Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z ceramiki, a ściany działowe z silikatu

Recommended Posts

Wiatm, jestem na etapie budowy domu, dom buduję z Potothermu (taki materiał był w projekcie, nie znalazłem argumentów, żeby zmienić).

Od osób co zbudowały dom z takiego materiału usłyszałem, że może być problem z pogłosem w domu oraz, że przez ścianki działowe z Porothermu wszystko słychać. Słyszałem, że rozwiązaniem tego problemu jest wykonanie ścianek działowych z silikatu.

Co sądzicie na temat zmiany materiału ścianek działowych na Silkę? Czy to ma sens?

Jeżeli chodzi o strop się nie matrwię bo mam monolit który jest wręcz przewymiarowany.

Zastanawia mnie właśnie kwestia tego rezonowania dźwięku, pogłosu - wcześniej nie słyszałem o takiej wadzie ceramiki.

Kierownik budowy strwierdził, że dodatkowa izolacja akustyczna ma sens tylko w łazience, a tam mam i tak nośne, które jak on twierdzi są wystarczające. Z silikatami bym ryzykował jak nie uda się zrobić dachu do końca roku. Twierdzi on, że ceramika + tynki cementowo wapienne to najzdrowsze rozwiązanie, a potencjalny hałas nie powinien być problemem.

Ciekawi mnie ten problem o tyle, bo lepiej uniknąć błędów, których można później żałować.

Jeżeli chodzi o strop się nie matrwię bo mam monolit który jest wręcz przewymiarowany.

Zastanawia mnie właśnie kwestia tego rezonowania dźwięku, pogłosu - wcześniej nie słyszałem o takiej wadzie ceramiki.

Kierownik budowy strwierdził, że dodatkowa izolacja akustyczna ma sens tylko w łazience, a tam mam i tak nośne, które jak on twierdzi są wystarczające. Z silikatami bym ryzykował jak nie uda się zrobić dachu do końca roku. Twierdzi on, że ceramika + tynki cementowo wapienne to najzdrowsze rozwiązanie, a potencjalny hałas nie powinien być problemem.

Ciekawi mnie ten problem o tyle, bo lepiej uniknąć błędów, których można później żałować.

Jak chcesz uniknąć błędów, to poczytaj o własnościach materiałów i ścianach z nich budowanych. Przeszukaj to forum, zbierz informacje i zadaj świadomie​ pytanie o materiał. Ja bym na Twoim miejscu tak zrobił.

Jak chcesz uniknąć błędów, to poczytaj o własnościach materiałów i ścianach z nich budowanych. Przeszukaj to forum, zbierz informacje i zadaj świadomie​ pytanie o materiał. Ja bym na Twoim miejscu tak zrobił.

Pytanie jest o właściwości akustyczne i rezonujące - na ile jest to uciążliwe. Na forum za wiele o tym nie znalazłem - w przeciwieństwie do wiania z gniazdek, czy braku możliwości powieszenia czegoś na takiej ścianie - co okazało się nie mieć odzwierciedlenia w rzeczywistości jak rozmawiałem ze znajomymi co w domach zbudowanych w takiej technologii mieszkają. Jednak usłyszałem o problemie z tym, że w domach z ceramiki poryzowanej jest pogłos i ludzie, żeby temu zapobiec stawiają ścianki działowe z silikatów.