bols86 06.08.2021 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 No nic kochani moi!, tak się nakręciłem na Wasze pomysły ze hej, ale finalnie nie podoba się ustawienie tarasu w tamtym miejscu mojej lubej.Dobra to żeby już nie tworzyć spamu, ugralem wywalenie magazynku, będziemy mieć szafę narzędziowa za garażem i może jeszcze pomyślę gdzieś nad ulokowaniem skromnego składu na drewno do kominka, nie pomyślałem w sumie o nim wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2021 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 (edytowane) Niech luba się zastanowi czy na tarasie wysiedzi w słoneczny letni dzień? takie klimaty można zrobić tylko w zacisznym kąciku między murami: Przecież nie zacienisz sobie okna salonu zadaszeniem tarasu bo zimą będzie ciemno w salonie. Edytowane 6 Sierpnia 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bols86 06.08.2021 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Elfir mi tego musisz nie mowisz, usłyszałem już argumentacje na temat pergoli z możliwością otwierania zadaszenia (automat lub manual). Aaa właśnie, wracając do pytania czemu wentylacja grawitacyjna w pomieszczeniu gospodarczym to nie zaleca sie włączania takiego pmieszczenia do obiegu rekuperacji ponieważ w przypadku awarii zanieczyszczone powietrze trafi do obiegu w całym domu, dlatego zaleca się jego oddzielnie - wiem ze są wykrywacze gazu i klapki, ale w sumie to się wiąże chyba z okresowym sprawdzaniem takich czujek. Jedna rzecz mnie zmartwiła, w całym domu mamy ogrzewanie podłogowe, natomiast w garażu 2 kaloryfery, chyba zmienię to na podłogówkę już na etapie budowy. Trochę mały offtopic wyszedł, ale mając tutaj w temacie takie grono, aż ciężko nie poradzić się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.08.2021 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Grzejniki w garażu? Podłogówka? Czytałeś co napisałem o wentylacji grawitacyjnej latem? Chcecie suszyć pranie w kotłowni? Może Elfir ma racje pisząc o poszerzeniu garażu?Może jednak etap projektowania się nie zakończył i należało by kilka spraw przemyśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2021 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 (edytowane) wracając do pytania czemu wentylacja grawitacyjna w pomieszczeniu gospodarczym to nie zaleca sie włączania takiego pmieszczenia do obiegu rekuperacji ponieważ w przypadku awarii zanieczyszczone powietrze trafi do obiegu w całym domu, . W jaki sposób miałoby trafić jeśli w kotłowni miałbyś wywiew? To jest kombinowanie pod górkę, niezgodnie z zaleceniami dotyczącymi funkcjonowania wentylacji mechanicznej zrównoważonej nawiewno-wywiewnej. Grzanie garażu - garaż jest ogromnym mostkiem cieplnym w bryle domu. Na dodatek każde otwarcie bramy garażowej momentalnie wychładza wnętrze. W każdym razie wykreśl taras z projektu domu - wówczas nie będziesz go musiał robić do odbioru domu. Zbudujesz dom i zobaczysz gdzie najlepiej będzie go umieścić, jak duży i w jakim kształcie. Edytowane 6 Sierpnia 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts