Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja małego salonu z aneksem i jadalnią

gosienka987

Recommended Posts

Witam,

stoję przed wyzwaniem urządzenia małego salonu z aneksem kuchennym i jadalnią.

Powierzchnia pomieszczenia to zaledwie 23.8 m kwadratowych.

Chciałabym zmieścić w nim zarówno funkcjonalny ciąg kuchenny jak i miejsce do wypoczynku oraz stół jadalniany.

Pierwotny zamysł był taki jak na załączonym rysunku, jednak obawiam się, że nie będzie on funkcjonalny.

Jeżeli mają Państwo jakieś pomysły to będę bardzo wdzięczna za każdą inspirację.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/a14ed13fcf37695e

Tak się chciałem przy okazji zapytać: jak położony jest strop nad korytarzem wejściowym? Ściana nośna między kuchnią i pom. gosp. kończy się i potem co, belka, położona między ściankami nośnymi, między którymi są szafy w zabudowie? Po co nośna ściana nr 1 tu jest? Chyba słupa brakuje. Rozumiem, że kuchnia z salonem była powiększana albo zmniejszana?

Wracając do tematu, tam prostu nie ma miejsca na stół 8-mio osobowy. Albo go wywalisz albo zmniejszysz albo powiększysz salon z kuchnią kosztem pomieszczenia gospodarczego. I jeszcze to wyjście na taras, do którego ciężko się przedostać. Zdecydowanie bym usunął te drzwi zewnętrzne z pomieszczenia gospodarczego, bo przez to to pom. jest gorzej ustawne - po co Ci to w sumie?

6deb9f4216df3574.jpg

Na pytania techniczne niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć, po prostu się na tym nie znam :)

Zaufałam tutaj już osobie która tworzyła projekt. Może istotne jest to, że dom będzie budowany w technologii szkieletowej.

Co do samego salonu z aneksem- owszem, był on zmniejszony, tak aby powiększyć właśnie pomieszczenie gospodarcze które z prywatnych względów jest mi potrzebne zdecydowanie większe niż standardowe.

A teraz zastanawiam się nad aranżacją, czy da się zmieścić wspomniane wyżej elementy tak, aby było funkcjonalnie i w miarę wygodnie?

No to chyba wszystko jasne: ktoś zapomniał o ściance w sieni :)

Jest taka zasada, że wygoda użytkowania pomieszczenia powinna iść w parze z ilością czasu, w jakim w tym pomieszczeniu przebywamy. Jeśli w pomieszczeniu gospodarczym przebywasz dłuzej niż w salonie z kuchnią, to decyzja o jej pomniejszeniu była słuszna, jeśli nie, to teraz masz problem ze stołem, który tam zwyczajnie nie wchodzi w tej wielkości.