Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

powstajacy MPZP istniejące studium a wczesniejsze WZ,

strusiek

Recommended Posts

Cześć,

Mam WZ z przed kilkunastu lat na wybudowanie 2 domów na działce niecałe 3000m

w obecnej chwili na tym terenie powstaje MPZP, wg uchwalonego 2 lata temu studium, tereny te będą przeznaczone jako: O - Tereny wyłączone spod zabudowy, zapewne MPZP tak właśnie będzie stanowił.

Chciałbym ochronić wartość działki, zachować możliwość budowy 1 domu, podziału na 2 może 3 odrębne z możliwością ewentualnej odsprzedaży (a może pozostawienia dzieciom) jednej z działek jako pod budowę, ale to wszystko w dość odległej przyszłości

Jak wiem jednym z wyjść jest uzyskanie prawomocnego PB i tu pytania:

czy PB na 1 budynek stanowi oznaczenie całej działki jako pod zabudowę mieszkaniową? - czy zgodnie ze studium działka zostaje jako O- tereny wyłączone, a jedynie zostaje możliwość dokończenia inwestycji na którą już wydano PB?

czy potem przy podziale takiej działki wyodrębniona przejmie O - tereny wyłączone.. z istniejącego już wówczas MPZP? czy też M - zabudowa ?

Tak generalnie obrazując sytuacje to krótszym bokiem działka przylega do drogi gminnej (jak na załączonym obrazku), wzdłuż dłuższego boku biegnie prywatna droga(w której posiadam udział) , przy niej w głębi są już 3 wybudowane domy i w planach jest kilka kolejnych, kilkoro rodzin występuję o WZ i PB, poza tym równolegle do tej prywatnej drogi jest droga gminna z zabudowaniami po obu stronach i tam w studium jest określeniem M - mieszkaniowe.

Rozsądkowo teren powinien być przeznaczony pod budownictwo, ale słyszy się że MPZP musi być zgodny ze studium - czyli dla mnie niekorzystny, czas na składanie wniosków minął, czy są szanse lub sposoby na wpłynięcie na ustanowienie korzystnego planu.

Za wszelkie rady jak z tego wybrnąć obronną ręka z góry dziękuję.

obraz_2021-07-18_201357.jpg

Kaizen, MPZP jeszcze nie istnieje, będzie uchwalony za 1,5 - 2 lata, jest dopiero przystąpienie.

henrykow sadzisz ze już w trakcie uchwalania nie mam szans na PnB? jesteś pewien? z tego co poczytałem to owszem ale po uchwaleniu.

no i pozostają pytania jak w temacie jak wybrnąć z sytuacji

Kaizen, MPZP jeszcze nie istnieje, będzie uchwalony za 1,5 - 2 lata, jest dopiero przystąpienie.

I co to zmienia? Odpowiedź taka sama jest na zadane pytania niezależnie od tego, na którym etapie zadajesz pytanie. To, że odrolnisz działke - nie znaczy, że dostanies PnB na budowę czy przebudowę niezgodną z MPZP obowiązującym w momencie składania wniosku o PnB.

henrykow sadzisz ze już w trakcie uchwalania nie mam szans na PnB? jesteś pewien? z tego co poczytałem to owszem ale po uchwaleniu.

Skoro planu nie ma (bo jest w trakcie uchwalania), to dostajesz pozwolenie w oparciu o WZiZT. Na krótko przed uchwaleniem gmina może wstrzymać wydawanie PnB, zwykle na pół roku, chociaż nie wiem jaki to jest okres. W Krakowie deweloperzy na Krowodrzy dostali PnB na piętrowe budynki na 1 dzień przed wejściem w życie planu już uchwalonego (który zakładał tylko budynki parterowe). I to teoretycznie zgodnie z prawem, tyle że zwykły śmiertelnik nie ma szans na taki manewr.

no i pozostają pytania jak w temacie jak wybrnąć z sytuacji

Jak najszybciej wystąpić o WZiZT i PnB. Uchwalane plany anulują wydane wcześniej WZ, ale nie anulują wydanych PnB. No i w ciągu 3 lat zrobić pierwsze wpisy w dziennikach budowy.

Chyba nie jest tak, że gmina przystępuje do uchwalania planu, uchwala go przez 50 lat i przez 50 lat nie ma ani wuzetek, ani planu?

Dzisiejszy artykuł z Dziennika Polskiego zawiera taki tekst: "Przystąpienie do MPZP zawiesza jednak na 9 miesięcy możliwość starania się o wuzetki."

https://dziennikpolski24.pl/krakow-urzednicy-nie-zgadzaja-sie-na-mieszkania-co-dalej-z-tesco-przy-kapelance/ar/c3-15720096

Przypuszczam, że jest jakiś przepis o tych 9 miesiącach...

• 2 weeks później...

@stos, niestety nie wiedziałem o uchwalanym Studium i także o przystąpieniu do MPZP, nie pilnowałem tego. Teraz złoże wniosek o uwzględnienie mojej WZ ale jak wiem może to mieć bardzo mały skutek na rzeczywistość.

a może macie jakieś porady jak jeszcze w tej chwili ja maluczki obywatel mogę wpłynąć na MPZP?

Zamierzam wystąpić o PnB na 2 budynki, i to wydaje się pewnym sposobem na ochronę możliwości budowy na tej działce, problem w tym że nie jestem przekonany co do budowy dla siebie w tym miejscu, wiec generalnie potrzebuje mieć możliwość podziału tej działki 2500 na 2 już po uzyskaniu PnB ale na wczesnym etapie powiedzmy jedynie z wpisami o wytyczeniu budynków, tak żebym mógł sprzedać to jako 2 odrębne nieruchomości. Pytanie jak takiego podziału dokonać, na podstawie jakich przepisów.