Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyciszenie pionów kanalizacyjnych

Ratpaw

Recommended Posts

CZeść!

Kolega buduje piętrowy dom, w ścianach zewnętrznych ma poprowadzone rury kanalizacyjne, jednak nie wiedział, że należy dać rury wytłumione i dał zwykłe.

Rury puszczone są w pustakach wentylacyjnych. Niestety przebiegają blisko miejsc wypoczynku czy spożywania posiłków w salonie/jadalni.

Zastanawiamy się, co można zrobić zeby choć trochę wyciszyć szum spuszczanej wody :)

Póki co jego pomysły to wciskanie strzępków wełny akustycznej między rurę i pustak, ew. wsypanie trocin.

Macie jakieś lepsze pomysły?

Wełna o dużej gęstości.U siebie na pionach dałem isover pt80,pozostałości po izolacji stropu ,praktycznie nic nie słychać .

Nasuwa mi się jeszcze możliwość zasypania suchym piaskiem jak jest dojście od góry .

Też się zastanawiałem nad piaskiem. Pytanie, jakie częstotliwości on tłumi? Moim zdaniem najlepszy byłby materiał gęsty typu wełna plus folia alu na wierzchu, a już w ogóle w kilku warstwach. Przekazałem koledze, niech się martwi :)

Dzięki!

Znalazłem ciekawy artykuł: https://www.izolacje.com.pl/artykul/drogi-mosty/160680,materialy-ziarniste-pochlanianie-dzwieku

Wnioski z badań:

charakterystyki pochłaniania dźwięku granulatu gumowego oraz piasku kwarcowego są zbliżone kształtem do charakterystyki granulatu z wełny mineralnej. Można te materiały ziarniste zaliczyć do materiałów dźwiękochłonnych szerokopasmowych (o szerokości ponad 4 oktawy), przy czym granulat gumowy ma właściwości pochłaniania dźwięku prawie identyczne jak granulat z wełny mineralnej. Piasek kwarcowy charakteryzuje się znacznie mniejszym pochłanianiem od granulatu gumowego w zakresie częstotliwości 500–2500 Hz. Natomiast w zakresie częstotliwości niskich, poniżej 315 Hz, pochłanianie dźwięku przez piasek jest lepsze niż przez granulat gumowy

Z przeprowadzonych badań wynika, że ze względu na pasmo częstotliwości, w którym występuje największe pochłanianie dźwięku, materiały ziarniste można podzielić na wąsko- i szerokopasmowe. Do pierwszej grupy można zaliczyć granulaty z polipropylenu, keramzytu i styropianu. Do drugiej – granulat gumowy i piasek kwarcowy, podobnie jak w przypadku granulatu z wełny mineralnej.

Piasek kwarcowy ma szczególne zastosowanie jako rdzeń dźwiękochłonny w przegrodach dźwiękoizolacyjnych zabezpieczeń ograniczających źródła hałasu o bardzo wysokiej aktywności akustycznej.

Teraz pytanie: jak szumi woda w kanalizie? Powyżej 500 Hz czy poniżej leży większość energii akustycznej?

To jest akurat gorsze od tych niebieskich czy czerwonych otulin. Można by zastosować otulinę kauczukową ale teraz jest to nie wykonalne. Piasek? A i owszem.

Kolega jednak rozpruje pustaki, zmieni rurę na akustyczną i dodatkowo zaizoluje gęstą wełną prasowaną z otuliną aluminiową.