Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spiżarnia-wentylacja/klimatyzacja

Recommended Posts

Witam,

Dom z rekuperacją, powierzchnia spiżarni 3m2, zakładana temperatura stała ok 15/17st, do chłodzenia pomieszczenia dedykowany klimatyzator.

Drzwi zostaną dodatkowo uszczelnione a pomieszczenie będzie miało dodatkową izolację od wewnątrz. Czy w takim pomieszczeniu niezbędna jest wentylacja.

Jeżeli tak to jak to rozwiązać w przypadku kiedy w domu jest rekuperacja? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie....

Witam,

Dom z rekuperacją, powierzchnia spiżarni 3m2, zakładana temperatura stała ok 15/17st, do chłodzenia pomieszczenia dedykowany klimatyzator.

Drzwi zostaną dodatkowo uszczelnione a pomieszczenie będzie miało dodatkową izolację od wewnątrz. Czy w takim pomieszczeniu niezbędna jest wentylacja.

Jeżeli tak to jak to rozwiązać w przypadku kiedy w domu jest rekuperacja? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie....

Brak wentylacji w spiżarce jest błędem. W spiżarce stosuję się nawiew (z rekuperatora), ew. nawiew + wywiew, jeśli pomieszczenie jest uszczelnione powietrznie. Wymiana 15 m3/h, temperatura 10-15 stopni.

Ale to nie jest tak że jak zrobię tylko nawiew to będzie to wypychało zimne powietrze z spiżarki a jak zrobię nawiew i wywiew to wpłynie to na sprawność rekuperatora (zimne powietrze). Alternatywą może być wentylacja w ścianie ale wolę tego uniknąć.

Co to znaczy wentylacja w ścianie? Ścianie zewnętrznej? Wewnętrznej? Chodzi Ci o kratkę? No więc to nie działa albo ma dyskwalifikujące wady. Napisałem jak zrobić - jak chcesz szczelne pomieszczenie, to nawiew + wywiew. Wpływ na sprawność energetyczną oczywiście będzie, ale: masz klimę i to Cię nie martwi, bo przecież klima za darmo nie pracuje :)

Policzmy: jak dasz 15 m3/h w spiżarce przy wymianie powiedzmy 150 m3/h na cały dom, to jedynie jakieś 10 % wolumenu idzie na spiżarkę, a przecież obniżasz tam temperaturę jedynie o jakieś 10 stopni. To nie jest majątek.

Też jestem podobnego zdania jak kolega Owczar (z ciekawości masz takie rozwiązanie u siebie?), nie mam zamiaru suszyć tam wędlin, chodzi o to żeby pomidory potrzymały się dłużej, sałatkę przechować przed imprezą i żeby czerwone miało temperaturę do picia. Jedna z ścian jest ścianą zewnętrzną wychodzącą na północ, jeżeli zauważę duże problemy to chyba można wywiercić wtedy nawiew u dołu wywiew u góry i regulować anemostatami (w ostateczności oczywiście).

A co nam da wentylacja w tym pomieszczeniu?

Usunie zapachy. Osuszanie będzie tylko latem - więc wilgoć też trzeba usuwać.

A jak ktoś zechce klimę chłodzącą w mrozy to zapłaci jak za zboże - łatwiej schłodzić wtedy powietrzem z zewnątrz.

Robienie takiego pomieszczenia nie ma sensu - na warzywa, owoce, dojrzewanie wędlin itp. za ciepło - a utrzymanie takiej temperatury wewnątrz przestrzeni ogrzewanej kłopotliwe lepiej ziemiankę - a w niej, ewentualnie, wydzielona przestrzeń trochę ogrzewana.

Robienie takiego pomieszczenia nie ma sensu - na warzywa, owoce, dojrzewanie wędlin itp. za ciepło - a utrzymanie takiej temperatury wewnątrz przestrzeni ogrzewanej kłopotliwe lepiej ziemiankę - a w niej, ewentualnie, wydzielona przestrzeń trochę ogrzewana.

Nie do końca, mam znajomych którzy mają właśnie takie pomieszczenie (od 10lat) ale z kratką wentylacyjną do komina i dedykowanym klimatyzatorem (starszy budynek) i to 15st oraz brak dostępu światła robi robotę. Warzywa trzymają się zauważalnie dłużej, można tam spokojnie schować torta itp. Dlatego nie zastanawia mnie sensowność bo wiem że to jest super wygodne w przeciwieństwie do ziemianki. Chodziło o to czy i jak to wentylować.

Nie do końca, mam znajomych którzy mają właśnie takie pomieszczenie (od 10lat)

I jaką klime mają, co chodzi w mrozy? Do tego WG? To i w mrozy, w tak starym budynku może i 15* wyciągną bez klimy. W nowym domu nawet, jak będziesz mial tam 2 ściany grzejące bez termoizolacji i 2 zewnętrzne z 20cm EPS to temperatura bez wentylacji i bez chłodzenia będzie z 1-2* niższa, niz za ścianami działowymi.

Kiedyś ludzie mieli tzw. komory (niegrzewane pomieszczenie w zabytkowym, dziurawym, nieocieplonym domu). I uważali to za wygodne - a jednak dalej robili ziemianki. Potem wynaleźli lodówki i zamrażarki.

Zrobienie komory w domu spełniającym WT2021 jest drogie, skomplikowane i bezsensowne. A zgodnie z WT jeszcze musiałbyś odizolować to pomieszczenie od reszty domu i dać drogie drzwi (takie, jak wejściowe).

A klimy szukaj pod haslem "klimatyzator do serwerowni" - kosztuje ze 3x tyle, co zwykła.

Edytowane przez Kaizen

Co do zapachów - zależy co tam będzie trzymane.

Co do zimy, to zgodzę się, że ekonomiczniej będzie chłodzić powietrzem z zewnątrz.

Idealna opcja to 2 otwory w ścianie, jeden z wentylatorem, drugi z klapą zwrotną i poniżej 5 stopni temperaturę regulować wentylacją.

Przykładowo gdy temperatura wzrośnie powyżej 15, termostat włącza wentylator.

Taka zamiana poniżej 5 stopni, bo przy 14 stopniach byłoby ryzyko wpuszczania bardzo wilgotnego powietrza.

Ale macie problemy. Skoro TomDor chce mieć spiżarkę na wypasie, to niech ma. Istnieje jeszcze opcja klimatyzatora kanałowego świeżego powietrza, czyli całkowicie osobny obwód (nawiew plus wywiew), osobna czerpnia i wyrzutnia. Trzeba by dobrać jakieś malutkie urządzenie.

Drzwi wcale nie muszą być super szczelne, wystarczy średnia półka.

My w domu mamy spiżarnię , a w niej żadnej wentylacji ani żadnego wywiewu.

Po co w pomieszczeniu w którym się nie przebywa robić wentylację ?

Ale też zależy co chce pytający trzymać w tej "spiżarni".

Jeśli jakieś zaprawy , słoiki , produkty żywnościowe (pakowane) , jakieś małe ilości warzyw to nie widzę sensu montażu tam niczego.

Jeśli jednak chce przechowywać miesiącami warzywa i owoce to wtedy najlepiej aby ta spiżarnia miała temp kilku stopni.

U moich dziadków kiedyś na wsi mieli wkopaną w ziemię ziemiankę gdzie tak przechowywało się właśnie warzywa i owoce.

W sklepach też warzywa/owoce trzymane są w chłodniach ..

Tyle że w domu robienie chłodni ?

A pralnię masz w domu czy, tak jak dziadkowie, pierzesz w balii z tarką, postawionej w izbie? Ludzie mają sale kinowe, baseny, siłownie, kręgielnie, lodówki i podgrzewacze szufladowe (w kuchni), serwerownie i inne cuda. Zresztą, zwykła garderoba jest obecnie niemal w każdym domu, choć szafa by wystarczyła.

Każde jedno pomieszczenie w domu powinno się wentylować!

Ja rekuperacji w spiżarni nie robiłem, nie zrobiłem też w garderobie ale to tylko moja wina nie zmieściłem się z rurami spiro od reku bo garderoba i spiżarnia to sąsiednie pomieszczenia i weź się jeszcze tam pchaj z rurami PE w ilości sztuk 4. Teraz już nie zrobię bo brak dostępu do skrzyń rozdzielczych.

Też jestem zdania że rekuperacja robi robotę. Okien nie otwierasz a świeże powietrze, niestety aby poczuć wiosnę nadal trzeba otworzyć okno. Dlatego w sypialni mamy wielkie okno bez słupka a w kuchni dodatkowe drzwi balkonowe.

Ja klimy w spiżarni nie robiłem, ponieważ "zapomniałem" dołożyć 2 warstwę izolacji wełny mineralnej jest tam zdecydowanie chłodniej.zastanów się czy takie rozwiązanie Ci się nie sprawdzi w lato i tak będzie pizgać w nocy powiedzmy max 20*C ewentualnie zrób tam nawiew nawet na 2 rury PE po bajpasie będzie wlatywało powietrze z zewnątrz nie ogrzane tym samym często gęsto około 13-15*C.Noc reki będzie kręcił na maxa a w trakcie dnia na najniższym biegu - zapętlić całe lato.