Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa czy Pellet

Tom87pl

Recommended Posts

Najlepiej to sobie uświadomić, że

- szkoda życia na marnowanie go w kotłowni i paliwo stałe

- czasem lepiej zapłacić trochę więcej a mieć komfort, bo życie to nie tylko złotówki.

- paliwo stałe trzeba przechowywać, potem na nic nie ma miejsca, bo rowery, dziecięce graty ogrodowe się walają

- drewno i węgiel syfi pomieszczenie, ale i rzeczy nad dachem - np elewację kukułek

- XIX wiek minął 120 lat temu

Każdy z tych twoich argumentów można obalić.

PS.

Za tą twoją wygodę ktoś musi zapierda....nie mówiąc już o syfie jaki zostaje dla przyszłych pokoleń. Ale cóż tam ważne żeby jaśniepan @domino34 miał wygodnie i szydził z tych którzy są często uczciwi i dlatego nie mają tyle kasy. Psycholodzy zacierają ręce i czekają na takich jak ty.

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Weź chociaż pisz te swoje wypociny w jednym poście i je edytuj, jak w szale zapomniałeś o czymś napisać, bo robisz śmietnik tą swoją propagandą kotlarską..,

no obalaj te argumenty, i dawaj kontakt do osoby sprzedającej ten pellet po 600zł, bo takiej ceny to nawet w hurcie nie ma producent.

Edytowane przez domino34

Tak jak pisałem - banda sprzedawców pomp i innych wynalazków pod rożnymi nickami.

Jakich pomp, czlowieku - ogrzewam gazem.

Niczego nie sprzedaję i nie promuję, jak niektórzy, co są tu niewiele dłużej niż pół roku, a tylko w jednym dziale się udzialają

A linki z cenami przytoczyłem ci, żeby Ci uzmysłowić, jak się słabo orientujesz...

Odpowiedz już dostałeś.

a możesz to policzyć dla domu o zapotrzebowaniu, jakie podał Arturo?

.

Przestań, nie podniecaj się i tak jesteś na przegranej pozycji. Twoja technologia polega na tym jak oszukać i wciągnąć do tego waszego "bajorka" kolejnego klienta.

Ha, ha - możesz podać linki do tematów założonych przez tych niezadowolonych, "oszukanych" użytkowników pomp powietrznych ?

Co to marzną i płacą krocie za ogrzewanie ?

Edytowane przez fotohobby

Za tą twoją wygodę ktoś musi zapierda....nie mówiąc już o syfie jaki zostaje dla przyszłych pokoleń. Ale cóż tam ważne żeby jaśniepan @domino34 miał wygodnie i szydził z tych którzy są często uczciwi i dlatego nie mają tyle kasy. Psycholodzy zacierają ręce i czekają na takich jak ty.

Zajebista dyskusja:

Jak ktoś nie ma kasy, to uczciwy :lol:

Jak ktoś woli pompę ciepła, to nadaje się na pacjenta dla psychologa :lol:

Za swoją wygodę zapierd*la ktoś inny, a za czyjąś biedę to już pompiarze są odpowiedzialni. :lol:

DUNIA, masz chyba często do czynienia z tymi psychologami, co?

Nie bądz taki do przodu bo ........

Trafnie to ująłeś. A teraz napisz skąd te czary mary - inaczej jakim kosztem.

Przestań, nie podniecaj się i tak jesteś na przegranej pozycji. Twoja technologia polega na tym jak oszukać i wciągnąć do tego waszego "bajorka" kolejnego klienta.

Jak dla przedszkolaka, proszę:

Tylko wątpię żebyś zrozumiał bo Ty jeszcze żyjesz mentalnie w jaskini z żywym ogniem...

Jakim kosztem ? Kosztem zużycia energii elektrycznej na potrzeby sprężarki I innych podzespołów opartych na elektryce.

I tutaj wchodzi ponownie "magia" dla Ciebie czyli COP.

Edytowane przez Arturo1972

no obalaj te argumenty, i dawaj kontakt do osoby sprzedającej ten pellet po 600zł, bo takiej ceny to nawet w hurcie nie ma producent.

Co nerwy puszczają?. To ty możesz dać innym sobie podobnym sknerom na ten pellet który kupowałeś i nadal kupujesz po 650 zł.

Weź chociaż pisz te swoje wypociny w jednym poście i je edytuj, jak w szale zapomniałeś o czymś napisać, bo robisz śmietnik tą swoją propagandą kotlarską..,

Pilnuj swojego śmietnika - lalusiu.

Nie bądz taki do przodu bo

Trafnie to ująłeś. A teraz napisz skąd te czary mary - inaczej jakim kosztem.

A te nowe "magiczne zaklęcie" czyli COP to:

"Coefficient of Performance czyli COP, jest to współczynnik wydajności, wyrażający stosunek ilości dostarczonego ciepła do ilości energii elektrycznej zużytej przez pompę. Im COP jest większy, tym uzyskanie tej samej ilości ciepła wymaga mniejszego nakładu w postaci energii elektrycznej, za którą płacimy"

Zajebista dyskusja:

Jak ktoś nie ma kasy, to uczciwy :lol:

Jak ktoś woli pompę ciepła, to nadaje się na pacjenta dla psychologa :lol:

Za swoją wygodę zapierd*la ktoś inny, a za czyjąś biedę to już pompiarze są odpowiedzialni. :lol:

DUNIA, masz chyba często do czynienia z tymi psychologami, co?

Zabolało co. Znam wiele przykładów gdzie "tłuk" ma kasę dzięki jakimś układom.

PS.

Już pisałem ze mam badania psychotechniczne a ty?.

Tacy ludzie będą płakać i płacić - nie ma się czym chwalić.

Wręcz przeciwnie, ja się chwalę :)

Płaczę (że śmiechu) I płacę...

Poniżej zużycie energii na c.o+cwu,przez pompę, od marca 2013r do przed chwili:

f6404bbbdc7d2cc8med.jpg

Te 27000kWh grzane w tańszej taryfie, 8 lat temu cena była 0,29zl/kWh a obecnie 0,33zl/kWh.

Sam sobie obliczysz ile przez te ponad 8 lat zapłaciłem za c.o+cwu ?

Pompa powietrze-woda, Panasonic T-CAP 9kW,tak żebyś pamiętał.

Edytowane przez Arturo1972

Wręcz przeciwnie, ja się chwalę :)

Płaczę (że śmiechu) I płacę...

Poniżej zużycie energii na c.o+cwu,przez pompę, od marca 2013r do przed chwili:

f6404bbbdc7d2cc8med.jpg

Te 27000kWh grzane w tańszej taryfie, 8 lat temu cena była 0,29zl/kWh a obecnie 0,33zl/kWh.

Sam sobie obliczysz ile przez te ponad 8 lat zapłaciłem za c.o+cwu ?

Pompa powietrze-woda, Panasonic T-CAP 9kW,tak żebyś pamiętał.

Nie każdy jest tak opcykany jak ty.

A te nowe "magiczne zaklęcie" czyli COP to:

"Coefficient of Performance czyli COP, jest to współczynnik wydajności, wyrażający stosunek ilości dostarczonego ciepła do ilości energii elektrycznej zużytej przez pompę. Im COP jest większy, tym uzyskanie tej samej ilości ciepła wymaga mniejszego nakładu w postaci energii elektrycznej, za którą płacimy"

Niezłe zakręciłeś - teraz moja wersja COP.

Źródłem energii dla pompy ciepła może być:

- woda (studnia)

- grunt

- powietrze

Z punktu fizyki najlepszym źródłem ciepła (ilość energii cieplnej dostępnej w danej materii) jest woda, dalej jest grunt a powietrze jest w tej roli beznadziejne. Najwyższy i stały COP mają gruntowe pompy ciepła, ponieważ temperatura pod ziemią jest niemal stała i niezależna od mrozów.

Edytowane przez DUNIA.MD

Z punktu fizyki najlepszym źródłem ciepła (ilość energii cieplnej dostępnej w danej materii) jest woda, dalej jest grunt a powietrze jest w tej roli beznadziejne.

Teraz to już widać jak na dłoni, że nie masz pojęcia o pompach ciepła i źródłach energii dla nich. Taki typowy Bomiś: "BoMiSię wydaje, że..."

Troluj dalej dunia, dobrze ci idzie.

Najwyższy i stały COP mają gruntowe pompy ciepła, ponieważ temperatura pod ziemią jest niemal stała i niezależna od mrozów.

Dzisiaj PC PW grzały CWU z COP w okolicach 6. A z jakim gruntowe?

attachment.php?attachmentid=451524

Mało ludzi wie, że to kiepskie źródło ciepła (energii cieplnej tyle co kot napłakał, mocne wahania temp zimą).

Powietrze to praktycznie nieograniczona ilość ciepła (w przeciwieństwie do dz gruntówki).

Jak uwzględnisz, że we współczesnym domu z połowa ciepła to CWU to wychodzi średni COP całkiem podobny do gruntowej. A nawet jak wyjdzie jakaś różnica, to na pewno nieproporcjonalna do różnicy w cenie która nigdy się nie zwróci.