Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kable grzewcze i PV

creative_21

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawe czy tym od kabli i PV jest teraz tak do śmiechu jak było wcześniej ? :) że to najlepsze rozwiązanie najtańsze ect ... teraz ładowanie w magazyny energi ale na ile on wytrzyma parę dni hmmm ....

?? Raczej nie zadziała to wstecz a jeśli nawet to zmienią na g12 dołożą klimę i będzie ok

Dla małych domków może i ujdzie

To się zdecyduj. Przecież "kablarze" nie twierdzą, że całkowity koszt kabli jest zawsze najniższy, tylko że w pewnej skali nie opłaca się wchodzić w np PC czy PV.

Jak do pokoju w największe mrozy mam dostarczyć 240W, z czego ogrzewanie przez wentylację da ze 100W, to czym uzupełnię te 140W? Wodną podłogówką z gruntową pompą ciepła?

Ktoś na forum korzysta z folii grzewczych w domach 100-140m²? Może warto się podzielić kosztami ogrzewania. Bo przy tego typu ogrzewaniu możemy go przecież jeszcze tak wysterować żeby te parę stopni mniej było gdy nas nie ma w domu.

Folie nie nadają się do zatopienia w wylewce - więc tego (prawie) nikt nie robi.

Możemy je umiejscowić przecież tuż pod panelami co da nam szybką reakcję na zmianę temperatury. A Ty Kaizen nie grzejesz przypadkiem kablami? Jak po czasie oceniasz koszty?

Firma w domku, grzeje sprzętem, rachunki w DG czy tam w inną spółkę.

Jeśli się pomyli, to napisze prawdę o swoich kosztach CO...

Ktoś na forum korzysta z folii grzewczych w domach 100-140m²? Może warto się podzielić kosztami ogrzewania. Bo przy tego typu ogrzewaniu możemy go przecież jeszcze tak wysterować żeby te parę stopni mniej było gdy nas nie ma w domu.

Zacznij od pojęć - gruba wylewka, akumulacja, tania taryfa, opłacalność. Nic z tych słów nie pasuje do folii grzewczych tuż pod panelami.

Bo mam w bloku gościa, który jako jedyny założył sobie ogrzewanie elektryczne (wszyscy inni mają swoje gazówki) i po każdej zimie najemcy mu uciekają, bo nie mogą kosztów ogrzewania unieść.

No dobrze, rozmowa idzie w złym kierunku. Chciałem zwrócić uwagę, że jest coś takiego jak biwalentny system grzewczy. Mój kolega (też z bloku) ma grzejniki, które lekko skręca - dają mu stałą temperaturę ok. 18 *. Do tego dołożył akurat nie folie grzewcze, ale zwykłe małe grzejnicznki elektryczne (COP w sumie taki sam jak dla folii). No i ma i tanio i szybką regulację temperatury.

No dobrze, rozmowa idzie w złym kierunku. Chciałem zwrócić uwagę, że jest coś takiego jak biwalentny system grzewczy. Mój kolega (też z bloku) ma grzejniki, które lekko skręca - dają mu stałą temperaturę ok. 18 *. Do tego dołożył akurat nie folie grzewcze, ale zwykłe małe grzejnicznki elektryczne (COP w sumie taki sam jak dla folii). No i ma i tanio i szybką regulację temperatury.

Cóż...My w bloku mamy regulowane grzejniki, gazowe kondensaty i niskie koszty za CO i CWU...oprócz gościa, którego najemcy płacą za sezon grzewczy trzykrotnie więcej niż inni. Mnie to wystarcza, by nie robić "taniego ogrzewania" czy to foliami czy konwektorami.

Jak ktoś takie koszty akceptuje, to niech sobie robi. :cool:

No i ma i tanio i szybką regulację temperatury.

Nie ma podłogówki. Podstawowa różnica.

Maty nawet pod samymi płytkami mają długi czas reakcji. Do tego nawet przy płytkach (a co dopiero przy panelach czy drewnie) niebezpieczne są dla okładziny zarówno wysokie temperatury jak i szybka jej zmiana. Więc nie, podłogówką nie da się szybko zmieniać temperatury w pomieszczeniu nawet, jak jest tuż pod okładziną. Więc trzeba zadbać o to, żeby temperatura za bardzo nie spadła jak nas nie ma w domu - a to oznacza albo akumulację w wylewce, albo grzanie w znacznej mierze w drogiej strefy.