Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór rekuperatora

Recommended Posts

60% w jakiej temperaturze?

W salonie miałem 12.5g/M3 do czasu gdy działał bypass. Po wyłączeniu bypassu zaczęła rosnąć. Przy 13.6 zmodyfikowałem algorytm żeby osuszanie zostało załączone.

Przewaga rotora polega na tym, że odzyskuje wilgotność zimą gdy jest taka potrzeba, a nie odzyskuje latem gdy mamy jej nadmiar. Są to specyficzne sytuacje, ale gdyby nie osuszanie na chłodnicy, to dawno bym przeszedł w okresie letnim na zwykły wymiennik.

To "przechodzenie" polega tylko na wymianie wymiennika czy coś jeszcze grzebiesz w algorytmach/ustawieniach?

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

60% w jakiej temperaturze?

W takiej temperaturze, jaką masz w salonie. W końcu odczuwalnie interesuje nas tylko wilgotność względna.

Przewaga rotora polega na tym, że odzyskuje wilgotność zimą gdy jest taka potrzeba, a nie odzyskuje latem gdy mamy jej nadmiar.

To z jakiejś ulotki reklamowej? Czy na lato zakładasz tam inny wymiennik, że ma działać inaczej?

Ja pytam o wilgotność i temperature u Ciebie. Ja podaję wilgotność bezwgledna. Jak można porównywać wilgotność względna nie znając temperatury?

To nie z ulotki, tylko z doświadczenia własnego z erv.

Erv działa zgodnie z założeniami - odzyskuje wilgoć w kierunku gdzie jest jej mniej. Jeśli na wywiewie mam więcej to wiadomo, w która stronę idzie. Po pracy sporo gotowania, potem mycie i na wywiewie robi się 15g/M3. A że sprawność odzysku jest rewelacyjna, to na nawiewie robi się tyle samo. Do tego niższa temperatura w domu - 22.3 i robi się prawie 70% wilgotności.

Ja pytam o wilgotność i temperature u Ciebie. Ja podaję wilgotność bezwgledna. Jak można porównywać wilgotność względna nie znając temperatury?

Moja wilgotność względną masz na wykresie. Z ostatnich 30 dni. Przez ostatnie co najmniej 2 tygodnie klima nie chodziła. Wcześniej trochę tak (niestety, rejestru nie mam - ale jak było za ciepło a nie przez zbyt dużą wilgotność - pewnie to te chwile, gdzie wilgotność na wykresie jest najniższa).

Po co Ci temperatura do porównywania wilgotności względnej? Mnie w salonie czy sypialni nie interesuje wilgotność bezwzględna a właśnie względna.

To nie z ulotki, tylko z doświadczenia własnego z erv.

Na podstawie swojego krzyżowopradowego opowiadasz, jak dziala rotor? No, uważałem Cię za inteligentnego faceta. Ale to już geniusz. Jak do tego doszedłeś, jak działa rotor na podstawie swojego wymiennika?

I faktycznie masz 100% sprawności odzysku wilgoci choć producent tutaj podaje

• Up to 70 % moisture recovery

Niestety, nie określa, od czego sprawność odzysku wilgoci zależy i jaka jest realna.

Edyta.

Jeszcze ponowię pytanie z tego postu

Jak pisałeś w zaznaczonym momencie był otwarty bypass. Jakim cudem zatem na nawiewie miales wyższa wilgotność bezwzględna, niż na czerpni? Przecież to niemożliwe.

Czy przypadkiem nie masz tak skomplikowanego układu i sterowania, że odpalił się nawilżacz?

attachment.php?attachmentid=457573

WB2_edit.jpg

Edytowane przez Kaizen

Temperatura jednak jest istotna żeby porównać wyniki z innym przypadkiem. Jak będziesz utrzymywał wyższe temperatury, to automatycznie wilgotność względna będzie niższa. W przeciwnym razie czemu miałoby służyć porównanie?

Kaizen, teraz to Ty chyba udajesz nie doinformowanego. Dobrze wiesz, że w obrotowce musi dojść do wykroplenia wody by nastąpiła transmisja wilgoci. Więc latem trochę ciężko o takie warunki.

A cała, to był skrót myślowy. Generalnie chodzi o fakt, że zamiast mieć na nawiewie wilgotność zamiast 11g jest powiedzmy 80% (duży wymiennik i mały przepływ poprawia sprawność) wywiewu.

Zatem w domu wilgotność zamiast spadać, rośnie. Chyba nie ma tutaj wiele do tłumaczenia.

Temperatura jednak jest istotna żeby porównać wyniki z innym przypadkiem. Jak będziesz utrzymywał wyższe temperatury, to automatycznie wilgotność względna będzie niższa. W przeciwnym razie czemu miałoby służyć porównanie?

Czy warunki są komfortowe, czy nie. Jak wilgotność wzgledna trzyma się w przedziale 40-60% w takich temperaturach, jakie masz w pomieszczeniu, to wilgotność nie psuje komfortu. I tyle - nie interesuje mnie tam wilgotność bezwzględna bo ona niczego o komforcie nie mówi.

Dobrze wiesz, że w obrotowce musi dojść do wykroplenia wody by nastąpiła transmisja wilgoci.

Wg mojej wiedzy po to jest powłoka sorpcyjna, żeby się pozbyć tej wady rotorów bez niej. Bez powłoki sorpcyjnej odzysk wilgoci był dalece niezadowalający. A z sorpcyjną (ciekawe skąd się wzięła jej nazwa? ;) ) nie musi zachodzić kondensacja.

Zatem w domu wilgotność zamiast spadać, rośnie. Chyba nie ma tutaj wiele do tłumaczenia.

Ale po co ma spadać, jak nie przekracza 60%?

Edytowane przez Kaizen

Z tego co wiem, to większość jest bez powłoki sorbcyjnej. Więc chyba nie do końca tak nie dają rady.

Ale to u Ciebie nie przekracza, a u mnie już przekracza - może mam niższe temperatury, a może więcej wilgoci produkuję. Dlatego zwracam uwagę na ten problem, a gdyby nie odzysk wilgoci ten problem by nie występował.

Z tego co wiem, to większość jest bez powłoki sorbcyjnej. Więc chyba nie do końca tak nie dają rady.

Sorbcyjnej z pewnością nie ma żaden.

Daruj sobie wychwalanie wymiennika na podstawie nie własnych doświadczeń, a materiałów marketingowych. Tekst:

Przewaga rotora polega na tym, że odzyskuje wilgotność zimą gdy jest taka potrzeba, a nie odzyskuje latem gdy mamy jej nadmiar.

wygląda na żywcem wzięty z materiałów marketingowych. Masz jakiekolwiek wykresy, pomiary na poparcie takiego stwierdzenia? Doświadczenia?

Ale to u Ciebie nie przekracza, a u mnie już przekracza

A wrzucisz wykres wilgotności wzglednej pomieszczenia z nawiewem?

Odpowiesz jak przy otwartym bypassie uzyskałeś wilgotność bezwzględną nawiewu wyższa, niż czerpni?

Edytowane przez Kaizen

Nie za bardzo rozumiem.

Piszesz -

. Dlatego zwracam uwagę na ten problem, a gdyby nie odzysk wilgoci ten problem by nie występował.

a wcześniej -

Wracając do erv latem. Na zewnątrz mamy poniżej 11g/M3 ale też 13 stopni. Reku wyłączył bypass bo w domu niecałe 22.5, a erv odzyskuje wilgoć w najlepsze. Po gotowaniu, myciu, wszystko wraca do domu i mamy efekt toczonej kuli śnieżnej.

Skoro więc reku odzyskuje niechcianą wilgoć, to nie możesz po prostu otworzyć bypass by powietrze wymiennik omijało? Można to przecież zrobić na stałe lub ustawić temperaturę nie na 22,5 a 18stC (ja tak mam latem a zimą na 24stC) Wiadomo, domy i zwyczaje domowników są różne. U mnie teraz na dworze wilgotność 68% przy 21stC a w domu 56% i 23.5stC przy otwartym bypassie.

Edytowane przez Pytajnick

No teraz będziemy się czepiać jednej literki. W sorpcji występuje sorbent, więc taka pomyłka nie powinna Cię aż tak razić, ale po prostu musiałeś się doczepić.

Czy dość popularny domekt R450 ma w standardzie warstwę soprcyjna? Wystepuje jako opcja. A mimo to nie widziałem, żeby ktoś narzekał na deficyt wilgotności zima. Na grupie na FB ma go mnostwo osob i zima wrzucali screeny jak to wyglada w najwieksze mrozy.

Ja nie mowie ze erv jest zly - bo robi robote doskonale. Ale latem mamy wilgoci na zewnatrz w nadmiarze i jej odzysk jest bezcelowy.

Jesli to z materialow marketingowych, to wygooglaj z jakich :) Nie wiedzialem ze mam takei zdolnosci marketingowe ;)

Proszę, z wczoraj. Poki działał na bypassie to wilgotnosc malala, potem rosla. Bypass sie zamknal bo temp w domu spadla ponizej 22.5 a temperatura na zewnatrz byla ponizej 14 stopni.

Po 15 wlaczyla sie na godzine chlodnica. Jak tylko sie wylaczyla znowu wzrost. Po 21 wymuszony bypass.

[ATTACH=CONFIG]457577[/ATTACH]

Ta wyzsza wilgotnosc za reku wynikala z zastosowanych filtrow. Temp zewnetrzna jechala na outlierze z malym oknem i lowpassie. Za reku miala domyslnie tylko outliera z wiekszym oknem bez lowpassu. Stad opozniona rekacja. Ustawilem jednakowe filtry - to nie laboratorium :) Czujniki byly dokladane z czasem i nie pamietalem jak bylo ustawione to wczesniej.

Oczywiscie ze moge, ale wtedy wieje mi w nawiewie 13 stopni - w momencie gdy mam wewnatrz ponizej 22.5 jest to efekt niechciany. Ja sobie dopisałem algorytm i w takich skrajnych sytuacjach zalacza mi teraz nagrzewnice. Ale nie kazdy ma taka mozliwosc.

Reasumujac - latem na zewnatrz wilgotnosci jest az nadto. Nie widze zadnego plusa odzyskiwania jej w ktorymkolwiek momencie. Jesli jest klima i osuszanie to ERV bedzie wartoscia dodana, ale bez tego niekoniecznie.

Cóż, stary jestem i jeszcze mniej rozumiem :D 13 stC na nawiewie latem ? To jakieś dziwne ekstremum. Fakt - lubuskie ma to do siebie, że w/g statystyk ma o tej porze roku najcieplejsze noce (reszta mojej rodziny mieszka nad morzem i było to dla nich uciążliwe jak przyjeżdżali) i w innych rejonach PL może być zimniej,ale żeby aż tak?

U mojej teściówki w bloku z betonu jest teraz 27stC i 67% wilgotności przy pootwieranych oknach.

Uroki ciężkich materiałów. Magazynują ciepło jak i wilgoć.

Edytowane przez Pytajnick

5 sierpnia minimum było ok 11. Wczoraj nawet w ciągu dnia nie było więcej niż 15.

Ale nie w tym rzecz. Chodzi generalnie o odzysk wilgoci latem. Moim zadaniem więcej szkodzi niż daje korzyści. Działa jak filtr dolnoprzepustowy, ale w zależności od trendu może zniwelować wilgotność - np nagły skok wilgotności na zewnątrz, a także spowolnić spadek wilgotności gdy na zewnątrz spada. Szczególnie gdy mamy akurat zyski bytowe. Przykładowo jeśli mamy sytuację że cały tydzień upał i wysoką wilgotność - także nocą, to więcej szkodzi niż pomaga, a wtedy ciężko jechać na bypassie.

A mimo to nie widziałem, żeby ktoś narzekał na deficyt wilgotności zima. Na grupie na FB ma go mnostwo osob i zima wrzucali screeny jak to wyglada w najwieksze mrozy.

Podlinkujesz te pomiary wilgotności?

Ale latem mamy wilgoci na zewnatrz w nadmiarze i jej odzysk jest bezcelowy.

Różnie to bywa. Skoro nie przekracza 60% to w czym upatrujesz problem?

Proszę, z wczoraj.

Nie widzę.

Ta wyzsza wilgotnosc za reku wynikala z zastosowanych filtrow.

Znaczy wskazania są nieporównywalne?

Reasumujac - latem na zewnatrz wilgotnosci jest az nadto. Nie widze zadnego plusa odzyskiwania jej w ktorymkolwiek momencie.

A ileż jej jest do odzyskania i gdzie problem, jak wilgotność nie przekracza 60% w sypialni czy salonie?

A ile jest sytuacji, gdy latem "odzyskuje" w drugą stronę (czyli gdy na zewnątrz jest większa wilgotność bezwzględna niż wewnątrz)? Np. na zewnątrz 45%@30*=13,62g/m3 a wywiew 55%@24*=11,94. Wtedy ERV "nawilży" wyrzutnię i osuszy nawiew. Ze świecą szukać doby, gdy ERV więcej wilgoci odzyska "do domu" niz w drugą stronę. Szukasz wady tam, gdzie jest zaleta.

Wg mojej wiedzy po to jest powłoka sorpcyjna, żeby się pozbyć tej wady rotorów bez niej. Bez powłoki sorpcyjnej odzysk wilgoci był dalece niezadowalający. A z sorpcyjną (ciekawe skąd się wzięła jej nazwa? ;) ) nie musi zachodzić kondensacja.

Prędkość obrotu rotora jest zmienna, można go też zatrzymać gdy zachodzi taka potrzeba.

Szok, a Wy dalej trujecie na temat odzysku wilgoci :D

Co Wy macie za domy albo jak w nich żyjecie ? ;)

U mnie w dalszym ciągu, od ponad 8 lat ze zwyklym rekuperatorem,nie ma tematu suchości ;)

Chociaż może to "lokowanie produktu jest" ?

To raczej świadomość i wiedza wynikająca z pomiarów.

Brak wiedzy to brak wątpliwości.

Handlowce to z nich są marni.

Handlowiec tym lepszy, im mniej rozumie co sprzedaje.

Edytowane przez _John

Prędkość obrotu rotora jest zmienna, można go też zatrzymać gdy zachodzi taka potrzeba.

Właśnie o to chodzi Owczarowi, żeby sprawnie odzyskiwać ciepło a nie odzyskiwać wilgoci i uważa, że rotor to potrafi a jednocześnie że zimą ten sam rotor potrafi sprawnie odzyskiwać wilgoć.

Zatrzymanie rotora, co odpowiada włączeni bypassu, nie spełnia takich założeń

Akurat w tak niskich temperatuach wilgotnosc bezwzgledna jest nizsza niz ta w domu ;)

Bez bypassu reku odzyskuje wilgoć - czyli ta z domu wraca do niego. WIdać to dobrze na wykresie. Kiedy WB na zewnatrz jest wyzsza, to nastepuje osuszanie. Taki lowpass filter.

WB2.JPG

Doszedłem u siebie czemu bypass zyl swoim zyciem. W trybie komfort dazy do zadanej temperatury nawiewu - uruchamia nagrzewnice, ale tez niestety optymalizuje temperature za reku. Wiec wylacza bypass...

W tej chwili - na dworze 97% wilgotności (accu podaje 100%) 11stC a w domu 55% wilgotności i 23stC mimo że bypass zamknięty a reku odzyskuje ciepło jak i wilgoć. Ot,zagwostka ;)

Czemu? Wykres Molliera pokazuje, że przy ogrzaniu powietrza o temp 11 stopni i wilgotności względnej 97% do temperatury 23 stopnie wilgotność maleje do 45%. Te kilka % to dodatek od ludzi. Wszystko się zgadza, oprócz tego, że rekuperator nie odzyskuje wilgoci, bo jest ona niemal ta sama na zewnątrz jak i wewnątrz.

Owczar, ciągle utożsamiasz "wewnątrz' z wywiewem. A ważniejsze jest to, żeby w sypialni i salonie był komfort. To, że schnący zlew czy prysznic nawilża nie znaczy, że w sypialni masz za dużą wilgotność i trzeba coś z tym robić. Wrzucisz wilgotniść względną z sypialni?