Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe jako główne ogrzewanie

Kasik999

Recommended Posts

Witajcie :)

mam pytanie planuje zrobić ogrzewanie podłogowe(maty grzewcze elektryczne). Maty będą na górze i nad dole, ale zastanawiam się czy nie będzie za zimno, nie wiem czy zapotrzebowanie energetyczne domu zostanie spełnione. Czy macie jakieś doświadczenia w którym ogrzewanie podłogowe było bez dodatkowych grzejników?

mam pytanie planuje zrobić ogrzewanie podłogowe(maty grzewcze elektryczne). Maty będą na górze i nad dole, ale zastanawiam się czy nie będzie za zimno, nie wiem czy zapotrzebowanie energetyczne domu zostanie spełnione. Czy macie jakieś doświadczenia w którym ogrzewanie podłogowe było bez dodatkowych grzejników?

Policzyłeś (lub masz w projekcie policzone) to zleć projekt ogrzewania matami.

Na końcu policz ile będzie kosztować roczna eksploatacja.

To policz OZC.

A możesz doradzić jak to dokładnie wyliczyć? Według moich danych dom ma zapotrzebowanie 90kW/m2 na rok (oczywiście to zakłada gorszą izolacje, u mnie zastosuje lepszą izolacje). W każdym pokoju będą zamontowane maty i ich zapotrzebowanie energetyczne to 14,9kW. I czy te wartości trzeba porównać bezpośrednio? Czy w jaki sposób to obliczyć?

A czy macie takie doświadczenie gdzie ogrzewaliście tylko pomieszczenia matami elektrycznymi? Bo wszyscy teraz zachwalają pompy ciepła ale pytanie czy dobrze zarządzane maty grzewcze nie wyjdą podobnie? Bo koszt pompy ciepła, podłogówki wodnej itd. to dość spora kwota.

A możesz doradzić jak to dokładnie wyliczyć? Według moich danych dom ma zapotrzebowanie 90kW/m2 na rok

OZC audytor, na winxp BuildDesk albo zamów u audytora. Potrzebujesz obciążenia każdego pomieszczenia. kW/m2 nie da się osiągnąć nawet w namiocie.

A czy macie takie doświadczenie gdzie ogrzewaliście tylko pomieszczenia matami elektrycznymi?

Kablami. Link w sygnaturce.