radziula 23.08.2021 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Planuję docieplić dom styropianem i styrodurem. W większości przypadków chciałbym użyć styropianu grafitowego 15-20cm, natomiast na tarasie, aby nie zmniejszać za bardzo powierzchni styrodurem. Wiem, że cieńszy styrodur ma takie same parametry jak grubszy styroian, ale jak to przeliczać? Jeżeli użyłbym styropianu grafitowego 15cm, to jakiej grubości styrodur będzie jego odpowiednikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 23.08.2021 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Patrz na lambdę a nie słuchaj bajek.Styrodur nie jest cieplejszy od styropianu. Jest sporo twardszy i nie nasiąka wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 23.08.2021 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Styrodur i styropian z tą samą lambdą występują w różnych grubościach, Nie da się tego porównać? Poza tym chyba nie powiesz mi, że EPS o współczynniku lambda 0,033 będzie miał takie same parametry jak XPS 0,033 o tej samej grubości, albo że EPS 5cm ma takie same parametry jak 15cm przy takim samym współczynniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 23.08.2021 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Poza tym chyba nie powiesz mi, że EPS o współczynniku lambda 0,033 będzie miał takie same parametry jak XPS 0,033 o tej samej grubości Ale o jakie parametry ci chodzi? Skoro mają taką samą lambdę i grubość to są tak samo ciepłe, co jest nie jasne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 23.08.2021 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Jeśli dobrze rozumiem, to XPS nie ma lepszych parametrów od EPS, różni się jedynie twardością i ceną? Jaki jest zatem sens dopłącania do XPS albo styropianu grafitowego, jeżeli taniej można mieć biały EPS o tej samej grubości i takiej samej lambdzie? Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez radziula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 23.08.2021 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Twardością i nienasiąkliwością. Dlatego stosuje się go do ocieplania fundamentów, na ściany jest ekonomicznie bez sensu. Białe styropiany mają gorszą lambdę niż grafitowe, więc trzeba ich dać grubszą warswę żeby było tak samo ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 23.08.2021 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 jesli chcesz coś cieńszego a równie dobrego to kup płyty pir o lambdzie 0.022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2021 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Wiem, że cieńszy styrodur ma takie same parametry jak grubszy styroian, ale jak to przeliczać? Skąd to wiesz? Jaki konkretnie EPS i XPS chcesz użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.08.2021 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 (edytowane) Jeśli dobrze rozumiem, to XPS nie ma lepszych parametrów od EPS, różni się jedynie twardością i ceną? Jaki jest zatem sens dopłącania do XPS albo styropianu grafitowego, jeżeli taniej można mieć biały EPS o tej samej grubości i takiej samej lambdzie? Możesz podać przykład białego i grafitowego EPSa o tej samej lambdzie? Edytowane 24 Sierpnia 2021 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.08.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Możesz podać przykład białego i grafitowego EPSa o tej samej lambdzie?Biały w czarne kropki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.08.2021 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Ja dawałem czarny w białe kropki - ciekawe, czy równie wspaniały 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts