Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ocieplić nadproża pod rolety integro

Recommended Posts

Mam cofnięte nadproża pod rolety integro (podtynkowe). Równo 5 cm. Czym teraz powinnam wypełnić tą przestrzeń, żeby zlicować nadproże z murem do zamontowania rolet? Majster radzi, że zwykły biały styropian wystarczy, aczkolwiek nie ukrywa też, że nie miał doświadczenia z cofniętymi nadprożami. Pytania mam takie:

1. Czy ten biały styropian jest w porządku czy powinno być cieplejszego? Jest jakiś sprawdzony produkt w markecie budowlanym do tego celu?

2. Czy płyty styropianu kupić równo 5 cm czy cieńsze np. 4 cm, żeby wszedł jeszcze klej?

Nie mam doświadczenia z tym, stąd wolę dopytać i podszkolić się, zanim majster zrobi po swojemu jak umie.

1. Czy ten biały styropian jest w porządku czy powinno być cieplejszego? Jest jakiś sprawdzony produkt w markecie budowlanym do tego celu?

2. Czy płyty styropianu kupić równo 5 cm czy cieńsze np. 4 cm, żeby wszedł jeszcze klej?

Jeśli styropian ma być pomiędzy roletą a nadprożem to jak najlepszy materiał izolacyjny, jeśli ma być przyklejony do skrzynki rolety to bez róznicy.

Mam cofnięte nadproża pod rolety integro (podtynkowe). Równo 5 cm. Czym teraz powinnam wypełnić tą przestrzeń, żeby zlicować nadproże z murem do zamontowania rolet? Majster radzi, że zwykły biały styropian wystarczy, aczkolwiek nie ukrywa też, że nie miał doświadczenia z cofniętymi nadprożami. Pytania mam takie:

Nie mam doświadczenia z tym, stąd wolę dopytać i podszkolić się, zanim majster zrobi po swojemu jak umie.

Daj styrodur 031, kleju w piance możesz dać nawet 5mm.

• 2 weeks później...
Jeśli styropian ma być pomiędzy roletą a nadprożem to jak najlepszy materiał izolacyjny, jeśli ma być przyklejony do skrzynki rolety to bez róznicy.

A fasadowy styropian grafitowy nada się? Na opakowaniu widzę, że lambda = 0,032. Nie orientuję się jeszcze do czego mocuje się kasetę rolety podtynkowej. Na filmikach z internetu nie widzę czy to kołkami do nadproża się przykręca czy po bokach. Orientuje się ktoś w tym?

Edytowane przez karolinawarzycha

A fasadowy styropian grafitowy nada się?

Każdy materiał o przewodności cieplnej λ do 0,04 W/mK i grubości 5 cm powinien nadawać się, jako docieplenie nadproża :-). Jakby to tak z grubsza policzyć, to przy najgorszym wariancie betonowego nadproża opór cieplny ocieplonego nadproża będzie gdzieś na poziomie 1,49, co przy całkowitej grubości elementu 24 cm (nadproże z ociepleniem) powinno dać U w granicach 0,67. Przy takim współczynniku można się spodziewać Frsi w granicach 0,89 i to przy skrajnych temperaturach zewnętrznych. Moim zdaniem nie ma co szaleć z tym materiałem na docieplenie :-)

• Like 1

• 4 weeks później...