kotlaro 19.07.2021 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Witam wszystkich użytkowników, Stoję przed szansą ( ? )/ możliwością zamiany swojego mieszkania 48m2 na dom szkieletowy, typu skandynawskiego 80m2. Z tego co czytałem to nie mam obaw co do samych domów szkieletowych. Chciałbym natomiast poradzić się Was na co mam zwrócić uwagę przy oględzinach domu. Czy w ogóle jest możliwe w 100% poznać stan faktyczny takiego domu?? Pan, który chce się zamienić upadł na zdrowiu i chce się z żoną przenieść do mieszkania. Druga kwestia, to z tego co widziałem na zdjęciach które mi wysłał, to ganek z przodu ma drzwi wejściowe (? ) podobne do tych balkonowych, z tyłu domu też szklane - dla mnie to dość dziwne, nie jest to przypadkiem domek letniskowy? Zamierzam wypytać go o wszystko co mi nasuwa się na myśl + Wasze pytania, zapisałbym to na kartce i jakiś punkt wyjścia już bym miał. Ostania rzecz to zastanawiam się czy jest możliwa modyfikacja jednej ze ścian - np. frontowej - zmiana okien, drzwi etc. Czy takie modyfikacje/dobudowy są drogie w tej technologii? Dzięki z góry za pomoc i proszę o ukierunkowanie. Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.07.2021 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Szkielet którego nie budowałeś kryje wiele niespodzianek , chyba więcej niż budynek murowany, więc byłbym ostrożny co by nie wyjść na łosia. Historycznie to szkielety produkowali kolejno: Namysłów, Ciechanów i Zielonka. Kiedys mówiło sie technologia kanadyjska teraz skandynawska czyli czort wie co. Inne technologie , inna filozofia, inna kultura techniczna w stosunku do polskiego podejścia. Wystarczy niewłaściwie czy nierzetelnie ułożona izolacja w ścianach i konsekwencje moga byc nieodwracalne. W młodszych produkcjach już stosowano paroizolacje czy wiatroizolacje, przynajmniej teoretycznie. Do oględzin weź budowlańca który wie jak ma być zbudowany szkielet i np. wypyta o zużycie opału (to jest pewna wskazówka). Jeśli budynek jest świeżo odmalowany to farba może służyc ukryciu przemrozeń czy przewiewów przez szpary w ścianach - wiać może przez zwykłe "pęknięcia" tynku, przez gniazda elektryczne i ..... Będą ślady "przydymienia" przez szpary czy szczeliny = kurz.. Szkielet bez ogrzewania podłogowego w masywnej płycie, ma "ograniczone włąsności akumulacji ciepła" - to eufemizm. Po prostu przy tradycyjnym c.o. jeśli podczas mrozów nie palisz to nie masz ciepełka, bo niby skąd? Czysta fizyka -> ciepło własciwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotlaro 19.07.2021 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Dzięki za odpowiedź. Z tego co udało mi się ustalić przez tele to: dom został wybudowany 2 lata temu ( ma to na pewno jakieś znaczenie co do technologii), izolacja to wełna, ocieplanie pellet, podgrzewanie podłogowe w całym domu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.07.2021 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 To dobrze z punktu widzenia technologii. Jeszcze trzeba wybadać ile tego pelletu zużywali, wełny też mają różne parametry, wypytaj o najzimniejszy pokój, sprawdż izolację w ścianach (termowizja) oraz na stropie. Z czasem zmienisz ogrzewanie na PC (na wymianę są dotacje), skoro taki nowy obiekt to może być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.07.2021 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 @kotlaro Powiem tak: o ile w domu murowanym szczelność powietrzna jest korzystna dla zapotrzebowania na ciepło, o tyle w "szkieletorach" jest to dla nich być albo nie być. Ten dom może być niesamowitą miną, moze np zwyczajnie zgnić jego konstrukcja, mozę nie tego roku, ale np za trzy lata, jeśli w ścianach będzie się kondensować woda. Ja bym się zabezpieczył w ten sposób, że wykonałbym test szczelności domu (blower door test), za który oczywiscie trzeba niemało zapłacić (powiedzmy 2 tysiące zł). Termowizji latem się nie wykonuje w częściach innych niż poddasze, co daje tylko częściową odpowiedź co do skuteczności termoizolacji.Termowizja wykaże jeszcze zawilgocenia ścian (strefa przypodłogowa), ale też raczej nie latem. Ogólnie: musisz uważać, bo tego typu domy są bardzo wrażliwe na wykonawstwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotlaro 20.07.2021 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2021 Dziękuje Ci za odpowiedź. Podsumowując - brać fachowca na oględziny, jak się spodoba dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.07.2021 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2021 Dziękuje Ci za odpowiedź. Podsumowując - brać fachowca na oględziny, jak się spodoba dom. Dopytałbym jeszcze na forum http://budujzdrewna.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotlaro 20.07.2021 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2021 Tak żeby nowego tematu nie zakładac. Otóż temat wymiany został zamknięty - gościu sie wycofał. Moze to i dobrze. Nie wyobrażam sobie jednak budować innego domu niż ten w technologii szkieletowej. Moi drodzy, a wiec rozpoczynam risercz co do firm zajmujacych sie budowaniem domów w takiej technologii. Szukam takowych w obrębie Płocka i okolic. Czy ktoś mogłby coś doradzić?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.07.2021 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2021 szkielet / szkieletowi nie jest równy. Zanim znajdziesz odpowiednią firmę, poczytaj o prawidłowej budowie warstw przegród budowlanych takiego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymonlewandowski198 22.10.2021 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 A jak taki dom najefektywniej ogrzać ? czy jest ktoś kto ma to już za sobą -dom szkieletowy i wybór źródła ciepła ?dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka92 22.10.2021 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Co do ogrzewania to myślę że obecnie jest to bardzo cięzki temat do rozgryzienia co będzie najbardziej opłacalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.10.2021 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Współcześnie nowoczesne i w miarę 2 x EKO będzie powietrzna pompa ciepła i ogrzewanie wodne podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts