Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rekuperacja / klimatyzacja w segmencie domu szeregowego

Recommended Posts

Witam, będę kupował segment w domu szeregowym (wewnętrzny).

Dom ma 133 m^2 powierzchni użytkowej (w tym 18 m^2 garaż + 4 m^2 kotłownia). Dwie kondygnacje: salonochuchia, 2 łazienki, 3 sypialnie, gabinet. Okna 3-szybowe drewniane, ocieplenie 20cm, ogrzewanie gazowe (kocioł kondensacyjny), podłogówka na parterze (być może będę robił też za dopłatą na piętrze). W domu zaprojektowana jest wentylacja grawitacyjna (nawiewniki w oknach).

Dom jest w trakcie budowy - za miesiąc stan surowy otwarty. Za rok zakończenie prac.

I teraz moje pytania:

1. Czy warto decydować się na rekuperacje (albo może inną formę wentylacji mechanicznej) ? Gdyby to był dom wolnostojący pewnie bym się zdecydował, ale przyznam że nie wiem czy to robić w szeregówce.

2. W domu na pewno będę montował jakąś klimę. Rozważam podejście minimialistyczne: klimat tylko w salonie na start, z czasem w pokojach jak uznam że potrzeba. Inne podejście, na ktore musiałbym się decydować już teraz to klimatyzacja kanałowa - i właśnie o nią pytam, czy jest sens ...

Ewentualnej klimatyzacji kanałowej i reku deweloper nie będzie robił, musiałbym zorganizować właśną ekipę co się zsynchronizuje z pracami na budowie.

Jak jest podłogówka na parterze to od razu zrobić na piętrze. Żadnych grzejników.

Co do wentylacji , to myślałem że obecnie nie da się wybudować już domu z wentylacją grawitacyjną , ale widać da się :(

Rób od razu wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Jak dom dopiero powstaje to od razu można przygotować przepusty i miejsca na kanały.

Wentylacja mechaniczna zapewni ci stałą i pewną wymianę powietrza i obniży straty ciepła a to odbije się na niższych rachunkach za ogrzewanie ...

Podłogówkę prawie na pewno będę chciał po całości. Co do przepustów itd to już obawiam się że będzie za późno, bo strop już jest, robią ściany na piętrze, za mc będzie dach, a ja jestem w fazie formalizowania zakupu (muszę ją zakończyć żeby mówić o jakiś zmianach).

Z tą rekuperacja taka mnie jeszce wątpliwość nachodzi ... bo skoro to szeregówka, segment wewnętrzny to wejście do ogródka jest od salonu (olbrzymie przesłane okno). I teraz jak to w leci będzie funkcjonować przez dzień myślę... jak dzieci będą się bawić na zewnątrz itd , ciężko (mało komfortowo ) będzie cały czas zamykać okno chyba...

I teraz jak to w leci będzie funkcjonować przez dzień myślę... jak dzieci będą się bawić na zewnątrz itd , ciężko (mało komfortowo ) będzie cały czas zamykać okno chyba...

A konkretnie to czego się obawiasz? WM czy WG? I jakich konkretnie zjawisk/efektów?

Chodziło mi o tym jak będzie działać WM przy otwartych drzwiach tarasowych . W lecie: w weekendy i popołudniami nie da się tego uniknąć ze względu na wyjście na taras

A jak będzie funkcjonować WG? WM będzie tak czy inaczej funkcjonować lepiej, bo będziesz miał pewny, niezależny od warunków fizycznych wywiew.

...

Co do wentylacji , to myślałem że obecnie nie da się wybudować już domu z wentylacją grawitacyjną , ale widać da się :(

..

Wszystko sie da, prawdopodobnie PNB dla tego budynku wydane wg WT2017, było troche łatwiej dla architekta, zresztą i dla WT2021 nie ma problemu. Wpisze wszystko aby tylko sie zgadzało z aktualnymi WT. I tak tego nikt nie sprawdzi i zweryfikuje. Dopóki nie będzie nakazu stosowania WM z rekuperacją tak długo bedą oszustwa i przekrety zwiazane z WG. Najgorsze jest w tym szkodzenie inwestorom, a przeciez architekt to zawód zaufania publicznego, akurat w takich przypadkach to raczej braku zaufania.

Wszystko sie da, prawdopodobnie PNB dla tego budynku wydane wg WT2017, było troche łatwiej dla architekta, zresztą i dla WT2021 nie ma problemu. Wpisze wszystko aby tylko sie zgadzało z aktualnymi WT. I tak tego nikt nie sprawdzi i zweryfikuje. Dopóki nie będzie nakazu stosowania WM z rekuperacją tak długo bedą oszustwa i przekrety zwiazane z WG. Najgorsze jest w tym szkodzenie inwestorom, a przeciez architekt to zawód zaufania publicznego, akurat w takich przypadkach to raczej braku zaufania.

Architekt powie, że klient chciał tanio, to ma tanio - bez fisiowania z jakimiś instalacjami, które hałasują, szumią i jeszcze kosztują. Co szkodzi projektantowi NIE dać kominów wentylacyjnych, tylko zwalić robotę na projektanta od wentylacji? Przecież to tylko ułatwia mu robotę. To raczej inwestorzy mają mgliste pojęcie o budowlance, a decydują z czego budować ściany :) To jakieś jaja normalnie :)

Skoro już się zrobił offtopic to powiem że sporo ostatnimi mcami widziałem inwestycji, duża część z nich miała zatwierdzony projekt już w 2021 - żadna nie miała reku. Tak, że dla deweloperów widać to nie problem jest, wszystko kwestia papierka (projektu) jak widać.

A wracając do tematu... czyli zgodnie twierdzicie że warto w takim segmencie robić rekuperacje, mimo zrobionych kominów wentylacyjnych itd.. te kanały schowają się w wylewce czy będzie trzeba coś zabudowywać ?

A no i druga część mojego pytanie dot. klimatyzacji kanałowej, bo jak już się zdecyduje na rekuperacje to się zastanawiam czy przy okazji nie zrobić klimatyzacji kanałowej...

Architekt powie, że klient chciał tanio, to ma tanio - bez fisiowania z jakimiś instalacjami, które hałasują, szumią i jeszcze kosztują. Co szkodzi projektantowi NIE dać kominów wentylacyjnych, tylko zwalić robotę na projektanta od wentylacji? Przecież to tylko ułatwia mu robotę. To raczej inwestorzy mają mgliste pojęcie o budowlance, a decydują z czego budować ściany :) To jakieś jaja normalnie :)

Architekt powinien doradzac dobrze, to ze sie na tym nie zna nie jest zadną wymówką. Dobra dorada powinna sie opierac na dokladnych obliczeniach ozc i wynikajacej z nich charakterystyce energetycznej budynku. To jego obowiazek, ale po co czas na to tracic pomijam fakt nieznajomosci tematu, jak mozna wpisac dane z kapelusza. Inwestor nie musi sie znac na wszystkim, w koncu architekt nie jest jego dobroczynca i nie pracuje charytatywnie. Wiem ze klient chce tanio, ale jezeli by miał to dokladnie wyjasnione to raczej by sie zdecydował na rozwiazania energooszczedne i poprawiajace komfort. Likwidujac zbedne kominy mamy srodki chociaz w czesci na rekuperację. Optymalizacja rozwiazan cieplnych dla klienta jest dla architektów czyms niespotykanym. Nawet jezeli architekt tego nie policzy to nie poradzi inwestorowi aby sie tym tematem zainteresował. Niestety inwestor musi sie sam doszkalac i szukac pomocy od innych, tylko nie od architekta.

Optymalizacja rozwiazan cieplnych dla klienta jest dla architektów czyms niespotykanym.

Otóż to! Powiem więcej: kierbud i wykonawcy też mają w ciemnym zakątku rachunki inwestora. To prostu brak odpowiedniej kultury zawodowej i nieuctwa: moja koleżanka jest dyplomowanym inżynierem budownictwa i kierownikiem budowy na wielu budowach komercyjnych. Powiedziała mi, że nigdy by sobie nie pozwoliła na budowę domu pasywnego, bo to, cytuję: dom owinięty folią, w którym nie wolno otwierać okien, a z wentylacji dobywa się hałas przeszkadzający w spaniu. To powiedziała w 2019 roku :) szok?

Podłogówkę prawie na pewno będę chciał po całości. Co do przepustów itd to już obawiam się że będzie za późno, bo strop już jest, robią ściany na piętrze, za mc będzie dach, a ja jestem w fazie formalizowania zakupu (muszę ją zakończyć żeby mówić o jakiś zmianach).

Z tą rekuperacja taka mnie jeszce wątpliwość nachodzi ... bo skoro to szeregówka, segment wewnętrzny to wejście do ogródka jest od salonu (olbrzymie przesłane okno). I teraz jak to w leci będzie funkcjonować przez dzień myślę... jak dzieci będą się bawić na zewnątrz itd , ciężko (mało komfortowo ) będzie cały czas zamykać okno chyba...

Czy za późno na montaż rekuperacji ? NIE ...

To że strop jest to żaden problem. Po prostu odpowiednia "wiertnica" i tyle ..

Gorzej by było jakbyś już mieszkał i wtedy o tym pomyślał , bo wtedy duuuuże koszty związane z przebudową i ... remontem ..

Nie wiem skąd się ubzdurało że jak się ma WM to nie można otwierać okna , okien. Co się wtedy stanie jak otworzę okno ? Wciągnie mnie czy co ?

Mam WM i w lato mam pootwierane okna. WM zapewnia mi w lato działający wywiew. Przy WG w lato nie ma żadnej wentylacji i nie działa wywiew.

A mam jeszcze pytanie co do utrzymania zarówno klimatyzacji kanałowej jak i rekuperacji. Co D kilmatyzacji to podobnie jak w tradycyjnej 2 razy do roku trzeba zrobić jej przegląd/ozonowanie itd tak?

A co z rekuperacja? Wymiana filtrów zgodnie z zaleceniami producenta i tyle ? Czy też trzeba robić coś więcej ?

Podbijamy jeszce temat z ostatniego postu tj. dot serwisu. Doczytałem sobie na stronach kilku instalatorow , wszędzie piszą o tym żeby serwisować raz do roku - koszt ok 500zl widzę (nie wliczając filtrów które i tak trzeba wymienić , często częściej przecież niż raz do roku). I rzeczywiście jest co tam serwisować/sprawdzać raz do roku ?

Na rekuperatory.pl wszedł ale nie widzie tam zakresu. Wszedłem na jakąś kolejną co mi google wyszukała to widzę taka oto listę:

Do zadań autoryzowanych serwisantów należy między innymi:

kontrola i sprawdzenie dziennika zdarzeń (zapisy stanów, błędów i występujących zdarzeń z ich analizą oraz usunięcie przyczyn pojawiających się nieprawidłowości);

kontrola wskazań czujników temperatury i ich ewentualna kalibracja;

kontrola i ewentualna korekta nastaw presostatów i termostatów;

pomiary elektryczne (np. pobór prądu przez wentylatory w przypadku podejrzenia ich awarii);

kontrola ogólnego stanu urządzenia i instalacji;

kontrola stanu obudowy, mocowań, osłon, daszków, okapników, kratek, izolacji, itd.

kontrola instalacji odprowadzenia skroplin (jej drożności, szczelności i izolacji);

kontrola połączeń elastycznych, przepustnic;

kontrola filtrów oraz elementów ich zabezpieczenia/kontroli (presostaty, rurki sygnałowe, itp.);

kontrola wentylatorów (stan łożysk, wyważenia wirnika, stan wibroizolatorów);

kontrola wymiennika ciepła;

kontrola pozostałych urządzeń dodatkowych (nagrzewnic, chłodnic, nawilżaczy);

kontrola stanu okablowania i połączeń elektrycznych;

kontrola trybów pracy automatyki, w tym sprawdzenie poprawności działania poszczególnych elementów wykonawczych (wymuszenie ich pracy).

Ale fajna lista :)

Zwłaszcza uspokoiło mnie, że serwisant skontroluje łożyska i wyważenie wirnika w wentylatorach. Kontrola wymiennika też daje spać spokojnie. :D

Ciekawe jak to wszystko przeprowadzic w warunkach domowych - pan serwisant rozbiera urządzenie? Ma czuły przyrząd do wykrywania "bicia" na wentylatorze?

Niezłe :)

I rzeczywiście jest co tam serwisować/sprawdzać raz do roku ?

Poza wymianą filtrów i ewentualnie sprawdzeniem drożności odpływu skroplin zazwyczaj nie ma co robić. Niektóre modele lepiej działają jak się stuninguje (np. u mnie warto doszczelnić bypass przed sezonem grzewczym bo fabryczny nie jest szczelny), niektóre mają "wymiennik letni" bez odzysku zamiast bypassa i trzeba dwa razy w roku wymienić wymiennik.

Pewnie, że coś może się zepsuć - ale sprawdzenia czy wentylator nie hałasuje sam robić będziesz częściej przez samo wejście do pomieszczenia w którym jest albo i z kanału nawiewnego wydostanie się hałas.

Dzien dobry

Wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuperację) warto zawsze zastosować – nie tylko ze względów higienicznych ale także z powodu wymagań ustawowych dot. standardu energetycznego budynku. Ten drugi warunek może wskazywać wręcz na konieczność zastosowania takiego systemu.

Więcej na: https://www.bosch-thermotechnology.com/pl/pl/ocs/budynki-mieszkalne/centrale-wentylacyjne-1221719-c/

W przypadku wyboru klimatyzacji zachęcam do zapoznania się z ofertą Bosch Termotechnika i rozważenia klimatyzacji multi-split dzięki której przy jednej jednostce zewnętrznej będzie Pan mógł zastosować kilka jednostek wewnętrznych w różnych pomieszczeniach.

Zachęcam także do kontaktu z naszym autoryzowanym partnerem, który z pewnością rozwieje Pana wątpliwości i pomoże w dobraniu najlepszych możliwych urządzeń. Najbliższego autoryzowanego partnera znajdzie Pan na stronie: https://www.bosch-thermotechnology.com/pl/pl/autoryzowani-partnerzy/dealersearch/

Pozdrawiam

----------------------------------

Konsultant Bosch Termotechnika