creative_21 23.06.2021 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Ciekawe czy tym od kabli i PV jest teraz tak do śmiechu jak było wcześniej ? że to najlepsze rozwiązanie najtańsze ect ... teraz ładowanie w magazyny energi ale na ile on wytrzyma parę dni hmmm .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.06.2021 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Ciekawe czy tym od kabli i PV jest teraz tak do śmiechu jak było wcześniej ? że to najlepsze rozwiązanie najtańsze ect ... teraz ładowanie w magazyny energi ale na ile on wytrzyma parę dni hmmm .... ?? Raczej nie zadziała to wstecz a jeśli nawet to zmienią na g12 dołożą klimę i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 23.06.2021 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 po 15 latach na bank a mamy takie rażdy że i tak przepchną co chcą, nawet ludzie od PV mówią że rozliczenie będzie jak w niemczech i będzie mniej opłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.06.2021 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 po 15 latach na bank a mamy takie rażdy że i tak przepchną co chcą, nawet ludzie od PV mówią że rozliczenie będzie jak w niemczech i będzie mniej opłacalne Powiedziałem Ci jak rozwiązać problem G12 obniży koszt klima zmnijszy zużycie COPem. Klima 2500-5000 zmiana taryfy darmowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 23.06.2021 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 tak wiem ale dalej tanio nie będzie dlatego pójście w kable to był strzał w kolano bo energia będzie coraz droższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.06.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 tak wiem ale dalej tanio nie będzie dlatego pójście w kable to był strzał w kolano bo energia będzie coraz droższa Wiesz, jak ktos sobie czarno na białym policzył, to niekoniecznie strzał w kolano. Ja będę kładł podłogówkę elektryczną i wcale nie liczę na PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 23.06.2021 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Dla małych domków może i ujdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.06.2021 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Dla małych domków może i ujdzie To się zdecyduj. Przecież "kablarze" nie twierdzą, że całkowity koszt kabli jest zawsze najniższy, tylko że w pewnej skali nie opłaca się wchodzić w np PC czy PV. Jak do pokoju w największe mrozy mam dostarczyć 240W, z czego ogrzewanie przez wentylację da ze 100W, to czym uzupełnię te 140W? Wodną podłogówką z gruntową pompą ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m13_94 27.06.2021 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Ktoś na forum korzysta z folii grzewczych w domach 100-140m²? Może warto się podzielić kosztami ogrzewania. Bo przy tego typu ogrzewaniu możemy go przecież jeszcze tak wysterować żeby te parę stopni mniej było gdy nas nie ma w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Ktoś na forum korzysta z folii grzewczych w domach 100-140m²? Może warto się podzielić kosztami ogrzewania. Bo przy tego typu ogrzewaniu możemy go przecież jeszcze tak wysterować żeby te parę stopni mniej było gdy nas nie ma w domu. Folie nie nadają się do zatopienia w wylewce - więc tego (prawie) nikt nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m13_94 27.06.2021 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Możemy je umiejscowić przecież tuż pod panelami co da nam szybką reakcję na zmianę temperatury. A Ty Kaizen nie grzejesz przypadkiem kablami? Jak po czasie oceniasz koszty? Edytowane 27 Czerwca 2021 przez m13_94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.06.2021 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Możemy je umiejscowić przecież tuż pod panelami co da nam szybką reakcję na zmianę temperatury. A Ty Kaizen nie grzejesz przypadkiem kablami? Jak po czasie oceniasz koszty? Firma w domku, grzeje sprzętem, rachunki w DG czy tam w inną spółkę. Jeśli się pomyli, to napisze prawdę o swoich kosztach CO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.06.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Ktoś na forum korzysta z folii grzewczych w domach 100-140m²? Może warto się podzielić kosztami ogrzewania. Bo przy tego typu ogrzewaniu możemy go przecież jeszcze tak wysterować żeby te parę stopni mniej było gdy nas nie ma w domu. Zacznij od pojęć - gruba wylewka, akumulacja, tania taryfa, opłacalność. Nic z tych słów nie pasuje do folii grzewczych tuż pod panelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.06.2021 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Zacznij od pojęć - gruba wylewka, akumulacja, tania taryfa, opłacalność. Nic z tych słów nie pasuje do folii grzewczych tuż pod panelami. A jak ktoś nie potrzebuje akumulacji, tylko sterowalność/niską zwłokę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.06.2021 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 A jak ktoś nie potrzebuje akumulacji, tylko sterowalność/niską zwłokę? I nie straszne mu koszty... to niech sobie robi co sobie wymarzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.06.2021 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 I nie straszne mu koszty... to niech sobie robi co sobie wymarzył A czemu zaraz zakładasz, że będą wysokie koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.06.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 A czemu zaraz zakładasz, że będą wysokie koszty? Bo mam w bloku gościa, który jako jedyny założył sobie ogrzewanie elektryczne (wszyscy inni mają swoje gazówki) i po każdej zimie najemcy mu uciekają, bo nie mogą kosztów ogrzewania unieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.06.2021 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Bo mam w bloku gościa, który jako jedyny założył sobie ogrzewanie elektryczne (wszyscy inni mają swoje gazówki) i po każdej zimie najemcy mu uciekają, bo nie mogą kosztów ogrzewania unieść. No dobrze, rozmowa idzie w złym kierunku. Chciałem zwrócić uwagę, że jest coś takiego jak biwalentny system grzewczy. Mój kolega (też z bloku) ma grzejniki, które lekko skręca - dają mu stałą temperaturę ok. 18 *. Do tego dołożył akurat nie folie grzewcze, ale zwykłe małe grzejnicznki elektryczne (COP w sumie taki sam jak dla folii). No i ma i tanio i szybką regulację temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.06.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 No dobrze, rozmowa idzie w złym kierunku. Chciałem zwrócić uwagę, że jest coś takiego jak biwalentny system grzewczy. Mój kolega (też z bloku) ma grzejniki, które lekko skręca - dają mu stałą temperaturę ok. 18 *. Do tego dołożył akurat nie folie grzewcze, ale zwykłe małe grzejnicznki elektryczne (COP w sumie taki sam jak dla folii). No i ma i tanio i szybką regulację temperatury. Cóż...My w bloku mamy regulowane grzejniki, gazowe kondensaty i niskie koszty za CO i CWU...oprócz gościa, którego najemcy płacą za sezon grzewczy trzykrotnie więcej niż inni. Mnie to wystarcza, by nie robić "taniego ogrzewania" czy to foliami czy konwektorami. Jak ktoś takie koszty akceptuje, to niech sobie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2021 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 No i ma i tanio i szybką regulację temperatury. Nie ma podłogówki. Podstawowa różnica. Maty nawet pod samymi płytkami mają długi czas reakcji. Do tego nawet przy płytkach (a co dopiero przy panelach czy drewnie) niebezpieczne są dla okładziny zarówno wysokie temperatury jak i szybka jej zmiana. Więc nie, podłogówką nie da się szybko zmieniać temperatury w pomieszczeniu nawet, jak jest tuż pod okładziną. Więc trzeba zadbać o to, żeby temperatura za bardzo nie spadła jak nas nie ma w domu - a to oznacza albo akumulację w wylewce, albo grzanie w znacznej mierze w drogiej strefy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts