s3pp 14.10.2021 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Panowie i Panie pytanie odnośnie rozkładu pomieszczeń. Muszę wrzucić na poddasze wc z umywalką. Architekt namawia mnie żeby pomieszczenia były bezpośrednio nad sobą ponieważ ułatwi to rozprowadzenie kanalizy i wody. Komplikuje to nam trochę koncepcję rozkładu pomieszczeń. To samo tyczy się pralni. i doprowadzenia do niej wody i zrobienia odpływu. Poniżej wrzucam rzuty. WC na poddaszu będzie wygospodarowany z garderoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.10.2021 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Panowie i Panie pytanie odnośnie rozkładu pomieszczeń. Muszę wrzucić na poddasze wc z umywalką. Architekt namawia mnie żeby pomieszczenia były bezpośrednio nad sobą ponieważ ułatwi to rozprowadzenie kanalizy i wody. Komplikuje to nam trochę koncepcję rozkładu pomieszczeń. To samo tyczy się pralni. i doprowadzenia do niej wody i zrobienia odpływu. Poniżej wrzucam rzuty. WC na poddaszu będzie wygospodarowany z garderoby. Nic nie wrzuciłes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s3pp 14.10.2021 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 (edytowane) Edytowane 14 Października 2021 przez s3pp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s3pp 14.10.2021 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Umieszczenia zdjęcia na FM to jakaś droga przez mękę. Nie dodaje mi rzutu poddasza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.10.2021 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Umieszczenia zdjęcia na FM to jakaś droga przez mękę. Nie dodaje mi rzutu poddasza... Dodaj przez zarządzanie załącznikami w zaawansowanej edycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.10.2021 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 (edytowane) Panowie i Panie pytanie odnośnie rozkładu pomieszczeń. Muszę wrzucić na poddasze wc z umywalką. Architekt namawia mnie żeby pomieszczenia były bezpośrednio nad sobą ponieważ ułatwi to rozprowadzenie kanalizy i wody. Komplikuje to nam trochę koncepcję rozkładu pomieszczeń. To samo tyczy się pralni. i doprowadzenia do niej wody i zrobienia odpływu. Poniżej wrzucam rzuty. WC na poddaszu będzie wygospodarowany z garderoby. Jeśli toaleta na poddaszu będzie mieściła się przez ścianę z takimi pomieszczeniami parteru jak WC, pralnia, kuchnia, kotłownia lub jakiekolwiek pomieszczenia z kanalizacją to prosta sprawa. W pozostałych przypadkach jest to związane ze zmianami w kanalizacji już na etapie stanu "0" i doprowadzeniu dodatkowego odpływu w wykopie fundamentowym a następnie pionu kanalizacyjnego w ścianie. Samo prowadzenie odprowadzenia do WC czyli fi 110mm dłuższego niż 2mb w stropie czy ścianie to już problem, wiążący się z dodatkowym napowietrzeniem. Pozytywem będzie jeśli umywalka będzie za sedesem, wtedy będzie przepłukiwanie rury. Edytowane 15 Października 2021 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s3pp 15.10.2021 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Jeśli toaleta na poddaszu będzie mieściła się przez ścianę z takimi pomieszczeniami parteru jak WC, pralnia, kuchnia, kotłownia lub jakiekolwiek pomieszczenia z kanalizacją to prosta sprawa. W pozostałych przypadkach jest to związane ze zmianami w kanalizacji już na etapie stanu "0" i doprowadzeniu dodatkowego odpływu w wykopie fundamentowym a następnie pionu kanalizacyjnego w ścianie. Samo prowadzenie odprowadzenia do WC czyli fi 110mm dłuższego niż 2mb w stropie czy ścianie to już problem, wiążący się z dodatkowym napowietrzeniem. Pozytywem będzie jeśli umywalka będzie za sedesem, wtedy będzie przepłukiwanie rury. Dzięki za podpowiedż Posiedziałem wczoraj wieczorem i doszliśmy do wniosku, że wc na poddaszu będzie bezpośrednio nad łazienką na parterze. Tak jak pisałeś mocno ułatwia to sprawę pod kątem prowadzenia instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts