Quern 22.09.2021 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Cześć Zadzwoniłem do dostawcy internetu, żeby zapytać jaką rurkę w ziemi im zakopać, żeby mieli pod światłowód, jak będą mi go podpinać w przyszłym roku. Pan mi powiedział, że HDPE 32 mm. I tak przeglądam internet i widzę, że na metry to nie bardzo da się kupić, bo oferty głównie są na 250 metrów, a ja potrzebuję raptem 30 metrów. A w ogóle to się zastanawiam, po co rurka o takiej dużej średnicy? Nie może być jakaś cieńsza? Przecież światłowód nie jest aż taki gruby. Jak to widzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.09.2021 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Bo taka jest maszyna wytwarzająca podciśnienie do przesyłania tego światłowodu na odległość (27mm) u mnie montowali tzw. żółtą (która w rzeczywistości jest pomarańczowa) A tak nawiasem zapytaj firmy montujące światłowód czy nie mają na zbyciu takiego odcinka jak potrzebujesz? u mnie jak wykonywali to tych rurek w niepełnych zwojach poniewierało się mnóstwo po poboczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 22.09.2021 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Czyli ten światłowód jest jak gdyby "wdmuchiwany" w tą rurkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.09.2021 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Tak, tak było u mnie i leciał sobie właśnie z 200m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quern 22.09.2021 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Hmmm, ale pan mi powiedział, żebym nie wyciągnął czasem pilota. Jak mniemam ów światłowód będą chcieli przeciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.09.2021 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Hmmm, ale pan mi powiedział, żebym nie wyciągnął czasem pilota. Jak mniemam ów światłowód będą chcieli przeciągać. Ogólnie u mnie nie stosowano pilotek, rury ich nie miały bo zapewne były przewidziane do wdmuchiwania przewodów. Jeśli oczywiście jest linka pilotująca to należy ją zostawić co oczywiście monter zaznaczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kyob 22.09.2021 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Rura HDPE (btw. lepiej kupić RHDPE) pełni funkcję osłonową. Czy docelowo światłowód będzie wprowadzony w mikroruce czy bezpośrednio do ®HDPE zależy od dostawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quern 22.09.2021 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Rura HDPE (btw. lepiej kupić RHDPE) pełni funkcję osłonową. Czy docelowo światłowód będzie wprowadzony w mikroruce czy bezpośrednio do ®HDPE zależy od dostawcy. O widzisz, to sporo wyjaśnia. Tylko gdzie kupić 30 metrów? Z tego co widzę, to wszędzie sprzedają po 250 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.09.2021 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 HDPE to nie rura a materiał z którego ją wykonano, wpisz w wyszukiwarkę "arot" a znajdziesz odcinki po 25m z pilotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.09.2021 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 (edytowane) HDPE to nie rura a materiał z którego ją wykonano, wpisz w wyszukiwarkę "arot" a znajdziesz odcinki po 25m z pilotem. Raczej dostawcy chodzi o coś takiego: http://wesspol.net/p1054,rura-rhdpe-32-x-2-9-mm-czarna-na-metry.html To też odpowiedź na pytanie, gdzie kupić na metry (przykładowy - pierwszy wynik z googla). Edytowane 22 Września 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quern 23.09.2021 04:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2021 (edytowane) Raczej dostawcy chodzi o coś takiego: http://wesspol.net/p1054,rura-rhdpe-32-x-2-9-mm-czarna-na-metry.html To też odpowiedź na pytanie, gdzie kupić na metry (przykładowy - pierwszy wynik z googla). Dzięki. Widziałem tę stronę ale chyba ją wyłączyłem jak wyskoczył mi layout z lat 90. i kontakt przez Gadu Gadu I to pewnie był mój błąd Edytowane 23 Września 2021 przez Quern Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi-k 23.09.2021 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2021 Zapytaj dostawcy jaki kabel stosuje do klienta. Na 99% to pewnie mikrokabel. A jeżeli to mikrokabel to wystarczy mikrorurka w ziemi. Tu możesz kupić na metry i nawet kolor wybrać: http://wesspol.net/p1254,mikrorura-gruboscienna-12-8-mm-na-metry.htmlA w te 30 m to spokojnie wciągniesz pilota w postaci sznurka za pomocą zwykłego odkurzacza bez profesjonalnej wdmuchiwarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quern 24.09.2021 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Dziękuję wszystkim za pomoc Kupiłem i jutro będę to wkopywał. Temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts