Nurek_ 06.07.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Dajcie spokój, przecież albo gość wie, że wypisuje głupoty i to znaczy że jest zwykłym trollem, albo rzeczywiście wierzy w to co pisze i wtedy jest idiotą. W jednym i drugim przypadku dyskusja nie ma sensu... Od paru stron gość nie podał żadnego argumentu, ciągle tylko drażni się ze wszystkimi a Wy skaczecie koło niego, pokazujecie mu liczniki, wykresy, tabelki - i tak ma to w dudzie. Z drugiej strony gdzie jest moderacja, gość powinien dostać bana na miesiąc za robienie gnoju na forum to by ochłonął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.07.2021 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Moderatorzy powinni się wziąć za ciebie i innych naganiaczy używających kilku nicków. Przykład był podany wcześniej gdzie jeden pomylił konta i pokazał gdzie kolega kupuje badziewny pellet. PS. Argumenty masz podane we wcześniejszych postach - nieuku. wiesz co, już jeden poleciał na bana, bo zarzucił mi, że piszę pod dwoma nickami. Chcesz być następny ? Jestem na tym forum 10lat, wybudowałem dzięki niemu calkiem udany dom (postępy prac w dzienniku). Nawet nie użytkuję pompy Ciepła, tylko grzeje gazem, a Ty pomawiasz mnie o oszukiwanie i naganianie na pompy ? Przecież to żałosne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 07.07.2021 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 (edytowane) wiesz co, już jeden poleciał na bana, bo zarzucił mi, że piszę pod dwoma nickami. Chcesz być następny ? Dawaj. W przeciwiueństwie do ciebie ja żyję realnie a ty w wirtualnie. Jestem na tym forum 10lat, wybudowałem dzięki niemu calkiem udany dom (postępy prac w dzienniku). Nawet nie użytkuję pompy Ciepła, tylko grzeje gazem, a Ty pomawiasz mnie o oszukiwanie i naganianie na pompy ? Przecież to żałosne... A jak to inaczej rozumieć skoro twierdzisz że pompa powietrzna to taki rarytas i tanizna. Macie szczęście że nie ma zim i wspomagacie się fotowoltaiką lub taryfami z PGE. Namnożyło się tych producentów w Polsce jak grzybów po deszczu i doją naiwnych ludzi. Rozmawiałem dzisiaj z gościem z serwisu BUDERUS / BOSCH i po krótkiej rozmowie wiem co będą przeżywali Ci ludzie po pierwszej awarii która jest szacowana na 5-6 lat od pierwszego uruchomienia. Edytowane 7 Lipca 2021 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 07.07.2021 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 (edytowane) MODEROWANO. Takie posty zasługują na bana i go dam, jak tylko zostanie usunięta usterka forum. Edytowane 8 Lipca 2021 przez finlandia post obraźliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom87pl 07.07.2021 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Hej, Jeszcze nie czytałem połowy odpowiedzi. NIe sądziłem że tyle się nazbiera. Raczej myślałem że ktoś napisze w stylu "skorzystaj z wyszukiwarki" itd.nie wiem na ile dane ze strony ciepło właściwe są ok ale wyszło:10,7kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU)22 tys. kWh to roczne zużycie ciepła na ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 07.07.2021 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 10,7kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU) 22 tys. kWh to roczne zużycie ciepła na ogrzewanie Jeśli się zdecydujesz na kocioł pelletowy nie ma żadnego problemu i możesz spokojnie wybierać nawet do 20 kW (6-20 kW). Pamiętaj tylko że te zintegrowane "miniaturki" (10 kW) mają male zasobniki i słabsze wymienniki. Jeśli jednak zdecydujesz się na powietrzna pompę ciepła wybieraj zawsze mniejszą lub idealnie dopasowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 07.07.2021 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 (edytowane) A jak to inaczej rozumieć skoro twierdzisz że pompa powietrzna to taki rarytas i tanizna. Macie szczęście że nie ma zim i wspomagacie się fotowoltaiką lub taryfami z PGE. Namnożyło się tych producentów w Polsce jak grzybów po deszczu i doją naiwnych ludzi. Rozmawiałem dzisiaj z gościem z serwisu BUDERUS / BOSCH i po krótkiej rozmowie wiem co będą przeżywali Ci ludzie po pierwszej awarii która jest szacowana na 5-6 lat od pierwszego uruchomienia. Polscy producenci pomp powietrze-woda ? A Ty czytasz ze zrozumieniem i poznajesz poniższe marki ? Mówisz o "tych" Japończykach, którzy przodują w produkcji pomp powietrze-woda ? Panasonic,Fujitsu,Hitachi,Mitsubishi,Daikin i inni ? Wyżej Ci już pisałem, od ponad 8 lat posiadam pompę ciepła made in Japan marki Panasonic, znasz takowego producenta ? Nie jestem jedynym, który od tylu lat grzeje pompą p-w,na forum jest mnóstwo takich osób. Nie mam paneli PV,uważam je za bzdurę jeśli posiada się pompę ciepła. O jakich awariach mówisz ? Pokaż, zacytuj zamiast pisać bzdury i kłamstwa. Polscy producenci, jeśli takowi są to proponują chinszczyzne przebrandowana na siebie. Edytowane 7 Lipca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.07.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Dawaj. W przeciwiueństwie do ciebie ja żyję realnie a ty w wirtualnie. A jak to inaczej rozumieć skoro twierdzisz że pompa powietrzna to taki rarytas i tanizna. Macie szczęście że nie ma zim i wspomagacie się fotowoltaiką lub taryfami z PGE. Namnożyło się tych producentów w Polsce jak grzybów po deszczu i doją naiwnych ludzi. Rozmawiałem dzisiaj z gościem z serwisu BUDERUS / BOSCH i po krótkiej rozmowie wiem co będą przeżywali Ci ludzie po pierwszej awarii która jest szacowana na 5-6 lat od pierwszego uruchomienia. Ooo... to, Arturo farciarz, leci już 7,czy 8 sezon bez awarii I co to znaczy "taryfy z PGE" ? Ja na przykład mam Taurona. Co do zim - podaj średnią temperaturę okresu grzewczego sprzed 30lat i obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 07.07.2021 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Rozmawiałem dzisiaj z gościem z serwisu BUDERUS / BOSCH i po krótkiej rozmowie wiem co będą przeżywali Ci ludzie po pierwszej awarii która jest szacowana na 5-6 lat od pierwszego uruchomienia. Strzelam, że serwisant związany z Buderusem dekadę lub dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 07.07.2021 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Wyżej Ci już pisałem, od ponad 8 lat posiadam pompę ciepła made in Japan marki Panasonic, znasz takowego producenta ?. Znam tylko firmę TECHNICS. Ratuje cię tylko to że jest z dobrych czasów. Przy pierwszej awarii czego ci nie życzę zobaczysz za ile, skąd i w jakim czasie będą ściągać dany podzespół. Dochodzi jeszcze czy komuś będzie się chciało do ciebie przyjechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.07.2021 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Znam tylko firmę TECHNICS Nie ma i nie było. Panasonic Corporation (jap. パナソニック株式会社 Panasonikku Kabushiki Gaisha; dawniej Matsushita Electric Industrial Co., Ltd.) – japoński koncern elektroniczny. Spółka publiczna notowana na giełdach tokijskiej i nowojorskiej (NYSE). 1 października 2008 koncern zrzeszający spółki Matsushita, Panasonic i National oficjalnie zmienił nazwę na Panasonic Corporation. PLONK, boś troll i nieuk. Dość marnowania czasu na czytanie głupot, które wypisujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 07.07.2021 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Znam tylko firmę TECHNICS. Ratuje cię tylko to że jest z dobrych czasów. Przy pierwszej awarii czego ci nie życzę zobaczysz za ile, skąd i w jakim czasie będą ściągać dany podzespół. Dochodzi jeszcze czy komuś będzie się chciało do ciebie przyjechać. Przez te 8 lat pompa już się "spłaciła" chociaż wzdryga mnie na pojęcie "kiedy to się zwróci"... Ja to porównuje do ogrzewania prądem bo nie stać mnie było na wybudowanie kotłowni, kominów i kotłów na paliwa stałe bo one są dla bogaczy. Ja byłem biednym inwestorem budującym dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 08.07.2021 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Przez te 8 lat pompa już się "spłaciła" chociaż wzdryga mnie na pojęcie "kiedy to się zwróci"... Ja to porównuje do ogrzewania prądem bo nie stać mnie było na wybudowanie kotłowni, kominów i kotłów na paliwa stałe bo one są dla bogaczy. Ja byłem biednym inwestorem budującym dom. Tylko zapominasz o jednej rzeczy. Dla przeciętnego zjadacza chleba ta pompa 8 lat temu kosztowała razem z montażem dużo więcej niż Ty zapłaciłeś wiec nie dziwie się ze się na nią zdecydowałeś. I przestań zachowywać się tak jakbyś w domu miał budować komin jak na batorym. Większość firm albo nie dolicza do stanu SSO kosztu postawienia komina systemowego a jeśli to robi to za naprawdę śmieszne pieniądze-tu argument wg mnie wyjątkowo słaby. Dla mnie ta Wasza batalia jest śmieszna tym bardziej ze najwiecej do powiedzenia ma chłop który grzeje gazem-chyba tematu nie przeczytał Niestety dobra markowa pomp z osprzętem i montażem to nadal 30tys (dla przeciętnego Kowalskiego)i proszę mi nie wrzucać linków z OLX z tani aukcjami montażu bo to desperaci albo paproki którym ja osobiście nie zlecilbym montażu urządzenia za kilkanaście tysięcy. Takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.07.2021 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Na forum jest chwilowy problem techniczny (błąd uniemożliwiający moderację), stąd prośba: - wszyscy, którzy pozwolili sobie ostatnio na obraźliwe posty mogą spróbować (jak się da) edytować swoje wpisy lub przeprosić innych użytkowników, bo zapewniam, że jak wróci możliwość to ja je usunę (włącznie z banem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 08.07.2021 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Tylko zapominasz o jednej rzeczy. Dla przeciętnego zjadacza chleba ta pompa 8 lat temu kosztowała razem z montażem dużo więcej niż Ty zapłaciłeś wiec nie dziwie się ze się na nią zdecydowałeś. I przestań zachowywać się tak jakbyś w domu miał budować komin jak na batorym. Większość firm albo nie dolicza do stanu SSO kosztu postawienia komina systemowego a jeśli to robi to za naprawdę śmieszne pieniądze-tu argument wg mnie wyjątkowo słaby. Dla mnie ta Wasza batalia jest śmieszna tym bardziej ze najwiecej do powiedzenia ma chłop który grzeje gazem-chyba tematu nie przeczytał Niestety dobra markowa pomp z osprzętem i montażem to nadal 30tys (dla przeciętnego Kowalskiego)i proszę mi nie wrzucać linków z OLX z tani aukcjami montażu bo to desperaci albo paproki którym ja osobiście nie zlecilbym montażu urządzenia za kilkanaście tysięcy. Takie jest moje zdanie. Dobry markowy kocioł na pellet +komin(systemow)+montaż +kotłownia to koszt znacznie powyżej 30tys.zl. Dlatego jako przeciętny zjadacz chleba nie stać mnie było na takie "luksusy" i w początkowej fazie chciałem grzać tanim prądem i nie mam kotłowni ani komina w niej. 8 lat temu a właściwie 9 lat temu, Atlantic 8kW kosztował 16tys.zl,z montażem i zasobnikiem wychodziło to 20tys.zl,dla przeciętnego zjadacza chleba była to już kwota do przyjęcia i zamiast prądu weszła pompa ciepła p-w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.07.2021 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 8 lat temu a właściwie 9 lat temu, Atlantic 8kW kosztował 16tys.zl,z montażem i zasobnikiem wychodziło to 20tys.zl,dla przeciętnego zjadacza chleba była to już kwota do przyjęcia i zamiast prądu weszła pompa ciepła p-w. Ale tej pompy w salonie ani kuchni nie trzymasz -tak czy siak jakieś pomieszczenie musi być, a w nim miejsce na pompę. Co do wyliczeń swierola, to chyba zapomniał, ile kosztuje metr kwadratowy stanu deweloperskiego: na komin plus dostęp do niego. Przepusty dachowe i uszczelnienia i późniejsze problemy na dachu też trzeba przewidzieć. Komina w koszu dachowym umieszczać nie należy, co komplikuje architekturę. Jeszcze szerzej patrząc, jak ktoś wchodził w pompę ciepła albo bufor i kable, to od razu zadbał o niskie zapotrzebowanie budynku na ciepło, często ma WM. To samo w sobie jest cenne. Z mojego doświadczenia: każdy znajomy, który liczył na tanie media prędzej czy później mocno się rozczarował. Nie ma czegoś takiego jak tania energia, jest tylko chwilowo tania energia. Paliwa kopalne w domu to relikt i kuriozum w nowobudowanych domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 08.07.2021 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Ale tej pompy w salonie ani kuchni nie trzymasz -tak czy siak jakieś pomieszczenie musi być, a w nim miejsce na pompę. Pompa stoi a właściwie to wisi w pralnio-suszarni, która z natury jest czystym pomieszczeniem i w której jakikolwiek parowóz nie miałby racji bytu. Musiałbym dobudować kotłownię na niego czyli musiałbym zbudować większy dom o kotłownię czyli dodatkowy i niemały koszt by to był: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 08.07.2021 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Każdy może mieć swoje zdanie, inne pojęcie "domu", inną wizje swojego domu i nie należy go na siłę przeciągać na drugą stronę "mocy". Jedni budują dom 140m2 na 600m2 a inni 90m2 na 6000m2 i będą chcieli wieczorem zajarać szluga albo walnąć browar w samotności przy kotle w garażu obok domu dorzucając polana. Jedni to lubią a inni będą się brzydzić. Kotłów, pieców, piecyków na paliwa stałe jest cała masa, tak samo jak ich wykorzystanie, umiejscowienie i związane z tym możliwości. Ten instalator tego Atlantica robił za darmo? Skoro sama pompa kosztowała 16 + wszystkie szpeje + zbiornik wychodziło 20tys? Kurde to chyba jeszcze do tego gość dokładał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 08.07.2021 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 (edytowane) Ten instalator tego Atlantica robił za darmo? Skoro sama pompa kosztowała 16 + wszystkie szpeje + zbiornik wychodziło 20tys? Kurde to chyba jeszcze do tego gość dokładał. Jak za darmo ? Za tego Galmeta 9 lat temu dałem 1,6tys.zl. Żadnych "szpei" dodatkowych nie trzeba i tutaj jest przewaga nad kotłami gdzie za same "szpeje" typu zawory zwrotne, pompki obiegowe,mieszacze, zawory trój czy pieciodrogowe itp płaci się majątek a conajmniej 4tys.zl. W moim przypadku było to jedynie wpięcie pompy bezpośrednio pod rozdzielacz, rurkami PP,jakieś 2m w sumie. Ale było to wliczone w koszt montażu pompy czyli 3tys.zl. Jedynie co to miałem zamienionego Atlantica na Panasa bez dopłaty ale to inna historia. Ten Panas 9 lat temu kosztował 18tys.zl. Edytowane 8 Lipca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.07.2021 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 JA nie mówię o ekscentrykach czy bogaczach, tylko o zwykłych ludziach, którzy muszą podejmować decyzje "to albo tamto". Osobiście nie znam nikogo, kto lubi dorzucać opał do kotła, a znam też milionerów. Jak się nie ma gazu w okolicy, to domu energooszczędnym sensownym rozwiązaniem CO jest PC, kwestia jak mocno się zejdzie z jej mocą. Dziwaków od szuflowania węgla pozostawmy im samym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts