Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt gotowy, a adaptacja

Recommended Posts

Koszmar ta cena. Bylem dwa lata temu u projektanta z kolega który zamówił projekt domku indywidualny tzw stodoła czy kurnik jak co niektórzy w gwarze pozywają. Cena wyniosła go 4,5 tys zł za domek o p.u. 140 m2. Przecież po pierwsze, nikt dzisiaj nie kreśli projektu ręcznie na desce kreślarskiej, są od tego programy, po drugie dom tupu kurnik nie jest jakimś skomplikowanym cudem architektury aby wymagał miesięcy obliczeń i wyliczeń.

Wizyta dotyczyła kilku poprawek w projekcie i na naszych oczach projektant odpalił kompa i poprzenosił kilka kresek tu, kilka tam i wydruk z drukarki i poprawka była gotowa.

Tak więc na mój gust ci się cenią co nie mają roboty a są leniami bo lepiej brać mniej ale za to nadrobić ilością niż robić jeden projekt na miesiąc nie nadwyrężając sowich sił i brać 20 tys za projekt kiedy taki tani projektant może zrobić kilka i zarobić o wiele więcej.

Tak jak pisałem; możemy sobie tu pisać bajki pod tytułem " a parę lat temu to było" tylko co to wnosi?

Mam na @ łącznie 13 ofert na projekt indywidualny. Najniższa kwota to 13 000 PLN brutto. Najwyższa to 24 000 PLN brutto.

Dla porównania najniższa kwota za adaptację projektu gotowego to 7 380 PLN brutto plus 3 800 PLN koszt projektu.

Z resztą popatrz jak wzrosły ceny projektów gotowych.

Najważniejszą kwestią jednak jest to, że główną rolę w tej całej opowieści gra działka, dom musi być tylko dopełnieniem terenów, na których chcemy się osiedlić.

Ciężko uzyskać taki efekt z gotowcem.

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak jak pisałem; możemy sobie tu pisać bajki pod tytułem " a parę lat temu to było" tylko co to wnosi?

Mam na @ łącznie 13 ofert na projekt indywidualny. Najniższa kwota to 13 000 PLN brutto. Najwyższa to 24 000 PLN brutto.

Dla porównania najniższa kwota za adaptację projektu gotowego to 7 380 PLN brutto plus 3 800 PLN koszt projektu.

Z resztą popatrz jak wzrosły ceny projektów gotowych.

Najważniejszą kwestią jednak jest to, że główną rolę w tej całej opowieści gra działka, dom musi być tylko dopełnieniem terenów, na których chcemy się osiedlić.

Ciężko uzyskać taki efekt z gotowcem.

Podobno statystycznie tylko 5% projektow gotowych pasuje do działki. A gdzie własne upodobania, hobby, widzimisie? Dobrze, że podchodzicie do tego w taki sposób.

Podobno statystycznie tylko 5% projektow gotowych pasuje do działki. A gdzie własne upodobania, hobby, widzimisie? Dobrze, że podchodzicie do tego w taki sposób.

Widziałem ostatnio taki zrealizowany budynek wg " projektu gotowego " gdzie duże przeszklenia pokoju dziennego są od strony PN, zacienionej budynku.

I tak się zastanawiam ( ? ) : zabrakło wyobraźni ? dobrego projektanta ? może sensownych kosztów przewidzianych na projekt / czy adaptację ? ... a może wszystkiego na raz lub po trochu ? na pewno zostały podjęte jakieś błędne decyzje, chyba że użytkownicy mają uczulenie na słońce lub wrócili z Australii i zapomnieli, że mamy ciut inny klimat. Dodam, że od tej strony PN nie ma jakiegoś oszałamiającego widoku, który mógłby w jakiś cudowny sposób rekompensować braki w doświetleniu pomieszczeń.

... No i przede wszystkim teren, który łatwy nie jest.

pamiętam taki ciekawy wątek z FM, gdzie Inwestor usilnie chciał płytę fundamentową przy terenie z spadkiem +/- 50% ( 50cm na 1m ) ... zastanawiał się nad realizacją " piwnic ", bo dostał projekt z płytą około 2,5m nad terenem. Tu ewidentnie zabrakło wyobraźni i projektanta :) a może to był taki projektant, który projektował pod 100% " modłę " Inwestora na zasadzie : chcesz to masz - niestety z bezkrytycznym podejściem i w oderwaniu od rzeczywistości.

OK - może to zły przykład, niemniej przeszklenia od strony PN w polskich warunkach uważam za nieporozumienie.

Niekoniecznie. Moi znajomi mają takie przeszklenia tarasowe, wiec taras od północy. Ciągle mogą tam siedzieć, bo jest fajnie chłodno. Oczywiście mają też wiele przeszkleń od innych kierunków.

• 1 month później...

Podbiję temat żeby nie zakładać nowego. Jesteśmy już po ustaleniach odnośnie ukształtowania terenu. Obecnie staję przed wyborem fundamentu.

Byłem zdecydowany na PF, ale mam wątpliwości czy przy takim terenie pf ma w ogóle sens? Wrzucam link do albumu:

https://photos.app.goo.gl/byXRtek36oNJivHn8

Czy płyta ma sens musisz pytać projektanta bo to on decyduje o tym na etapie adaptacji projektu.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Temat zamknięty.

A tak poważnie; warunki pozwalają zarówno za ławy jak i pf. Patrzę bardziej od strony nakład środków/czas/zyski/straty.

Dokładnie, trzeba przeanalizować wszystko "za" i "sprzeciw" z tym że przy płycie odpadają Ci ściany fundamentowe i chudziak a nawet i wylewka podłogowa.

Za to przy płycie znacznie więcej XPSa idzie. A robienie płyty na gotowo wymaga mistrzowskiej ekipy i zatarcia oraz komplikuje instalacje, bo trzeba je rozprowadzić w płycie, pod nią albo później w suficie podwieszanym czy na stropie.

szybciej wykonuje się płytę niż ławy, a " czas to pieniądz "

Nie koniecznie. Jak zaczną kręcić tradycyjne zbrojenie na miejscu z prętów, to będzie dłużej. A zawsze drożej.

O ile szybciej? O ile płyta jest droższa, pomijając czynnik czasu?

W moim przypadku czas od wykopu po zalanie płyty to 5 dni roboczych,pow.zabudowy to 180m2.

Zbrojenie kręcone na budowie, podwójna siatka z fi12mm z oczkami co 15cm.

Czy płyta fundamentowa jest droższa od law ? Tego bym nie powiedział, w moim wypadku wychodziło podobnie, ale pod płytą jest 20cm EPS200 a na płycie nie mam już kolejnej izolacji.

Koszt projektu płyty był wliczony w ramach adaptacji projektu gotowego pod MPZP i projekt zjazdu, całość kosztowała mnie 3,5tys.zl.

Płytę wykonywała mi ekipa od SSO,za ten etap czyli za plyte wzięli 10tys.zl.

Za EPS200 zapłaciłem z tego co pamiętam 9tys.zl,za stal 12tys.zl,podsypka pod płytę to koszt 3tys.zl,kopara grosze.

No i płyta na ciężkie warunki geologiczne bo na szkodach górniczych czyli "masywna" ;)

Edytowane przez Arturo1972

W moim przypadku czas od wykopu po zalanie płyty to 5 dni roboczych,pow.zabudowy to 180m2.

Zbrojenie kręcone na budowie, podwójna siatka z fi12mm z oczkami co 15cm.

Czy płyta fundamentowa jest droższa od law ? Tego bym nie powiedział, w moim wypadku wychodziło podobnie, ale pod płytą jest 20cm EPS200 a na płycie nie mam już kolejnej izolacji.

Koszt projektu płyty był wliczony w ramach adaptacji projektu gotowego pod MPZP i projekt zjazdu, całość kosztowała mnie 3,5tys.zl.

Płytę wykonywała mi ekipa od SSO,za ten etap czyli za plyte wzięli 10tys.zl.

Za EPS200 zapłaciłem z tego co pamiętam 9tys.zl,za stal 12tys.zl,podsypka pod płytę to koszt 3tys.zl,kopara grosze.

No i płyta na ciężkie warunki geologiczne bo na szkodach górniczych czyli "masywna" ;)

No właśnie. Sam mam klasyczny fundament, ale nie zauważyłem ,ze był jakoś długo robiony, wręcz jest to pomijany czas porównując do reszty budowy domu.

Warto przy płycie zadbać o jak największą integrację z mediami, ogrzewaniem, a na końcu o dobre zatarcie, najlepiej już pod płytki ;)

Kosztuje niestety termoizolacja i pewnie dlatego masz EPS zamiast prawilnego XPS-a.

Kosztuje niestety termoizolacja i pewnie dlatego masz EPS zamiast prawilnego XPS-a.

Pewnie tak bo XPS wychodził ok.4tys.zl więcej, to tak dla podkreślenia "różnicy" w kosztach.

Ale ja wziąłem sobie na ambit, że dom ma być tanio wybudowany.

Konstruktor nie widział problemu w zamianie, dał więcej stali tu i ówdzie i pyknal EPS200 :)

Różnice kosztowe może nie są tak diametralne jak 2 lata temu, ale nadal różnica jest zauważalna. Do tego wykonawcy PF, który wie co robi w moim regionie ze świeczką szukać. Poza tym ławy, tak jak już pisałem, będą lepiej "zakotwione" w gruncie. Nie wiem czy ktoś otworzył album, który załączyłem, ale różnice poziomów są znaczne.

Tylko pomiędzy drogą, a poziomem zero budynku będzie prawie 4,5m różnicy.