ezg2014 11.08.2021 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Rozważam instalację PV 9,99kw. Niestety, tylko część instalacji zmieści się na części dachu zwróconej na południe. Około jednej trzeciej instalacji ma być założona na części dachy zwróconej na wschód. Firma twierdzi że do godz. 13 będzie tam pełne nasłonecznienie. Firma twierdzi też, że lepiej instalować w części dachu zwróconej na wschód niż na zachód (mam taką możliwość). Dom bez żadnych zacienień. Co myślicie o instalacji zwróconej na wschód? Czy będzie o wiele mniej sprawna niż ta na południe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.08.2021 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 O wiele nie, ok 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 11.08.2021 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Z kolei jeśli chodzi o wydajność na zachód będzie raczej wydajniejsza w stosunku do wschodu. Rano na panelach jest rosa, a w zimie często szron. Po południu panele są suche, więc uzysk powinien być nieco lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.08.2021 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Dla przykładu np dzisiaj - wschód Polski godz. 14:50Instalacja południowa - 11,20 kWh instalacja wsch/zach 13,23 kWh i nadal produkują...To najlepsza pora roku dla instalacji i nadrabiają to co tracą do południowej instalacji - zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.08.2021 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Dla przykładu np dzisiaj - wschód Polski godz. 14:50 Instalacja południowa - 11,20 kWh instalacja wsch/zach 13,23 kWh i nadal produkują... A jesteś pewien, że w międzyczasie PV nie została wyłączona z powodu przekroczenia max napięcia sieciowego? I to jest też pewien argument za instalacją rozłożoną na osi wschód-zachód, że produkuje najwięcej prądu gdy instalacje sąsiadów powoli zdychają z brakuj słońca albo zbytniego podbicia napięcia przez wojujące falowniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.08.2021 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 A jesteś pewien, że w międzyczasie PV nie została wyłączona z powodu przekroczenia max napięcia sieciowego? I to jest też pewien argument za instalacją rozłożoną na osi wschód-zachód, że produkuje najwięcej prądu gdy instalacje sąsiadów powoli zdychają z brakuj słońca albo zbytniego podbicia napięcia przez wojujące falowniki. Nie ma takiej opcji. Moja instalacja jest jedyną na tym transformatorze, a transformator nowy 2 letni na fazach 237, 236, 237 od początku montażu nigdy nie było off z powodu zwiększenia napięcia sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.08.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Dzień się zakończył....południe 19,1 kWh , wsch/zach 15,63kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 12.08.2021 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Jeżeli wahasz się pomiędzy wschodem a zachodem, to ja na twoim miejscu wybrałbym tę lokalizację, z której miałbym większą autokonsumpcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 12.08.2021 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 To jest argument. Plus szron i rosa. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.08.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Z kolei jeśli chodzi o wydajność na zachód będzie raczej wydajniejsza w stosunku do wschodu. Rano na panelach jest rosa, a w zimie często szron. Po południu panele są suche, więc uzysk powinien być nieco lepszy. Za to po południu cieplejsze. I to powoduje, że wschód wychodzi nieznacznie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esselite 13.08.2021 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 (edytowane) Jeżeli miedzy wschodem, a zachodem rozmawiamy dalej o tej samej mocy paneli, to ja bym się zasugerował jednak auto konsumpcją. Jak w letnie wieczory jesteście w domu i wykorzystujecie więcej energii, to chyba lepiej, jak by instalacja wtedy dłużej produkowała większa ilość energii, którą da się od razu spożytkować, bez oddawania do sieci. Jeżeli bardziej zużywacie energię rano, to na wschodniej. Ja mam np jeden łańcuch na wschód i latem już od 6.00 rano mam energię, na potrzeby pracy przy komputerze, robienie kawy i takie tam, a u mnie zaczyna się ruch w domu właśnie od tych godzin porannych. Połać południowa produkuje aż do godziny 19.00 (pisze na dzień dzisiejszy, bo to wiadomo , że się zmienia wraz ze skróceniem się okresu dziennego w PL). Połać wschodnia osiąga maksymalne prądy ok. godz. 8.30, a połać południowa dopiero ok. 11.30Połać wschodnia w zasadzie do 14.00 cały czas produkuje powyżej 8 amperów, połąć południowa schodzi poniżej 8 amperów dopiero ok. 16.00 Jak bym był w stanie dodać jakiś obrazek na tym forum, to bym zamieścił wykresik, ale nie działa to dodawanie obrazków. Zaobserwowałem też, że latem poranki bywają słoneczne, a wieczory, czy popołudnia są burzowe. To zjawisko jest dość dobrze widoczne ostatnio, jak przez większość dnia jest upał, to na popołudnie burza i chmury. Zatem ze wschodniej możliwe, że można uzyskać trochę więcej. Edytowane 13 Sierpnia 2021 przez esselite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.08.2021 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Co myślicie o instalacji zwróconej na wschód? Czy będzie o wiele mniej sprawna niż ta na południe? Raz, że wyprodukuje mniej kWh dwa, wyprodukuje je wcześniej - a więc w czasie, gdy domowników zazwyczaj nie ma w domu, więc i autokonsumpcja będzie mniejsza = więcej przepadnie wg aktualnych zasad. Ja z dwojga złego wybrałbym zachód, żeby zwiększyć autokonsumpcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esselite 14.08.2021 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 A dlaczego twierdzisz, że wyprodukuje mniej kWh, jak jeden ze stringów będzie na wschód, a nie na zachód?Wedle już poruszaonej tezy, poranek jest chłodniejszy i panele pracują w niskiej temp, niż by to było na zachodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.08.2021 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 A dlaczego twierdzisz, że wyprodukuje mniej kWh, jak jeden ze stringów będzie na wschód, a nie na zachód? To do mnie? Pytanie, które zresztą zacytowałem, było wschód vs południe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esselite 18.08.2021 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Ale wątek jest o instalacji wschód-południe vs zachód-południe. I myślałem, że odnosisz się do tematu, że zachód-południe wyprodukuje więcej niż wschód-południe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts