karolinawarzycha 16.07.2021 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Mam cofnięte nadproża pod rolety integro (podtynkowe). Równo 5 cm. Czym teraz powinnam wypełnić tą przestrzeń, żeby zlicować nadproże z murem do zamontowania rolet? Majster radzi, że zwykły biały styropian wystarczy, aczkolwiek nie ukrywa też, że nie miał doświadczenia z cofniętymi nadprożami. Pytania mam takie: 1. Czy ten biały styropian jest w porządku czy powinno być cieplejszego? Jest jakiś sprawdzony produkt w markecie budowlanym do tego celu?2. Czy płyty styropianu kupić równo 5 cm czy cieńsze np. 4 cm, żeby wszedł jeszcze klej? Nie mam doświadczenia z tym, stąd wolę dopytać i podszkolić się, zanim majster zrobi po swojemu jak umie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 16.07.2021 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 1. Czy ten biały styropian jest w porządku czy powinno być cieplejszego? Jest jakiś sprawdzony produkt w markecie budowlanym do tego celu? 2. Czy płyty styropianu kupić równo 5 cm czy cieńsze np. 4 cm, żeby wszedł jeszcze klej? Jeśli styropian ma być pomiędzy roletą a nadprożem to jak najlepszy materiał izolacyjny, jeśli ma być przyklejony do skrzynki rolety to bez róznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 16.07.2021 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Mam cofnięte nadproża pod rolety integro (podtynkowe). Równo 5 cm. Czym teraz powinnam wypełnić tą przestrzeń, żeby zlicować nadproże z murem do zamontowania rolet? Majster radzi, że zwykły biały styropian wystarczy, aczkolwiek nie ukrywa też, że nie miał doświadczenia z cofniętymi nadprożami. Pytania mam takie: 1. Czy ten biały styropian jest w porządku czy powinno być cieplejszego? Jest jakiś sprawdzony produkt w markecie budowlanym do tego celu? 2. Czy płyty styropianu kupić równo 5 cm czy cieńsze np. 4 cm, żeby wszedł jeszcze klej? Nie mam doświadczenia z tym, stąd wolę dopytać i podszkolić się, zanim majster zrobi po swojemu jak umie. Daj styrodur 031, kleju w piance możesz dać nawet 5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.07.2021 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 A może płyta PIR będzie dobrym rozwiązaniem. Podają, że ma 0,022 W/mK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 28.07.2021 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2021 (edytowane) Jeśli styropian ma być pomiędzy roletą a nadprożem to jak najlepszy materiał izolacyjny, jeśli ma być przyklejony do skrzynki rolety to bez róznicy. A fasadowy styropian grafitowy nada się? Na opakowaniu widzę, że lambda = 0,032. Nie orientuję się jeszcze do czego mocuje się kasetę rolety podtynkowej. Na filmikach z internetu nie widzę czy to kołkami do nadproża się przykręca czy po bokach. Orientuje się ktoś w tym? Edytowane 28 Lipca 2021 przez karolinawarzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 28.07.2021 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2021 A fasadowy styropian grafitowy nada się? Każdy materiał o przewodności cieplnej λ do 0,04 W/mK i grubości 5 cm powinien nadawać się, jako docieplenie nadproża . Jakby to tak z grubsza policzyć, to przy najgorszym wariancie betonowego nadproża opór cieplny ocieplonego nadproża będzie gdzieś na poziomie 1,49, co przy całkowitej grubości elementu 24 cm (nadproże z ociepleniem) powinno dać U w granicach 0,67. Przy takim współczynniku można się spodziewać Frsi w granicach 0,89 i to przy skrajnych temperaturach zewnętrznych. Moim zdaniem nie ma co szaleć z tym materiałem na docieplenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nerialis 21.08.2021 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 Czy na przyklejony do nadproży styropian można / należy zaciągnąć klej jeżeli rolety będą montowane w późniejszym czasie ? Czytałem, że nadproże po dociepleniu powinno być zlicowane / w jednej płaszczyźnie z oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.08.2021 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 Nie lepiej poczekać z naklejaniem tego styropianu do momentu montażu rolet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts