Robinson74 23.06.2021 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Jestem zupełnie zielony, jeśli chodzi o systemy alarmowe, ale jestem po SSZ i teraz mam wykonywane tynki. Wkrótce dom będzie miał dostęp do internetu. Skoro nie mieszkając jeszcze przez najbliższy rok i tak będę płacił abonament internetowy, to chciałbym go jakoś pożytecznie wykorzystać i zamontować jakąś kamerę, dzięki której mógłbym mieć podgląd na żywo (również w nocy) i ewentualnie nagrywać obraz w pętli na dysk. Nie wiem, czy należałoby taką kamerkę zamontować na kominie z widokiem 360 stopni (np. obrotowa, ale taka raczej nie obejmie widoku tuż obok domu), czy może skierowana bardziej na front, a może na tył? W sumie wschód i południe jest ogrodzone. Został tylko zachód i północ (front). Może zatem coś szerokokątnego w narożniku północno-zachodnim? Może ktoś coś doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.06.2021 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 A czemu to ma służyć? Jak czy był kurier czy o której przyszedł wykonawca - to skieruj na furtkę. Jak z wewnątrz, to będzie tańsza kamerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 23.06.2021 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 To ma służyć sprawdzeniu, czy ktoś niepowołany nie kręci się po działce lub nie próbuje wejść do środka. Albo już po fakcie - kto wtargnął na teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.06.2021 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 A jaki to konkretnie model macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.06.2021 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 W takim przypadku sprawdziła by się kamera obrotowa z czujnikiem ruchu. Nawet, jak dasz na rogu na wysięgniku to masz dwie ściany nie objęte. Nie da się jedną kamerą ogarnąć całego terenu. A do tego da się do takiej kamerki podejść poza jej zasięgiem i "unieszkodliwić". Czterema będzie trudno to ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rec 24.06.2021 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Przecież piszesz, że nie mieszkasz tam i nie masz ogrodzenia z frontu więc to jak zaproszenie dla nocnych turystów do zwiedzania a kamera pokaże Ci co wynieśli/zniszczyli. Proponuję na początek podstawowy system alarmowy do budynku z możliwością późniejszej rozbudowy, oświetlenie otoczenia budynku z prostą automatyką, ukryte bariery podczerwieni wokół posesji z powiadomieniem naruszenia i ostatecznie fotopułapka w dobrym miejscu dla rejestracji zdarzeń. To tyle na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.06.2021 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 No to już trochę dużo. Chociaż jakieś tam kabelki cieniutkie mam rozprowadzone pod ewentualną instalację alarmową w przyszłości. Rzeczywiście z dwóch stron nie ma stałego ogrodzenia, ale na szczęście są panele siatkowe i brama zamykana na kłódkę, więc potencjalny złodziej musi jednak podjąć dodatkowe działania, żeby się dostać na teren, co odstraszy większość osób, z wyjątkiem kogoś bardzo zdeterminowanego. Wolałbym to jakąś jedną kamerką załatwić w tej chwili. Na pewno nie będę jej umieszczał na wysokim sztylu na kominie na dzień dzisiejszy. Wysięgników też nie chcę. Niech się raczej nie rzuca w oczy. Czyli zostają mi 2 opcje. Jedna kamerka, która złapie obraz od frontu (północ) i ewentualnie coś od zachodu. A druga opcja, to jakaś kamera w środku, która wyłapie ruch i pokaże obraz w nocy. Fajnie by było, gdybym mógł mieć podgląd na żywo na żądanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.06.2021 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Kamera wyłapie ducha vel insze zjawiska nadprzyrodzone = straszy! W 99% wszelkie duchy, to po prostu kuna buszująca na strychu lub w budynku. Jeśli wlazła kiedykolwiek, to w każdym pomieszczeniu oznaczy swą obecność kałużą lub dwójeczką . Byłam tu! Moje terytorium! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.06.2021 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 To na szczęście chyba jej jeszcze nie było, bo żadnych kałuż ani dwójek nie spostrzegłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 25.06.2021 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Zerknij na tą Może jest jakiś nowszy model, bo ten ma już grubo ponad rok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.06.2021 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 (edytowane) To ciekawa propozycja, chociaż prawie nigdzie w internecie nie można nic o niej poczytać.Nie wiem tylko, czy daje możliwość ciągłego nagrywania w pętli na jakiś dysk online? Albo na jakiś dysk podpięty do routera w tym samym budynku? Edytowane 25 Czerwca 2021 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 27.06.2021 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Nagrywa w pętli na kartę SD, oraz alarmy przesyła na serwer. Ten sam koleś robił materiał z funkcjonalności. Chyba podobna kamerkę ma Xiaomi i kilka innych firm.W tej kamerze nie ma chyba opcji podpięcia czegoś po wifi, ale nie jestem tego pewny. Edytowane 27 Czerwca 2021 przez Emtebe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts