Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu na granicy działki.

Lukas1215

Recommended Posts

Witam, czy można wybudować dom na granicy działki za zgodą sąsiada którą da mi na piśmie? Istnieje coś takiego w prawie budowlanym?

Pozdrawiam.

Można wybudować w granicy. Jest kilka przypadków zgodnych z prawem kiedy taka budowa jest możliwa. W żadnym przypadku sama zgoda sąsiada nie jest wystarczająca i praktycznie nigdy nie ma znaczenia. Zgoda sąsiada jest potrzebna na wejście na jego teren, aby obrobić ścianę od zewnątrz. Ale nawet jak się sąsiad nie zgodzi na wejście, to dostanie decyzję administracyjną o obowiązku wpuszczenia Cię na teren na czas prac.

Legalnie przepisy przewidują możliwość budowy w granicy w oparciu o zapis MPZP § 12 ust 2: Sytuowanie budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy lub bezpośrednio przy tej granicy, jeżeli plan miejscowy przewiduje taką możliwość. Mój MPZP właśnie posiada taki zapis, ale jest procedowany nowy MPZP i w projekcie przewidują wykreślenie tej możliwości. Taki zapis jest często w zabudowie "miejskiej" (czasem jest to wręcz obowiązek lokowania w granicy). Taką zgodę może przewidywać MPZP lub WZ (do 2017 roku). Od 2018 roku przepisy techniczno-budowlane się zaostrzyły w tej materii i WZ nie może już wydawać zgody na budowę w granicy działki: tylko MPZP. Argumentacja ministerstwa była, że WZ jest wydawana lokalnie dla jednej działki i jeden sąsiad załatwiał sobie budowę w granicy, a drugi już nie. Więc, albo wszyscy dostają zgodę w MPZP na budowę w granicy albo nikt. Wiadomo WZ to duża doza dowolności urzędniczej, a Plan Zagospodarowania jest bardziej jednolity na pewnym obszarze. Ponadto jest możliwe uzyskanie odstępstwa od przepisów techniczno-budowlanych, co też jest legalną procedurą budowy w granicy. No i jest jeszcze możliwość lokowania budynków garażowych lub gospodarczych w granicy w oparciu o § 12 ust. 4 pkt. 3) budowę budynku gospodarczego lub garażu o długości nie większej niż 6,5 m i wysokości nie większej niż 3 m bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi.

Możesz jeszcze określić jako "działkę budowlaną" Twoją i sąsiada działkę razem. Wtedy budujesz budynek na większej działce budowlanej składającej się z dwóch działek ewidencyjnych; sąsiad daje pozwolenie na budowę na jego działce.

Działka jest duża, tylko jest pewien problem, przez środek działki idzie linia SN.. Jak odsunę się on Lini SN te 7m to zostaje mi 5m działki plus te nieszczęsne, nieruszalne 4m od ogrodzenia. Dlatego myślałem żeby to jakoś rozwiązać z sąsiadem, żeby wsunąć się w te 4m od ogrodzenia za jego zgoda..

Intrygująca porada.

Wytłumacz mi jak to możliwe aby sąsiad dal pozwolenie na budowę na mojej działce w granicy, gdzie sąsiada działka to jego własność a nie moja i jak mógłbym wybudować dom na większej działce? a jak sąsiada działka będzie większa od mojej to co wtedy, wybuduję dom na sąsiada działce?????

Nie chodzi mi o to, że budujesz na większej z tych dwóch działek, tylko o to że działką budowlaną do pozwolenia na budowę jest suma obydwu działek, jeżeli sąsiad pozostając właścicielem swojej działki udzieli Ci prawa dysponowania swoją nieruchomością na cele budowlane. Od tego momentu jest to traktowane jako jedna "działka budowlana".

Z całym poważaniem dla Twojej wiedzy ale pierwszy raz o tym słyszę aby sąsiad swoją własność jaką jest działka czy zabudowana czy nie udzielił mi prawa do dysponowania swoją działką.

Mówię, że teoretycznie jest prawna taka możliwość (jako jedna z opcji). To się zdarza, jak np. sąsiadem są rodzice, którzy wcześniej podzielili swoją działkę na mniejsze.

Witam, czy można wybudować dom na granicy działki za zgodą sąsiada którą da mi na piśmie? Istnieje coś takiego w prawie budowlanym?

Pozdrawiam.

- nie istnieje coś takiego, ponieważ to nie sąsiad jest Ustawodawcą !

- budować w granicy działki można, o ile Warunki Zabudowy lub Plan Miejscowy na to pozwalają lub działka ma szer. mniejszą / równą niż 16m

- budować w granicy działki można, o ile Warunki Zabudowy lub Plan Miejscowy na to pozwalają lub działka ma szer. mniejszą / równą niż 16m

Upoważnić (w indywidualnym przypadku) może też Minister Infrastruktury, a dokładnie lokalny organ administracji architektoniczno-budowlanej po uzyskaniu upoważnienia ministra. Więc jak ktoś jest krewnym lub znajomym królika, to wszystko może :)

W starszych WT Warunki Zabudowy mogły zezwalać (lub nakazywać) lokowanie w granicy. WT 2018 zlikwidowały możliwość lokowania w granicy na podstawie WZ. Obecnie: MPZP, bliźniak, wąska działka, przypadki nadbudowy istniejących budynków oraz osobny przypadek dla budynków gospodarczych.

Oczywiście jak napisał Łukasz nie istnieje w Prawie instytucja "zgody sąsiada". Masz spełnić przepisy WT o odległościach niezależnie od tego czy sąsiad się zgadza czy nie. Natomiast taka zgoda sąsiada ma charakter umowy mafijnej. Ty łamiesz przepisy o odległościach, a sąsiad obiecuje, że nie doniesie tego nigdzie czyli będzie siedział cicho być może za jakąś łapówką. Zdaje mi się, że jeśli jest wykroczenie to nawet jest obywatelski obowiązek zgłoszenia wykroczenia przeciw prawu??? (nie jestem pewien - na pewno przy przestępstwach ściganych z urzędu).

Edytowane przez Lew2