wajkub92 08.10.2021 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Witam, w maju tego roku upłynęły 3 lata od mojego pozwolenia na budowę. Budowy nie zgłosiłem, nie miałem kierownika budowy ani dziennika budowy. Pozwoliłem sobie wytyczyć budynek przed datą wygaśnięcia pozwolenia na co mam dowód z geodezji, więc zgodnie z stanem faktycznym budowę rozpocząłem przed wygaśnięciem pozwolenia co nadaje ważność pozwoleniu na kolejne 3 lata. Czy w Starostwie wydadzą mi dziennik budowy jeśli okażę im dowód ,że budowę rozpocząłem? Powiatowy inspektor nadzoru budowlanego powiedział, że teorytycznie pozwolenie nie wygasło, w starostwie kazali sporządzić pismo z opisem tej sytuacji, z prośbą o wydanie dziennika budowlanego, po czym skonsultują to z swoim prawnikiem. Jakie mam szanse waszym zdaniem na pozytywne rozwiązanie tej sytuacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 08.10.2021 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Problem w tym że pomimo PnB nie dopełniłeś formalności a wytyczenie budynku nie będzie brane pod uwagę ponieważ to musi być wpisane do dziennika którego nie posiadasz.Możesz to jeszcze rozgryź w ten sposób że znajdziesz kierownika i załatwisz wpisy z datą wstecz ale Ty już naświetliłeś sprawę w PINB i w starostwie wiec musztarda po obiedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.10.2021 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Powiatowy inspektor nadzoru budowlanego powiedział, że teorytycznie pozwolenie nie wygasło, w starostwie kazali sporządzić pismo z opisem tej sytuacji, z prośbą o wydanie dziennika budowlanego, po czym skonsultują to z swoim prawnikiem. Jakie mam szanse waszym zdaniem na pozytywne rozwiązanie tej sytuacji?? I co chciałbyś usłyszeć? Napisz, ja to wkleje jako swój post. I od razu będziesz wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wajkub92 08.10.2021 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 sprawe omawiałem telefonicznie anonimowo więc nie jest naświetlona jakoś bardzo. Czyli mówisz kupić dziennik budowy, kierownik tam wpisze rzeczy związane z wytyczeniem budynku z datą wcześniejszą i z tym do Starostwa o podbicie tego dziennika budowy tak, A później zgłosić budowę tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wajkub92 08.10.2021 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Coulignon, Uprzejmie zakładam, że czytasz ze zrozumieniem, więc Twoja odp. to czysta złośliwość. Zapytałem jakie są szanse na pozytywne rozpatrzenie sprawy Waszym zdaniem. Kolega herykow napisał, że raczej nic z tego nie będzie i zaproponował coś innego. Jeżeli poza ironiami masz jakiś pomysł to z chęcią wysłycham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 08.10.2021 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Wydaje mi się, że ważny jest stan faktyczny, a nie formalny. Budowę rozpocząłeś, więc pozwolenie nie wygasło. A brak zgłoszenia i wpisu to kwestie formalne, które moim zdaniem nie powodują wygaśnięcia pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 08.10.2021 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 sprawe omawiałem telefonicznie anonimowo więc nie jest naświetlona jakoś bardzo. Czyli mówisz kupić dziennik budowy, kierownik tam wpisze rzeczy związane z wytyczeniem budynku z datą wcześniejszą i z tym do Starostwa o podbicie tego dziennika budowy tak, A później zgłosić budowę tak? Najpierw znajdź kierownika i z nim obgadaj sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.10.2021 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 przecież DB musi być ostemplowany w starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wajkub92 11.10.2021 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 dokładnie, ale zapomniałem tego zrobić, dlatego muszę to jakoś wyprostować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2021 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 czyli nie będzie kontynuacji budowy bo nigdy nie było wpisu w DB, pozwolenie wygasło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 13.10.2021 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 A to rozpoczęcie budowy nie nastąpiło mimo braku wpisu w DB? Jeśli znajdą się świadkowie np. wytyczania osi budynku, albo równania terenu to urząd chyba nie ma prawa zaprzeczyć ich oświadczeniu, że budowa się rozpoczęła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2021 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Nie masz DB, nie masz zgłoszenia - to potwierdzisz samowolę budowlaną najwyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 14.10.2021 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 A to rozpoczęcie budowy nie nastąpiło mimo braku wpisu w DB? Jeśli znajdą się świadkowie np. wytyczania osi budynku, albo równania terenu to urząd chyba nie ma prawa zaprzeczyć ich oświadczeniu, że budowa się rozpoczęła... Jak robił te rzeczy i jeszcze poświadczą o tym świadkowie to ukręci sam na siebie bata bo to nazywa się samowola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 19.10.2021 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Samowola to budowa bez pozwolenia. Ja rozumiem, że pozwolenie było, tylko wpisów do DB nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.10.2021 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Pozwolenia udzielono, po 3 latach wskutek braku udokumentowania budowy, z mocy prawa pozwolenie wygasło. Fakty się nie liczą (dziura w ziemi, beton etc.) - nie ma dokumentu (zarejestrowanego DB z wpisami KB) to budowa nie toczyła się legalnie. Jest to samowola budowlana. Papier jest najważniejszy. Nie tylko toaletowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 20.10.2021 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Samowola to budowa bez pozwolenia. Ja rozumiem, że pozwolenie było, tylko wpisów do DB nie było... Nie dopełnili formalności i po trzech latach wszystko poszło w pi... i trza załatwiać od nowa a to co wybudowali to samowola budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts