totomasz 26.06.2021 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Witam, dziś osiwiałem. Proszę o info co z tym zrobić, dopiero co zauważyłem dziś, nie mam stopy fundamentowej pod kominem... Ławy wylewane były w środę, w załączniku zaznaczyłem na czerwono element którego nie mam. Zamiast tego jest ciągłe zbrojenie z ławą po prostej linie w tym miejscu. W poniedziałek jadę do KB, co się z tym da zrobić ? Wykonawcy mówiłem że nie robię kominka, jest tam zaznaczone na żółto doprowadzenie powietrza, którego nie chciałem robić z uwagi na rezygnację z kominka. Teraz nie wiem czy wykonawca był tak głupi, że zrozumiał że nie robię komina, dramat. Jakie są możliwe rozwiązania takiego problemu ? Sądzę, że to bardzo poważna wada, chyba pożegnam się z tą ekipą w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.06.2021 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Możesz dolać brakującą ławę i połączyć ją prętami wklejanymi do istniejącej ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 27.06.2021 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 To nie pierwszy wątek na forum o tym, że ktoś zapomniał o kominie. Poszukaj o tym. Dobrze, że na tym etapie budowy a nie 10m wyżej Da się poszerzyć, dozbroić wylać. Pytaj kierownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.06.2021 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Ja to komin systemowy to wystarczy wylać lawę zbrojoną bez łączenia z ławą.Kto kopał fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 27.06.2021 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Dobry czas na likwidacje komina. Po co komu kominy w dzisiejszych czasach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
totomasz 27.06.2021 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Fundamenty kopała koparka którą wynająłem sam, natomiast linie kredą na gruncie wyznaczył majster ekipy. Rysunki i projekt pokazywałem majstrowi przed koparką z zaznaczenie, że o ile ma to wpływ na fundament to nie będę robił kominka w salonie (doprowadzenie powietrza), natomiast mam komin do ogrzewania gazowego wg. projektu w pomieszczeniu gospodarczym. Wg. projektu są tam wkłady schiedel. Z ekipą miałem jeszcze jeden problem ponieważ kopali w gruncie bez ściągnięcia humusu. Humus trzeba było wybierać dopiero po wylaniu ław. Efekt taki, że resztki humusu którego koparka nie była w stanie wybrać po ławach musiałem ogarnąć sam i czyścić ławy z pozostałości które się obsypały . Rozumiem, że nie myli się ten co nic nie robi ale to trochę za dużo jak na sam początek, no i poziom "pomyłek" to chyba zbyt delikatne słowo, raczej lekceważenie podstawowych zasad. Szczerze to mam duże wątpliwości co do dalszej współpracy z tą ekipą. W poniedziałek wołam KB żeby obejrzał jeszcze poziomy tych ław. Nie mogłem być na budowie podczas początku jak już zaczęli kopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
totomasz 27.06.2021 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Do ogrzewania gazowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
totomasz 27.06.2021 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Ja to komin systemowy to wystarczy wylać lawę zbrojoną bez łączenia z ławą. Kto kopał fundamenty? Tylko u mnie stopa fundamentowa jest połączona z ławą i teraz ława była zazbrojona ze strzemionami 25/30, a szerokość samej ławy to 80 cm, to znaczy że nie da się teraz "podłączyć" zbrojenia stopy do dolnego zbrojenia ławy ponieważ zbrojenie jest przecież zalane betonem. Ktoś napisał żeby nawiercać, tylko czy nie poczyni to większych szkód - osłabienie ławy ? Jak to wygląda, nawierca się aż do drutów w ławie ? Wsuwa dodatkowe pręty z boku i zalewa? Czym to się łączy i czy fakt że ławy wylane w gruncie nie spowoduje, że zanieczyszczenia z gruntu po odkopaniu bokiem spowodują słabe połączenie z ławami już wylanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.06.2021 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Jak wyleją osobno nic się nie stanie. Przecież to komin systemowy a nie murowany. Naprawdę nic się nie stało.Do jakiego pieca ten komin? Bo najpierw piszesz że do gazowego a w drugim poście pytasz sam siebie czy zadajesz sobie pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 27.06.2021 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Najpierw skontaktuj się z konstruktorem dla świętego spokoju. Jak wyrazi zgodę, to możesz nawiercić ławę, dać pręty zbrojeniowe i dolać stopę - u mnie było podobnie, komin został wylany tylko na części ławy a kawałek wystawał poza obrys ławy. Po rozmowie z konstruktorem, dla świetego spokoju ława została nawiercona i kawałek dolany. Kier bud to nadzorował. Nie jest to nic czym należałoby się przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.06.2021 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Jeżeli komin ma być do kotła gazowego to murowany komin i fundament nie są potrzebne. Są zbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.06.2021 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Sądzę, że to bardzo poważna wada, chyba pożegnam się z tą ekipą w poniedziałek. TRrzeba stać nad głową, chodzić ze schematem i sprawdzać - każdy moze się pomylić. U mnie trzy razy szalowali pod szacht techniczny - 150x25 cm i trzy razy mówiłem jak ma być. Ludzie się spieszą, to się mylą. A co do komina bez kominka, to faktycznie - po co to robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.06.2021 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Skoro ława ma 80cm, ściana pewnie w osi ma 24-25 cm Zostaje 55/2=27,5cm na stronę komin ma coś koło 36 tyle to nadwiesisz. Tak swoja droga po co taki komin do kotła gazowego ? To wywalanie kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 27.06.2021 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Skoro ława ma 80cm, ściana pewnie w osi ma 24-25 cm Zostaje 55/2=27,5cm na stronę komin ma coś koło 36 tyle to nadwiesisz. Tak swoja droga po co taki komin do kotła gazowego ? To wywalanie kasy. U mnie było podobnie…tez miało być nadwieszone parę cm, a ze jestem pedantem, to kazałem naprawić. Jak nie chce żeby fund. pod komin wystawał mu poza obrys ław, to niech odkopie, wbije kilka prętów w ławę, trochę dozbroi i zaleje wszystko betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
totomasz 27.06.2021 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Jak wyleją osobno nic się nie stanie. Przecież to komin systemowy a nie murowany. Naprawdę nic się nie stało. Do jakiego pieca ten komin? Bo najpierw piszesz że do gazowego a w drugim poście pytasz sam siebie czy zadajesz sobie pytanie? Przepraszam chciałem odpowiedzieć na innego posta gdzie zapytał mnie po co mi komin. Więc komin jest do pieca gazowego. Czy faktycznie do gazówki nie jest mi potrzebny ten komin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
totomasz 27.06.2021 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Skoro ława ma 80cm, ściana pewnie w osi ma 24-25 cm Zostaje 55/2=27,5cm na stronę komin ma coś koło 36 tyle to nadwiesisz. Tak swoja droga po co taki komin do kotła gazowego ? To wywalanie kasy. Skoro do gazowego kotła nie jest potrzebny to co w takim razie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 27.06.2021 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Skoro do gazowego kotła nie jest potrzebny to co w takim razie ? Przy spełnieniu pewnych warunków (moc, wymuszony obieg spalin) wystarczy komin stalowy z kotła gazowego bezpośrednio przez ścianę i tyle, bez fundamentu. Architekt czy KB powinni byli to podpowiedzieć. Swoją drogą, u mnie na budowie przed zalaniem fundamentów był już dwa razy KB: wykonał odbiór wykopu pod fundament (zalecił pogłebienie wykopu z powodu sporej liczby korzeni) a następnie odbiór zbrojenia. Jeśli Twój KB odebrał zbrojenie bez uwag to niech teraz kombinuje jak to naprostować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
totomasz 28.06.2021 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Przy spełnieniu pewnych warunków (moc, wymuszony obieg spalin) wystarczy komin stalowy z kotła gazowego bezpośrednio przez ścianę i tyle, bez fundamentu. Architekt czy KB powinni byli to podpowiedzieć. Swoją drogą, u mnie na budowie przed zalaniem fundamentów był już dwa razy KB: wykonał odbiór wykopu pod fundament (zalecił pogłebienie wykopu z powodu sporej liczby korzeni) a następnie odbiór zbrojenia. Jeśli Twój KB odebrał zbrojenie bez uwag to niech teraz kombinuje jak to naprostować. A co jak w miejscu tego komina są dwa ciągi wentylacyjne i dwa od komina (kominek i kocioł gazowy) ? W kotłowni musi być jeszcze przecież dostęp do powietrza. Samo wypuszczenie rury z kwasówki ze ściany chyba tego nie załatwi, dalej potrzebuje komina na ciąg wentylacyjny chyba ? W załączniku daje jeszcze rzut parteru w tym miejscu gdzie brakuje mi tej stopy fundamentowej. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.06.2021 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Tak, jeśli w tym kominie masz też kanały wentylacyjne, to nadal potrzebujesz komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 28.06.2021 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 A co jak w miejscu tego komina są dwa ciągi wentylacyjne i dwa od komina (kominek i kocioł gazowy) ? W kotłowni musi być jeszcze przecież dostęp do powietrza. Samo wypuszczenie rury z kwasówki ze ściany chyba tego nie załatwi, dalej potrzebuje komina na ciąg wentylacyjny chyba ? W załączniku daje jeszcze rzut parteru w tym miejscu gdzie brakuje mi tej stopy fundamentowej. Z góry dziękuję za pomoc. Warunek, że kocioł jest z zamkniętą komorą spalania (otwarta nie ma sensu), komin koncentryczny dostarcza powietrze do kotła i wyrzuca spaliny. Wentylacja pomieszczeń (nie tylko kotłowni) to oddzielna instalacja. Najlepiej zapytać architekta o zmiany, on zna przekrojowo cały Twój projekt, więc powie więcej. Wentylacja może odbywać się stałym kominem, który mieści kanały a może być wyprowadzona poszczególnymi kanałami (rurami sztywnymi typu spiro czy elastycznymi) do kominków na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts