państwa. Zresztą ostatnio połączono kopalnie przynoszące straty z dystrybutorami energii czyli dystrybutorów okradziono z pieniędzy. Głównie z pieniędzy na inwestycje czyli skąd maja być pieniądze na remont linii NN pamiętajacych czasy pierwszej elektryfikacji?

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/ekspert-polaczenie-energetyki-z-gornictwem,116,0,1888116.html

To zasługa zbawców narodu z twojej umiłowanej opcji. Przecież pieniądze to nie problem, mamy ich nieprzebrane ilości jak powiedział erste bankier

https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Koronawirus.-W-bankomatach-brakuje-pieniedzy-Glapinski-gotowki-mamy-nieprzebrane-ilosci

Twój awatar jasno ciebie pozycjonuje.

pitolenie sfrustrowanego emeryta

Chłopie przekłada swoje frustracje na innych.

Twój obraz emeryta to jak w ludowej piosence:

Idę sobie przez podwórze l pyk, pyk, fajeczkę kurzę,

Mam króliki we chływiku l gołąbki w gołębniku,

A w kadłubku stary kos

Śpiewa mi na cały głos.

Pyk, pyk, pyk z fajeczki.

Duś, duś, duś gołąbeczki.

Fajeczka, gołąbeczek, Ławeczka, ogródeczek

l w kadłubku kos, to starzyka los.

Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,biesiadne,starzyk.html

Człek się rusza i jest czynny zawodowo albo zardzewieje i do piachu.

Jaki będziesz na starość to twój wybór. I wzór dla wnuków.

Dawno rodzinie przykazałem: jeśli zdziadzieje to macie mnie zepchnąć z najwyższej góry w okolicy.

Jest taka, co to ją widać z daleka...

Dlaczego tej zabawy miałbym się pozbawić, TW-owcu.

Najpierw pomyśl zanim coś napiszesz, ale wiem, że u Was z myśleniem ciężko a z matematyką to już kosmos.

Rocznik 1972,w 1989r biorąc udział w demonstracji w Gliwicach,przeciw m.in "ormowcom" ale głównie przeciw PZPR=PIS to ile miałem lat jako TW ?

Bo ty jesteś taki TW z lat 90. może nawet pracujący do dzisiaj. :)

Na studiach wielu takich widziałem.

jprd ;)

Ale masz rację.

W 89r skandowalem "Lech Wałęsa,chodźcie z nami, dziś nie biją" by w 1990r na lekcjach WOS być krytyczny wobec jego działań i spierać się z prof. wykładającym.

Jako, że jestem niepokorny to na maturę wybrałem sobie WOS jako dodatkowy przedmiot,żeby zrobić tam rozp...

Zdałem to na 5...

Nie mniej uważam, że Lech Wałęsa to glowny bohater narodowych przemian i oprócz JPII jest symbolem odrodzonej Polski, do 2015r,bo po tej dacie uważam staczanie się Polski w nicość i powrót do lat sprzed 1989r.

Dla ortodoksyjnego .......... i prawdziwego ..... są tylko dwie możliwości: masz światopogląd ukształtowany przez tvp i rm czyli jesteś swój, więc godzien miłości bliźniego. Lub gdy nie przyswajasz idei wodza narodu to jesteś wróg śmiertelny, który ex definitione musi być TW, obcą agenturą, pogrobowcą rewizjonistów zachodnioniemieckich i cos tam od Czaji i Hupki. Albo odwrotnie. No jakoś tak. Jeszcze słów kilka o niemieckich mediach głównego ścieku, coś złego na UE i mamy obraz Polski.