Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie wygasło

wajkub92

Recommended Posts

Witam, w maju tego roku upłynęły 3 lata od mojego pozwolenia na budowę. Budowy nie zgłosiłem, nie miałem kierownika budowy ani dziennika budowy. Pozwoliłem sobie wytyczyć budynek przed datą wygaśnięcia pozwolenia na co mam dowód z geodezji, więc zgodnie z stanem faktycznym budowę rozpocząłem przed wygaśnięciem pozwolenia co nadaje ważność pozwoleniu na kolejne 3 lata. Czy w Starostwie wydadzą mi dziennik budowy jeśli okażę im dowód ,że budowę rozpocząłem? Powiatowy inspektor nadzoru budowlanego powiedział, że teorytycznie pozwolenie nie wygasło, w starostwie kazali sporządzić pismo z opisem tej sytuacji, z prośbą o wydanie dziennika budowlanego, po czym skonsultują to z swoim prawnikiem. Jakie mam szanse waszym zdaniem na pozytywne rozwiązanie tej sytuacji??

Problem w tym że pomimo PnB nie dopełniłeś formalności a wytyczenie budynku nie będzie brane pod uwagę ponieważ to musi być wpisane do dziennika którego nie posiadasz.

Możesz to jeszcze rozgryź w ten sposób że znajdziesz kierownika i załatwisz wpisy z datą wstecz ale Ty już naświetliłeś sprawę w PINB i w starostwie wiec musztarda po obiedzie.

Powiatowy inspektor nadzoru budowlanego powiedział, że teorytycznie pozwolenie nie wygasło, w starostwie kazali sporządzić pismo z opisem tej sytuacji, z prośbą o wydanie dziennika budowlanego, po czym skonsultują to z swoim prawnikiem. Jakie mam szanse waszym zdaniem na pozytywne rozwiązanie tej sytuacji??

I co chciałbyś usłyszeć? Napisz, ja to wkleje jako swój post. I od razu będziesz wiedział.

sprawe omawiałem telefonicznie anonimowo więc nie jest naświetlona jakoś bardzo. Czyli mówisz kupić dziennik budowy, kierownik tam wpisze rzeczy związane z wytyczeniem budynku z datą wcześniejszą i z tym do Starostwa o podbicie tego dziennika budowy tak, A później zgłosić budowę tak?

Coulignon, Uprzejmie zakładam, że czytasz ze zrozumieniem, więc Twoja odp. to czysta złośliwość:). Zapytałem jakie są szanse na pozytywne rozpatrzenie sprawy Waszym zdaniem. Kolega herykow napisał, że raczej nic z tego nie będzie i zaproponował coś innego. Jeżeli poza ironiami masz jakiś pomysł to z chęcią wysłycham.

sprawe omawiałem telefonicznie anonimowo więc nie jest naświetlona jakoś bardzo. Czyli mówisz kupić dziennik budowy, kierownik tam wpisze rzeczy związane z wytyczeniem budynku z datą wcześniejszą i z tym do Starostwa o podbicie tego dziennika budowy tak, A później zgłosić budowę tak?

Najpierw znajdź kierownika i z nim obgadaj sprawę.

A to rozpoczęcie budowy nie nastąpiło mimo braku wpisu w DB? Jeśli znajdą się świadkowie np. wytyczania osi budynku, albo równania terenu to urząd chyba nie ma prawa zaprzeczyć ich oświadczeniu, że budowa się rozpoczęła...

Jak robił te rzeczy i jeszcze poświadczą o tym świadkowie to ukręci sam na siebie bata bo to nazywa się samowola.

Pozwolenia udzielono, po 3 latach wskutek braku udokumentowania budowy, z mocy prawa pozwolenie wygasło. Fakty się nie liczą (dziura w ziemi, beton etc.) - nie ma dokumentu (zarejestrowanego DB z wpisami KB) to budowa nie toczyła się legalnie. Jest to samowola budowlana. Papier jest najważniejszy. Nie tylko toaletowy.