Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność wentylacji latem

Recommended Posts

test test

Cześć!

poleciłem projektantowi wentylacji mechanicznej przyjąć dwie wymiany na godzinę, co daje 600 m3/h dla domku o powierzchni mieszkalnej 113 m2. Chciałem w ten sposób mieć zapas wentylacji na lato.

Potem pomyślałem, że rekuperator będzie przesuszał mi powietrze podczas dużych mrozów i zacząłem przeliczać kanały wentylacyjne na 400 m3/h.

Obecnie siedzę w mieszkaniu, gdzie jest 25 stopni i wilgotność 80% i ciężko się tu funkcjonuje. Wentylacja uruchomiona na około dwie wymiany na godzinę!

Tak sobie myślę, że przy wymienniku ERV rekuperator na 600 m3/h jednak nie będzie za wielki.

Co o tym sądzicie? NA jakiś wydajnościach pracują Wasze rekuperatory podczas gorących i parnych dni? Czy ktoś uważa, że jednak pod kątem pracy w takich okresach źle dobrał rekuperator?

ps. tylko w taki sposób mogłem dodać tu post :)

Jak nikogo nie ma w domu na jakieś 90m3/h, w dzień jak jesteśmy jakieś 120m3/h, w nocy 190m3/h.

Celuję, żeby CO2 nie przekraczało 800ppm w najgorszym miejscu.

Jak za oknem masz cieplej niz w domu i wilgotność 60%+ to wentylacją nic nie osuszysz. Od tego jest klima. A jak już kl8ma osuszy, to ERV "odzyska" część tej suchości.

Pisałem ostatnio o tym. Erv latem w niektórych przypadkach wręcz potęguje wzrost wilgotności.

Zresztą nawet z bypassem będzie lipa. W niedzielę na zewnątrz 23.5 stopnia i wilgotność 93% - nie dało się oddychać, przy dobrej wentylacji bez klimy będziesz miał to samo w domu.

Erv+klima to idealne połączenie.

Co o tym sądzicie? NA jakiś wydajnościach pracują Wasze rekuperatory podczas gorących i parnych dni? Czy ktoś uważa, że jednak pod kątem pracy w takich okresach źle dobrał rekuperator?

Ja mam 229m3 kubatury do wentylacji, nie licząc oczywiście mebli itd. Jak nikogo nie ma, to reku jedzie na ok 55m3/h, jak jesteśmy w 3 osoby to ok 115m3/h. Przy np gotowaniu, korzystaniu z łazienki , czy gości, zwiększamy wydajność. Obecnie mam w domu 60-62% wilgotności.temp 25 -25,5stC W najgorętsze dni było w domu 27,5stC przez chyba dwie doby, później mniej. Nie włączyłem chłodzenia podłogą, bo żona stwierdziła, ze woli ciepło niż zimno w stopy :rolleyes: Może jak przywali gorąc na dłużej, to wymięknie ;)

U mnie bypass jest w trybie automatu. Jak na wywiewie ma powietrze chłodniejsze niż na pobierane z zewnątrz, to się zamyka.

Chyba ...

Dzień - 220 m3/h

Noc - też 220m3/h lub 280m3/h

... w praktyce pewnie trochę mniej (cholera wie jakie opory, przeszkody), ale generalnie dmucham mocniej niż zazwyczaj wszyscy podają.

Rekuperator (w mojej opinii dla mnie) dobrałem bardzo dobrze.

Źle, że nie dałem mu do towarzystwa klimy.

Chyba ...

Dzień - 220 m3/h

Noc - też 220m3/h lub 280m3/h

... w praktyce pewnie trochę mniej (cholera wie jakie opory, przeszkody), ale generalnie dmucham mocniej niż zazwyczaj wszyscy podają.

Rekuperator (w mojej opinii dla mnie) dobrałem bardzo dobrze.

Źle, że nie dałem mu do towarzystwa klimy.

Ale jaką masz kubaturę do wentylowania?

U mnie kubatura 450m3/h/3 osoby.

Zimą dmucham 140 w dzien i 120 w nocy ale do strefy nocnej.

Latem 160 w dzien i 140 w nocy, ale tylko dlatego, że osuszam powietrze nawiewane.

Reku ma wydajnosc 600m3/h. Bez ERV za duze reku to woda zalegajaca zima - wez to pod uwage. Z ERV to w sumie same krozysci - dziala o wiele ciszej i jest zapas na wypadek gosci, czy wspomagania okapu.

Niższe obroty wentylatorów które przekładają się na ciszę, dodatkowo lepszy odzysk. Przy 30% mocy powiedzmy że będzie to 85 proc dla erv, a dla 70% to bedzie ok 70% sprawności.

W pewnych warunkach erv - większy nawiew od wywiewu może odzyskiwać prawie 100% energii - przez dyfuzję pary.