Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja grawitacyjna - budować kominy?

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jestem na etapie fundamentów, ale już zaczynają się dylematy. W projekcie mam 4 kominy wentylacyjne. Fundament pod nie mam już wylany. Wykonawca twierdzi, że już dawno się nie spotkał z kominami i zazwyczaj ludzie montują kratki wentylacyjne w suficie i prostą rurą do dachu, a na dachu tzw. "grzybek".

Co do wyglądu to u mnie bezwzględnie wygrywają "grzybki" zamiast kominów. Dodatkowo zyskuję trochę miejsca. Ze strony technicznej czy to będzie działać? Im więcej czytam tym większy mętlik w głowie. Czy tymi rurami nie będzie się skraplać woda? Czy ciąg będzie taki sam jak w przypadku komina?

Dom parterowy ok 165m2, strop lany, strych nieużytkowy.

Bardzo proszę o rady. Na razie jestem rozdarty, bo uważam, że bez kominów będzie dużo ładniej, ale chyba dużo gorzej :p

Edytowane przez Patrykj70

Jak będziesz miał szczelny dom to ciągu nie będzie.

Cudów niema, aby wyciągnąć powietrze wentylacją grawitacyjną, gdzieś trzeba je zaciągnąć.

Zdajesz sobie z tego sprawę?

Oczywiście. Ale czy komin mi w tym wypadku coś da? Chyba raczej nie.

Pytam tylko czy całkowicie mogę zrezygnować z kominów wentylacyjnych i czy będzie to działać tak samo. Na tą chwilę mówimy o wentylacji grawitacyjnej.

Pytam tylko czy całkowicie mogę zrezygnować z kominów wentylacyjnych i czy będzie to działać tak samo. Na tą chwilę mówimy o wentylacji grawitacyjnej.

W zasadzie, to możesz zrezygnować. Bedzie działać tak samo - tzn. nie będzie działać.

Tak jak wszyscy piszą. Zrezygnuj z budowy kanałów wentylacyjnych i od razu przygotuj miejsce pod kanały wentylacji mechanicznej. Budowanie wentylacji grawitacyjnej (która działa jak chce - czyli nie działa) w 2021 roku jest błędem. Natomiast zrób sobie jeden (nieduży) szacht wentylacyjny pod instalacje teletechniczne. Wcześniej czy później będziesz musiał przeciągnąć jakieś kable pomiędzy piętrami.

Ciąg komina w danych warunkach zależy bezpośrednio od jego wysokości. Im wyższy - tym większy ciąg. A ciągu nigdy za wiele - stłumić zawsze można nawiewnikami.

Przybliżoną wartość ciągu można obliczyć posługują się wzorem : Pc = (Mz – Ms) x g x h (Pa) gdzie Pc - ciąg kominowy w paskalach, Mz - gęstość powietrza zewnętrznego w określonej temperaturze (kg/m3). Ms - gęstość spalin przy temperaturze wlotu (kg/m3) , g - przyspieszenie ziemskie (9,81 m/s2), h - wysokość komina.

Widać też w tym wzorze, dlaczego latem WG nie działa (zamiast gęstości spalin podstawiasz gęstość powietrza wewnątrz i wynik działania w nawiasie jest bliski zera albo i ujemny - czyli ciągu brak choćby komin miał 15m).

Więc jak jesteś rozrzutny i:

- nie spacjalnie Ci zależy na komforcie - rób grzybki

- trochę Ci zależy na komforcie - rób jak najwyższe kominy

- średnio zależy na komforcie - rób wentylację mechaniczną wywiewną

Jak jesteś oszczędny i/lub bardzo zależy Ci na komforcie rób rekuperację z odzyskiem wilgoci.

Ok. Rekuperacja. Czy w każdym pomieszczeniu muszę robić dziurę w stropie czy wystarczy tak jak by to było przy grawitacyjnej czyli m.in. łazienki, kuchnia, garderoba, garaż itd.

Jakiej średnicy otwory zostawiać?

Dodatkowo jak ktoś powyżej wspomniał. Co zrobić wtedy z wentylacją kanalizacji. Zostawić ten jeden komin?

Jeden dla kanalizacji zostaw (bądź więcej jak budynek duży).

Rekuperację robi się zazwyczaj prawie że w każdym pomieszczeniu, czyli pokoje nawiew, łązienki, kuchnia, garderoba wywiew.

Garaż raczej niema sensu, zazwyczaj jest w nim niższa temperatura i długo się tam nie przebywa.

Ja w czasie lania stropu wstawiałem w miejsca wentylacji rury kanalizacyjne 150mm, w ten sposób miałem gotowe otwory pod rury anemostatów (one mają 125mm). Wziąłem je dodatkową gąbką owinąłem aby usztywnić w rurze 150mm i wstawiłem.

Jeśli nie ogarniasz rekuperacji, to są firmy które za 200-300 zł robią projekty. Będziesz wiedział gdzie i jakie zrobić przepusty do anemostatów, gdzie zamontować czerpnię i wyrzutnię itp. Lepiej teraz wydać parę zł na projekt niż później przebijać się przez strop albo montować czerpnię czy wyrzutnie na gotowej elewacji.

Wentylacja (wywiewka) kanalizacji musi być - to niezależnie od wentylacji pomieszczeń. Garaż powinien mieć osobną wentylację niezależną od pomieszczeń mieszkalnych (nie mieszającą powietrza). Proponuję wentylator wywiewny (u mnie taki zamontowałem). Najlepiej, aby się załączał jak otworzy się drzwi pomiędzy garażem a przestrzenią mieszkalną, aby powietrze z garażu (opary olejów, paliw, opon) nie wędrowało do mieszkania.

Dziękuję Panowie serdecznie za pomoc. Mam znajomego, który pracuje w firmie od wentylacji i klimatyzacji także na pewno z projektem mi pomoże, a ja już wiem jakie otwory w stropie zostawić i gdzie.

Ten jeden komin muszę zostawiać czy da radę bez niego?

Każdy komin, czy inny przepust w dachu, to potencjalne źródło przecieków w przyszłości.

Ja odpowietrzenie kanalizacji zrobiłem w elewacji pod dachem, z zaworem napowietrzającym, a wszystko schowane za estetycznymi drzwiczkami rewizyjnymi.

Kanalizacja funkcjonuje bez problemów i negatywnych zapachów, również na zewnątrz domu.

Każdy komin, czy inny przepust w dachu, to potencjalne źródło przecieków w przyszłości.

Do wyjścia wywiewki kanalizacji stosuje się specjalną dachówkę wywiewną (która jest dość droga) i jest ona szczelna bo jest fabrycznie zmontowana. Zresztą wszyscy tak robią, że "zwykła" dachówka jest tania, a dachówki specjalne: krawędziowe, wywiewne, stopnie kominiarskie, gąsiory są kilka razy droższe.

Do wyjścia wywiewki kanalizacji stosuje się specjalną dachówkę wywiewną (która jest dość droga) i jest ona szczelna bo jest fabrycznie zmontowana. Zresztą wszyscy tak robią, że "zwykła" dachówka jest tania, a dachówki specjalne: krawędziowe, wywiewne, stopnie kominiarskie, gąsiory są kilka razy droższe.

Przecież kominki różnych średnic. są do kupienia w każdym systemie. Nic tam nie ma prawa ciec. Dachówka wywiewna jest do wentylowania połaci a nie kanalizacji. Tu potrzeba normalnej średnicy 100mm.

KOMINEK-ODPOWIETRZAJACY-FI-100-BERGAMO-SZARY-MAT

Masz rację, wkradła się nieścisłość w moim zdaniu. Mam płytę warstwową i u mnie bez wiercenia by się nie obyło.:)

Ale na kominy jeszcze nikt nie wymyślił dachówek specjalnych, a to jednak źródło potencjalnych przecieków.:)

O co chodzi z tym odzyskiwanie wilgoci?

I jaki to ma związek z oszczędnością?

Nawilżacze ciągną prąd i kosztują majątek (zobacz dla przykładu, ile kosztuje higroplus - osobne do każdego pomieszczenia wyjdą taniej, ale za to będą dosyć pracochłonne w obsłudze). I wodę najlepiej z osmozy - czyli 3/4 idzie do kanalizacji.

Do tego temperatura może być odrobinę niższa jak wilgotność jest w górnej połowie normy przy tym samym komforcie.