MrEvo 04.08.2021 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 Witam wszystkich serdecznie.Mam pytanie odnośnie budowy która jest w stanie surowym zamkniętym.Jakieś kilkanaście lat temu teściu wybudował dom, zostawił go w stanie surowym zamkniętym. Teraz dom przepisał na moją żonę i chcemy go dokończyć, ale jak się okazało dom miał być odbiciem lustrzanym postawiony. Niestety został postawiony bez odbicia. I to widać bo miało być wcięcie z prawej strony a jest z lewej.Z lewej strony miała być ślepa ściana bo było 1,5 m od granicy działki. Są drzwi wejściowe i 3 okna. Dodam, że ta działka została dopisana i teraz jest jakieś 10 metrów do granicy. Moje pytanie brzmi. Czy jeśli dokończymy budowę to będzie problem z odbiorem? Kierownik budowy w tamtym czasie był również inspektorem i odbierał budowy i miało być wszystko bez problemu odebrane, ale że dom nie został skończony a kierownik nie jest już inspektorem to obawiam się, że może być teraz problem.Czy jest jakaś możliwość z tego wybrnąć czy trzeba burzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 04.08.2021 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 Duży ten dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrEvo 04.08.2021 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 szerokość działki 22 metry. szerokość domu 8.20m. granica z prawej strony 4.36m z lewej było 1,5 m teraz jest +8. długość domu 14,12m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.08.2021 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 Kierunek PINB wraz z ogarniętym chętnym na KB (nie młodym i gorączkowym!) i tam wyjaśnij temat. Raczej postępowanie naprawcze czyli inwentaryzacja budowlana, projekt zamienny = nowa mdcproj itd, itp. Oczywiście o ile nie jest to sprzeczne z MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 04.08.2021 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 A po co angażować w to PINB? Inwentaryzacja jak najbardziej, ale na końcu ktoś, projektant, będzie i tak pytał: a co by Pan/Pani chciała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.08.2021 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 Napisałem jak to wyglądało w podobnych sytuacjach na budowach w które byłem zamieszany na różnych etapach. Program naprawczy uzgadnia się z PINB, nieprawdaż. Jak długo chcecie życ w strachu że cóś się wyda? Dawno temu pisałem o wujku/stryjku z drugiego końca Polski przygarniętym do nowego domku gdzieś w ostępach lasów dolnośląskich. Pomagał przy budowie nowego i rozbiórce starego, odkarmił, wyciągał łapę do krągłości gospodyni, aż kiedyś przy butelce nastąpił jakiś rodzinny zgrzyt. Ktoś chlapną jęzorem za dużo, przybysz był mniej napity i usłyszał a zapamiętał. Wujek z błyskiem w oku poszedł spać a na drugi dzień wysmażył krótki list w typie "Nie wiem czy to ważne ale tu i tu postawiono dom bez papierów i dla niepoznaki rozebrano stary. Podaję adres..... " Ciąg dalszy możecie sobie dośpiewać. Krótko - miętkie serce, to rzyć musi być twarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 04.08.2021 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 Program naprawczy uzgadnia się z PINB, nieprawdaż. Jak długo chcecie życ w strachu że cóś się wyda? My w strachu nie żyjemy, bo my nic nie przeskrobaliśmy OK, kiedyś naprawiałem stary budynek, ale żaden nadzór o tym nie wiedział. Był architekt, pomierzył, sprawdził fundamenty, wpisy w dzienniku, stan wizualny i zaproponował projekt rozbudowy. Projekt został przyjęty przez lokalne władze i tyle (w skrócie). Nie pamiętam, aby PINB był w to wmieszany, dlatego się dopytuję, po co go mieszać. Oczywiście mogłem o czymś zapomnieć, że architekt kogoś tam powiadamiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.08.2021 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 OK, miało być postępowanie naprawcze.Tu słów kilka: https://www.biznes.gov.pl/pl/firma/inwestycje-budowlane/chce-zalegalizowac-samowole-budowlana/proc_563-postepowanie-naprawcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts