Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy powiększyć pralnie kosztem magazynku?

bols86

Recommended Posts

No nic kochani moi!, tak się nakręciłem na Wasze pomysły ze hej, ale finalnie nie podoba się ustawienie tarasu w tamtym miejscu mojej lubej.

Dobra to żeby już nie tworzyć spamu, ugralem wywalenie magazynku, będziemy mieć szafę narzędziowa za garażem i może jeszcze pomyślę gdzieś nad ulokowaniem skromnego składu na drewno do kominka, nie pomyślałem w sumie o nim wcześniej.

Niech luba się zastanowi czy na tarasie wysiedzi w słoneczny letni dzień?

takie klimaty można zrobić tylko w zacisznym kąciku między murami:

1-4-1.jpg

Przecież nie zacienisz sobie okna salonu zadaszeniem tarasu bo zimą będzie ciemno w salonie.

Edytowane przez Elfir

Elfir mi tego musisz nie mowisz, usłyszałem już argumentacje na temat pergoli z możliwością otwierania zadaszenia (automat lub manual).

Aaa właśnie, wracając do pytania czemu wentylacja grawitacyjna w pomieszczeniu gospodarczym to nie zaleca sie włączania takiego pmieszczenia do obiegu rekuperacji ponieważ w przypadku awarii zanieczyszczone powietrze trafi do obiegu w całym domu, dlatego zaleca się jego oddzielnie - wiem ze są wykrywacze gazu i klapki, ale w sumie to się wiąże chyba z okresowym sprawdzaniem takich czujek.

Jedna rzecz mnie zmartwiła, w całym domu mamy ogrzewanie podłogowe, natomiast w garażu 2 kaloryfery, chyba zmienię to na podłogówkę już na etapie budowy. Trochę mały offtopic wyszedł, ale mając tutaj w temacie takie grono, aż ciężko nie poradzić się :-).

wracając do pytania czemu wentylacja grawitacyjna w pomieszczeniu gospodarczym to nie zaleca sie włączania takiego pmieszczenia do obiegu rekuperacji ponieważ w przypadku awarii zanieczyszczone powietrze trafi do obiegu w całym domu,

.

W jaki sposób miałoby trafić jeśli w kotłowni miałbyś wywiew?

To jest kombinowanie pod górkę, niezgodnie z zaleceniami dotyczącymi funkcjonowania wentylacji mechanicznej zrównoważonej nawiewno-wywiewnej.

Grzanie garażu - garaż jest ogromnym mostkiem cieplnym w bryle domu. Na dodatek każde otwarcie bramy garażowej momentalnie wychładza wnętrze.

W każdym razie wykreśl taras z projektu domu - wówczas nie będziesz go musiał robić do odbioru domu. Zbudujesz dom i zobaczysz gdzie najlepiej będzie go umieścić, jak duży i w jakim kształcie.

Edytowane przez Elfir