TomDor1719517507 17.10.2021 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Witam, Dom z rekuperacją, powierzchnia spiżarni 3m2, zakładana temperatura stała ok 15/17st, do chłodzenia pomieszczenia dedykowany klimatyzator.Drzwi zostaną dodatkowo uszczelnione a pomieszczenie będzie miało dodatkową izolację od wewnątrz. Czy w takim pomieszczeniu niezbędna jest wentylacja.Jeżeli tak to jak to rozwiązać w przypadku kiedy w domu jest rekuperacja? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.10.2021 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 W tym pomieszczeniu nie będzie nikt przebywał na stałe. Wilgoci nie będzie dziki klimie, więc bez wentylacji można zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomDor1719517507 17.10.2021 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Też mi się tak wydawało, dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.10.2021 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Witam, Dom z rekuperacją, powierzchnia spiżarni 3m2, zakładana temperatura stała ok 15/17st, do chłodzenia pomieszczenia dedykowany klimatyzator. Drzwi zostaną dodatkowo uszczelnione a pomieszczenie będzie miało dodatkową izolację od wewnątrz. Czy w takim pomieszczeniu niezbędna jest wentylacja. Jeżeli tak to jak to rozwiązać w przypadku kiedy w domu jest rekuperacja? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.... Brak wentylacji w spiżarce jest błędem. W spiżarce stosuję się nawiew (z rekuperatora), ew. nawiew + wywiew, jeśli pomieszczenie jest uszczelnione powietrznie. Wymiana 15 m3/h, temperatura 10-15 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomDor1719517507 17.10.2021 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Ale to nie jest tak że jak zrobię tylko nawiew to będzie to wypychało zimne powietrze z spiżarki a jak zrobię nawiew i wywiew to wpłynie to na sprawność rekuperatora (zimne powietrze). Alternatywą może być wentylacja w ścianie ale wolę tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.10.2021 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Ale to nie jest tak że jak zrobię tylko nawiew to będzie to wypychało zimne powietrze z spiżarki a jak zrobię nawiew i wywiew to wpłynie to na sprawność rekuperatora (zimne powietrze). Alternatywą może być wentylacja w ścianie ale wolę tego uniknąć. Co to znaczy wentylacja w ścianie? Ścianie zewnętrznej? Wewnętrznej? Chodzi Ci o kratkę? No więc to nie działa albo ma dyskwalifikujące wady. Napisałem jak zrobić - jak chcesz szczelne pomieszczenie, to nawiew + wywiew. Wpływ na sprawność energetyczną oczywiście będzie, ale: masz klimę i to Cię nie martwi, bo przecież klima za darmo nie pracuje Policzmy: jak dasz 15 m3/h w spiżarce przy wymianie powiedzmy 150 m3/h na cały dom, to jedynie jakieś 10 % wolumenu idzie na spiżarkę, a przecież obniżasz tam temperaturę jedynie o jakieś 10 stopni. To nie jest majątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.10.2021 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 A co nam da wentylacja w tym pomieszczeniu?Jeśli nikt nie będzie tam przebywał przy zamkniętych drzwiach, to ja nie widzę sensu. Co miałaby usuwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.10.2021 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Każde pomieszczenie należy wentylować. Przechowywanie żywności wiąże się z emisją substancji lotnych, chyba, że ta żywność jest pakowana w szklane lub metalowe opakowania. Zapaszek murowany bez wentylacji - chyba nie chcemy, żeby nasza żywność pachniała stęchlizną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.10.2021 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Ja w spiżarni przechowuję tylko żywność pakowaną, sucha, napoje itp. Cała reszta jest w lodówce.Stechlizna bierze się z wysokiej wilgotności. Przy klimie będzie tam raczej ciężko o wysoką wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomDor1719517507 18.10.2021 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Też jestem podobnego zdania jak kolega Owczar (z ciekawości masz takie rozwiązanie u siebie?), nie mam zamiaru suszyć tam wędlin, chodzi o to żeby pomidory potrzymały się dłużej, sałatkę przechować przed imprezą i żeby czerwone miało temperaturę do picia. Jedna z ścian jest ścianą zewnętrzną wychodzącą na północ, jeżeli zauważę duże problemy to chyba można wywiercić wtedy nawiew u dołu wywiew u góry i regulować anemostatami (w ostateczności oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2021 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 A co nam da wentylacja w tym pomieszczeniu? Usunie zapachy. Osuszanie będzie tylko latem - więc wilgoć też trzeba usuwać. A jak ktoś zechce klimę chłodzącą w mrozy to zapłaci jak za zboże - łatwiej schłodzić wtedy powietrzem z zewnątrz. Robienie takiego pomieszczenia nie ma sensu - na warzywa, owoce, dojrzewanie wędlin itp. za ciepło - a utrzymanie takiej temperatury wewnątrz przestrzeni ogrzewanej kłopotliwe lepiej ziemiankę - a w niej, ewentualnie, wydzielona przestrzeń trochę ogrzewana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomDor1719517507 18.10.2021 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Robienie takiego pomieszczenia nie ma sensu - na warzywa, owoce, dojrzewanie wędlin itp. za ciepło - a utrzymanie takiej temperatury wewnątrz przestrzeni ogrzewanej kłopotliwe lepiej ziemiankę - a w niej, ewentualnie, wydzielona przestrzeń trochę ogrzewana. Nie do końca, mam znajomych którzy mają właśnie takie pomieszczenie (od 10lat) ale z kratką wentylacyjną do komina i dedykowanym klimatyzatorem (starszy budynek) i to 15st oraz brak dostępu światła robi robotę. Warzywa trzymają się zauważalnie dłużej, można tam spokojnie schować torta itp. Dlatego nie zastanawia mnie sensowność bo wiem że to jest super wygodne w przeciwieństwie do ziemianki. Chodziło o to czy i jak to wentylować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2021 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 (edytowane) Nie do końca, mam znajomych którzy mają właśnie takie pomieszczenie (od 10lat) I jaką klime mają, co chodzi w mrozy? Do tego WG? To i w mrozy, w tak starym budynku może i 15* wyciągną bez klimy. W nowym domu nawet, jak będziesz mial tam 2 ściany grzejące bez termoizolacji i 2 zewnętrzne z 20cm EPS to temperatura bez wentylacji i bez chłodzenia będzie z 1-2* niższa, niz za ścianami działowymi. Kiedyś ludzie mieli tzw. komory (niegrzewane pomieszczenie w zabytkowym, dziurawym, nieocieplonym domu). I uważali to za wygodne - a jednak dalej robili ziemianki. Potem wynaleźli lodówki i zamrażarki. Zrobienie komory w domu spełniającym WT2021 jest drogie, skomplikowane i bezsensowne. A zgodnie z WT jeszcze musiałbyś odizolować to pomieszczenie od reszty domu i dać drogie drzwi (takie, jak wejściowe). A klimy szukaj pod haslem "klimatyzator do serwerowni" - kosztuje ze 3x tyle, co zwykła. Edytowane 18 Października 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.10.2021 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Co do zapachów - zależy co tam będzie trzymane. Co do zimy, to zgodzę się, że ekonomiczniej będzie chłodzić powietrzem z zewnątrz. Idealna opcja to 2 otwory w ścianie, jeden z wentylatorem, drugi z klapą zwrotną i poniżej 5 stopni temperaturę regulować wentylacją. Przykładowo gdy temperatura wzrośnie powyżej 15, termostat włącza wentylator. Taka zamiana poniżej 5 stopni, bo przy 14 stopniach byłoby ryzyko wpuszczania bardzo wilgotnego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.10.2021 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Ale macie problemy. Skoro TomDor chce mieć spiżarkę na wypasie, to niech ma. Istnieje jeszcze opcja klimatyzatora kanałowego świeżego powietrza, czyli całkowicie osobny obwód (nawiew plus wywiew), osobna czerpnia i wyrzutnia. Trzeba by dobrać jakieś malutkie urządzenie.Drzwi wcale nie muszą być super szczelne, wystarczy średnia półka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.10.2021 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 My w domu mamy spiżarnię , a w niej żadnej wentylacji ani żadnego wywiewu. Po co w pomieszczeniu w którym się nie przebywa robić wentylację ? Ale też zależy co chce pytający trzymać w tej "spiżarni". Jeśli jakieś zaprawy , słoiki , produkty żywnościowe (pakowane) , jakieś małe ilości warzyw to nie widzę sensu montażu tam niczego. Jeśli jednak chce przechowywać miesiącami warzywa i owoce to wtedy najlepiej aby ta spiżarnia miała temp kilku stopni. U moich dziadków kiedyś na wsi mieli wkopaną w ziemię ziemiankę gdzie tak przechowywało się właśnie warzywa i owoce.W sklepach też warzywa/owoce trzymane są w chłodniach .. Tyle że w domu robienie chłodni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.10.2021 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 A pralnię masz w domu czy, tak jak dziadkowie, pierzesz w balii z tarką, postawionej w izbie? Ludzie mają sale kinowe, baseny, siłownie, kręgielnie, lodówki i podgrzewacze szufladowe (w kuchni), serwerownie i inne cuda. Zresztą, zwykła garderoba jest obecnie niemal w każdym domu, choć szafa by wystarczyła. Każde jedno pomieszczenie w domu powinno się wentylować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.10.2021 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Ja rekuperacji w spiżarni nie robiłem, nie zrobiłem też w garderobie ale to tylko moja wina nie zmieściłem się z rurami spiro od reku bo garderoba i spiżarnia to sąsiednie pomieszczenia i weź się jeszcze tam pchaj z rurami PE w ilości sztuk 4. Teraz już nie zrobię bo brak dostępu do skrzyń rozdzielczych.Też jestem zdania że rekuperacja robi robotę. Okien nie otwierasz a świeże powietrze, niestety aby poczuć wiosnę nadal trzeba otworzyć okno. Dlatego w sypialni mamy wielkie okno bez słupka a w kuchni dodatkowe drzwi balkonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomDor1719517507 19.10.2021 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Dziękuję wszystkim za wkład, zdecydowałem nie robić w tym pomieszczeniu wentylacji. Mogę ją dodać w przyszłości, ponieważ ułożenie pomieszczenia daje taka możliwość.Myślę że sama klima da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.10.2021 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Ja klimy w spiżarni nie robiłem, ponieważ "zapomniałem" dołożyć 2 warstwę izolacji wełny mineralnej jest tam zdecydowanie chłodniej.zastanów się czy takie rozwiązanie Ci się nie sprawdzi w lato i tak będzie pizgać w nocy powiedzmy max 20*C ewentualnie zrób tam nawiew nawet na 2 rury PE po bajpasie będzie wlatywało powietrze z zewnątrz nie ogrzane tym samym często gęsto około 13-15*C.Noc reki będzie kręcił na maxa a w trakcie dnia na najniższym biegu - zapętlić całe lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.