Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup domu w stanie surowym z licytacji komorniczej

lukasz2016

Recommended Posts

Cześć,

Zastanawiam się nad zakupem domu w stanie surowym zamknięty z licytacji komorniczej. Niestety do domu nie ma żadnych dokumentów. Dziennika budowy itp. Nawet nie ma kluczy aby zobaczyć go w środku. Dom ma już elewację.

Na co zwrócić uwagę?

Z tego co wyczytałem to będę musiał wystąpić o wznowienie pozwolenia na budowę bo tam od wielu lat nic się nie działo. Czy w takim wypadku skoro jest to w wznowienie budowy to czy budynek musi spełniać wymagania WT 2021. Skoro budowa była rozpoczęta wiele lat temu? Czy np. będę musiał wymieniać okna na lepsze - o tych co są w budynku nic nie wiadomo.

Dzięki za rady

Pozwolenie na budowę wygasło z mocy prawa? Skoro nie ma dziennika budowy to może trzeba składać wniosek o wygaszenie pozwolenia. W sieci czytałem, że wtedy trzeba mieć świadków, że od 3 lat nic nie działo się na budowie. Dodam również, że projektu domu też nie ma.

Nie wiem czy warto się w to pakować bo sporo problemów może wyjść po drodze :(

Dom może nie spełniać obecnych wymogów/norm energetycznych ( na 90% pewnie ich nie spełnia).

Pozwolenie na budowę wiąże się z posiadaniem projektu itd. Tutaj takowy trzeba będzie złożyć do tego co jest obecnie zbudowane = jest wielką niewiadomą.

Pytanie czy cena jest/będzie aż tak szalenie atrakcyjna by wchodzić w tak wielkie ryzyko. W ostateczności ta zabawa może skończyć się tym, iż kupisz coś czergo nie będzie można dokończyć.

Pozwolenie na budowę wygasło z mocy prawa? Skoro nie ma dziennika budowy to może trzeba składać wniosek o wygaszenie pozwolenia. W sieci czytałem, że wtedy trzeba mieć świadków, że od 3 lat nic nie działo się na budowie. Dodam również, że projektu domu też nie ma.

Nie wiem czy warto się w to pakować bo sporo problemów może wyjść po drodze :(

Nie ma projektu, DB, PnB itd. Przy dobrych wiatrach może postępowanie naprawcze = koszta - dokumentacji i dostosowania obiektu. Tanio nie będzie.

Przy złych wiatrach - samowola.