Lukasz11 02.09.2021 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 1. Wysoki poziom wod gruntowych (80cm ppt są nawodnione piaski)2. Dom na izolowanej płycie fundamentowej3. W przyszłości planowana instalacja odgromowa i fotowoltaika Wkrótce wezmę elektryka i trzeba będzie m.in. wykonać uziom.Tylko jaki? Szpilkowy, czy otokowy?Otokowy droższy, potencjalni elektrycy namawiają na szpilkowy. Który wybrać i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2021 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Który wybrać i dlaczego? Taki, jaki jest wymagany prawem - konkretnie § 184. rozporządzenie w sprawie WT. Temat wałkowany do znudzenia. Razem z linkami do opracowania dra Musiała jak to zrobić przy izolowanej płycie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 02.09.2021 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Temat uziomu fundamentowego walkowalem przed wbiciem 1. łopaty. I wiesz dlaczego nie został wykonany wraz z płytą fundamentową? 1. Każdy wykonawca płyty fundamentowej żądał projektu uziomu. Bez tego nie było mowy wsadzaniu bednarki gdziekolwiek.2. Jak sie zgłosiłem ws projektu uziomu do 7 czy 8 projektantów, to tylko 1 z nich zgodził się zaprojektować uziom parafundamentowy. Wszyscy pozostali mówili o szpilkach. Tyle w temacie.Ten jeden, co chciał projektować uziom parafundamentowy oczekiwał, że mu dostarczę projekt domu w CAD-zie. Architekt mi nie dał. Temat uziomu upadł. Proszę, napisz coś konkretnego. Otok, czy szpilki.Teorie, która się podpierasz znam. Życie i praktyka były inne niż teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 02.09.2021 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 (edytowane) Teren wokol domu jest rozryty. Dom prawie w SSO.Dlatego teraz jeśli lepiej i ma sens, to mogę zrobić otok. Bardziej mnie interesuje, który uziom lepiej wybrać w kontekście tego, że w przyszłości będzie odgrom i fotowoltaika a grunt jest piaszczysty i mokry. Edytowane 2 Września 2021 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.09.2021 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Zrób otok. Możesz to zrobić samemu, ewentualnie z pomocą. Potrzebna koparka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 02.09.2021 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Samemu zrobiłem otokowy i działa jak marzenie. Co w nim jest drogiego? Fakt, jak się lekko skręci to trudno połączyć z pionem ale trochę gimnastyki nikomu nie zawadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.09.2021 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Bardziej mnie interesuje, który uziom lepiej wybrać w kontekście tego, że w przyszłości będzie odgrom i fotowoltaika a grunt jest piaszczysty i mokry.Taki, po którym po15 latach nie zostaną strzępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 02.09.2021 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Taki, po którym po15 latach nie zostaną strzępy. Nierdzewka, czy miedz? Grunt podobno ma odczyn lekko zasadowy. W tym przypadku bez znaczenia, czy otok, czy szpilki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.09.2021 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Taki, jaki jest wymagany prawem - konkretnie § 184. rozporządzenie w sprawie WT. Temat wałkowany do znudzenia. Razem z linkami do opracowania dra Musiała jak to zrobić przy izolowanej płycie fundamentowej. To jeszcze zacytuj normę o której wspomina § 184 pkt.3. Pkt. 1 oczywiście niewykonalny, a Pan M prawa nie stanowi więc raczej uzupełnienie wiedzy, prawda czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 02.09.2021 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 No dobrze, wróćmy do pytania.Szpilki, czy otok? I dlaczego?Zadałem pytanie, sporo odpowiedzi, a dalej nic nie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.09.2021 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2021 I tak dasz szpilki to po co się pytasz w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 16.09.2021 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Najpierw odpowiedź na pytanie, czy uziom jest Ci potrzebny do posiadania uziomu, czy w jakimś konkretnym celu? Jeśli tak, to jakim? I dopiero teraz kwestia, czy planowany uziom spełni wymagania. Bo na razie to chcesz się żenić z pierwszą napotkaną. A przecież to ma być związek na lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 08.12.2021 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Czy otok musi być spawany czy może być skręcany ??? bo spotkałem się z takim stwierdzeniem że musi być spawany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 09.12.2021 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Musi mieć PEWNE połączenie. Korodujące, skręcone, miejsce styku elementów uziemienia w ziemi nie jest pewnym połączeniem, tylko spawanie lub zgrzewanie, do tego miejsce spawania musi być zabezpieczone antykorozyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 11.12.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 a jak jest bednarka z nierdzewki jak w moim przypadku ??? panowie poskręcali wszystko też nierdzewką i zabezpieczyli denso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.12.2021 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 (edytowane) Jest to dopuszczalne, tak samo jak połączenia samoklinujace, należy jednak pamiętać o ochronie tych połączeń przed uszkodzeniami mechanicznymi i korozją.Preferuje się, mimo wszystko, połączenia spawane i zaprasowywane. Edytowane 11 Grudnia 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 12.12.2021 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 a co gdy mam piwnice pod częścią domu ??? muszę zejść niżej tam gdzie piwnica czy może zostać na jednym poziomie np. 1 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.12.2021 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Nigdzie nie spotkałem się z wymogiem, że przy istniejącym podpiwniczeniu nalezy zejść z uziomem poziomym do głebokosci posadowienia piwnic.Oczywiście nie dotyczy to obiektów nowych, dla których w fundamencie (lub pod) umieszcza się odpowiedni materiał uziomu fundamentowego.Nie znaczy to jednak, że nie mozna w powyższym przypadku wykonać uziom mieszany typu A, poziomo-pionowy.Aktualna norma PN-EN 62305 formułuje w tym zakresie proste zasady do stosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 12.12.2021 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 OK. podziękował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablopikaso 04.09.2023 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2023 Hej, odkopię trochę temat Mam dokładnie ten sam problem co kolega @Lukasz11 Po przeczytaniu wątku prawdopodobnie padnie na szpilki, jednak cały czas zastanawiam się nad otokiem. Całość wykonam ze stali pomiedziowanej. Mam dość wysoko wodę gruntową (od 1,2 do 2,5 m). Przekrój gruntu to 0,8 m humus, potem piach i od mniej więcej 3,5 metra jest ił (konsystencja plasteliny w kolorze niebiesko-szarym). Nie będę robił odgromówki. Na dziś ceny to około 42 zł za metr bednarki St/Cu 25x4. U mnie wyszłoby około 85 metrów więc ~3500 zł Jeśli chodzi o uziom kuty to 1,5 m 16 mm to 90 zł, a 14,2 mm lub 67 zł. Tutaj nie wiem ile tych szpilek ostatecznie będę musiał kupić. Myślicie że iść w szpilki 14,2 mm i się nad tym za dużo nie zastanawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts