Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziom szpilkowy, czy otokowy

Recommended Posts

1. Wysoki poziom wod gruntowych (80cm ppt są nawodnione piaski)

2. Dom na izolowanej płycie fundamentowej

3. W przyszłości planowana instalacja odgromowa i fotowoltaika

Wkrótce wezmę elektryka i trzeba będzie m.in. wykonać uziom.

Tylko jaki? Szpilkowy, czy otokowy?

Otokowy droższy, potencjalni elektrycy namawiają na szpilkowy.

Który wybrać i dlaczego?

Temat uziomu fundamentowego walkowalem przed wbiciem 1. łopaty. I wiesz dlaczego nie został wykonany wraz z płytą fundamentową?

1. Każdy wykonawca płyty fundamentowej żądał projektu uziomu. Bez tego nie było mowy wsadzaniu bednarki gdziekolwiek.

2. Jak sie zgłosiłem ws projektu uziomu do 7 czy 8 projektantów, to tylko 1 z nich zgodził się zaprojektować uziom parafundamentowy. Wszyscy pozostali mówili o szpilkach. Tyle w temacie.

Ten jeden, co chciał projektować uziom parafundamentowy oczekiwał, że mu dostarczę projekt domu w CAD-zie. Architekt mi nie dał. Temat uziomu upadł.

Proszę, napisz coś konkretnego. Otok, czy szpilki.

Teorie, która się podpierasz znam. Życie i praktyka były inne niż teoria.

Teren wokol domu jest rozryty. Dom prawie w SSO.

Dlatego teraz jeśli lepiej i ma sens, to mogę zrobić otok.

Bardziej mnie interesuje, który uziom lepiej wybrać w kontekście tego, że w przyszłości będzie odgrom i fotowoltaika a grunt jest piaszczysty i mokry.

Edytowane przez Lukasz11

Taki, jaki jest wymagany prawem - konkretnie § 184. rozporządzenie w sprawie WT. Temat wałkowany do znudzenia. Razem z linkami do opracowania dra Musiała jak to zrobić przy izolowanej płycie fundamentowej.

To jeszcze zacytuj normę o której wspomina § 184 pkt.3. Pkt. 1 oczywiście niewykonalny, a Pan M prawa nie stanowi więc raczej uzupełnienie wiedzy, prawda czy się mylę?

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Nigdzie nie spotkałem się z wymogiem, że przy istniejącym podpiwniczeniu nalezy zejść z uziomem poziomym do głebokosci posadowienia piwnic.

Oczywiście nie dotyczy to obiektów nowych, dla których w fundamencie (lub pod) umieszcza się odpowiedni materiał uziomu fundamentowego.

Nie znaczy to jednak, że nie mozna w powyższym przypadku wykonać uziom mieszany typu A, poziomo-pionowy.

Aktualna norma PN-EN 62305 formułuje w tym zakresie proste zasady do stosowania.

• 1 year później...

Hej,

odkopię trochę temat :)

Mam dokładnie ten sam problem co kolega @Lukasz11

Po przeczytaniu wątku prawdopodobnie padnie na szpilki, jednak cały czas zastanawiam się nad otokiem. Całość wykonam ze stali pomiedziowanej. Mam dość wysoko wodę gruntową (od 1,2 do 2,5 m). Przekrój gruntu to 0,8 m humus, potem piach i od mniej więcej 3,5 metra jest ił (konsystencja plasteliny w kolorze niebiesko-szarym). Nie będę robił odgromówki.

Na dziś ceny to około 42 zł za metr bednarki St/Cu 25x4. U mnie wyszłoby około 85 metrów więc ~3500 zł

Jeśli chodzi o uziom kuty to 1,5 m 16 mm to 90 zł, a 14,2 mm lub 67 zł. Tutaj nie wiem ile tych szpilek ostatecznie będę musiał kupić.

Myślicie że iść w szpilki 14,2 mm i się nad tym za dużo nie zastanawiać?