Ratpaw 09.01.2022 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Niestety influxdb dziala u mnie od 2 połowy września. Wcześniej zbierałem tylko dane chwilowe. Chłodnica działa u mnie praktycznie od początku czerwca do końca sierpnia 24h na dobę. Chłodzenie pasywne głównie w dzień w podobnym okresie - to wszystko przy minimalizacji zysków słonecznych. Przez noc z nawiewem 15 stopni temperatura praktycznie nie spada. Może gdybym dmuchał większą wymianę, to by coś zmieniło, ale wtedy kosztem hałasu. Zdecydowanie lepszy efekt osiągniesz otwartym oknem. Moja konkluzja jest prosta - wentylacja nie chłodzi. Może jedynie odzyskać chłód. Tak, ja to wszystko rozumiem, ale potrzebuję zebrać dane statystyczne o skuteczności bypassu, a nie że "sam bypass to za mało". Od czerwca do sierpnia non-stop, to już jakieś informacje. Otwartym oknem zamierzam chłodzić jak najbardziej, w końcu idealnie się to wpisuje w koncepcję domu pasywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2022 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Możesz przywołać ten fragment? Klimy nie zastąpi - ale może kilka złotówek zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.01.2022 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Klimy nie zastąpi - ale może kilka złotówek zaoszczędzić. "Pod linkiem nie ma informacji o ilości dni w roku, w których bypass nie daje rady." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.01.2022 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Ale co masz na myśli bypass daje radę? Żeby w domu było komfortowo całą dobę, w nocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.01.2022 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Ale co masz na myśli bypass daje radę? Żeby w domu było komfortowo całą dobę, w nocy? Tak. Czemu w ogóle jest bypass w rekuperatorach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.01.2022 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 No to ci odpowiem - nie daje rady. Jego działanie przez większość sezonu letniego pozostaje niezauważalne.Na tyle niezauważalne, że więcej daje otwarcie okien na noc, czy solidne wywietrzenie domu (dzrzwi tarasowe, wejściowe i okna "na przestrzał" o 5 rano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 09.01.2022 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 No to ci odpowiem - nie daje rady. Jego działanie przez większość sezonu letniego pozostaje niezauważalne. Na tyle niezauważalne, że więcej daje otwarcie okien na noc, czy solidne wywietrzenie domu (dzrzwi tarasowe, wejściowe i okna "na przestrzał" o 5 rano Czerpnie masz od strony północnej? nie jest nasłonecznione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.01.2022 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Wschodnia. Pod okapem. Raczej w nocy nie jest nasłoneczniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 09.01.2022 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Wschodnia. Pod okapem. Raczej w nocy nie jest nasłoneczniona Ale w dzień jest i się nagrzewa, to może być po części problem u Ciebie? może się nagrzewać od tego Mi nie chodzi o chłodzenie bypassem jak klimą, tylko o możliwości zbicia 2-4* chłodnym powietrzem w nocy czy jest to wykonalne? Najlepsze miejsce na Czerpnie to chyba Północna? Wypowie się ktoś w tym temacie? Mocno się zastanawiam nad instalacją na wiosne. Powiedzcie rekuperator dobierać na podstawie kubików w domu? na 200m2 to raczej trzeba taki z 400m3/h ?? Edytowane 9 Stycznia 2022 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.01.2022 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Ale przecież w dzień bypass ni jest otwarty. Zreszta jest pod okapem i jeszcze drzewo osłania przed słońcem. Zbicie temperatury o 2-4C za pomoca bypassa jest NIEWYKONALNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.01.2022 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Mam czerpnie od wschodu. Nawet w upały temperatura powietrza się nie różni. Może przy czarnej czerpni i małym przepływie będzie widać jakąś różnicę. Temperatura powietrza od wschodu, zachodu czy północy ma dokladnie tę samą temperaturę. Chłodzenie bypassem to mit, który często wciskają instalatorzy jako argument za rekuperacją. A prawda jest taka, że coś tam da - w maju czy wrześniu. Ale czerwiec, lipiec i sierpień to jest już inna bajka o tutaj trzeba szykować grube kWh chłodu na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.01.2022 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Widzę, że mało kto zrozumiał proste pytanie o skuteczność bypassu liczoną w dniach w roku. Zastanawiam się z czego to wynika. Pewnie z tego, że inwestor chce mieć jedno rozwiązanie na każdą aurę, co się sprowadza do klimy. Jak coś działa tylko przez 50% okresu pozagrzewczego, to znaczy, że jest do d*py, czyli w ogóle nie działa. A jak dla mnie skrócenie czasu napierdzielania klimą choćby o 20% jest cenne samo w sobie, bo klima jest komfortowa i niekomfortowa jednocześnie (o kosztach generowanych przez nią nie wspominam). Czy instalatorzy wciskają kit? A co mówi producent? Podnosi niepotrzebnie cenę rekuperatora o koszt układu bypass? Przecież to taka niepotrzebna zabawka, co to słynie ze swojej mitycznej skuteczności. A może jednak to nie kit i są domy, w których bypass skraca okres niekomfortowego gorąca do np 14-tu dni w roku? Warto dla tych dni instalować klimę? Pytanie pomocnicze: czy dla np 14-20 ekstremalnie zimnych dni w sezonie grzewczym warto przewymiarować pompę ciepła czy jednak pogodzić się z faktem wspierania jej przez wbudowaną grzałkę (co podnosi koszt pobieranego prądu w tym okresie)? Po prostu nie chce mi się wierzyć, że w Waszych domach przez całe lato musi działać klimatyzacja (może poza nocą, gdy otwieracie okna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 09.01.2022 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Kaizen chyba pisał że on daje rade chłodzić bypassem? no może troche w cudzysłowiu, nie porównując tego do klimy Prosze czy ktoś może mi pomóc z doborem wydajności reku do domu 200m2 ? Gdybym miał zakładać to na wiosne, ale już powoli zaczynam się zniechęcać, bo wiem ile czasu poświeciłem na montaż pompy w tamtym roku i rozmowy z majstrami.. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?374186-Rekuperacja-czy-warto&p=8110366&viewfull=1#post8110366 Edytowane 9 Stycznia 2022 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2022 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Kaizen chyba pisał że on daje rade chłodzić bypassem? Gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 09.01.2022 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Gdzie? Nie? Jakie jest Twoje stanowisko na ten temat "SCHŁADZANIA DOMU LATEM BYPASSEM"? mam wrażenie że na te hasło pada za dużo skojarzeń i odniesień do konwencjonalnej klimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 09.01.2022 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Ale bypass w żadnym założeniu nie miał zastąpić klimy. Ma tylko sprawić, aby rekuperator nie odzyskiwał ciepła wtedy kiedy nie powinien (masz w domu 27, na zewnątrz 18, a reku bez bypass nawiewa ci 26 stopni).U mnie na przykład nie ma możliwości otwarcia na noc okien (znaczy możliwość jest, ale hałas z ulicy będzie nie do zniesienia i wolę nawet wentylację na max obrotach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2022 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Nie? Jakie jest Twoje stanowisko na ten temat "SCHŁADZANIA DOMU LATEM BYPASSEM"? mam wrażenie że na te hasło pada za dużo skojarzeń i odniesień do konwencjonalnej klimy #256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 09.01.2022 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 #256 Ok konkret! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 09.01.2022 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Ale przecież w dzień bypass ni jest otwarty. Zreszta jest pod okapem i jeszcze drzewo osłania przed słońcem. Zbicie temperatury o 2-4C za pomoca bypassa jest NIEWYKONALNE No... w domu mocno energooszczędnym to ciężki temat.... ale 2 stopnie da się zbić. Tylko, że trzeba to traktować jak wojnę z temperaturą. Wentylacja na max w nocy i przy temperaturze w nocy poniżej 20*. A tak poważnie... to trzeba wbić do głowy każdemu kto chce wentylację. Wentylacja - TYLKO wentyluje. Komfort świeżego powietrza ma zapewnić. Nie ma co liczyć na komfort cieplny w lecie dzięki rekuperacji. Nie mam GWC podłączonego pod rekuperator. Ale teraz jestem pewny, że to i tak bezsensowny wydatek. Zbyt małe przepływy powietrza. Ale mam rury przygotowane pod glikolowy wymiennik. U siebie też ten temat przerabiałem. Rolety w dól. Kwiatki wynieść na zewnątrz. Żeby w domu latem było komfortowo to są 4 warunki. - okapy odpowiednie. Olać modę na ich brak. - wentylacja mechaniczna - bo i tak trzeba regulować przepływ. - inteligentne sterowanie roletami. - klimatyzacja. Lepiej pogodzić się od razu niż później brudzić i montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.01.2022 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Ale bypass w żadnym założeniu nie miał zastąpić klimy. Ma tylko sprawić, aby rekuperator nie odzyskiwał ciepła wtedy kiedy nie powinien (masz w domu 27, na zewnątrz 18, a reku bez bypass nawiewa ci 26 stopni). U mnie na przykład nie ma możliwości otwarcia na noc okien (znaczy możliwość jest, ale hałas z ulicy będzie nie do zniesienia i wolę nawet wentylację na max obrotach). Otóż to. Otwieranie okien jest bardzo skuteczne, ale nie zawsze zasadne. Czy więc dobierać rekuperator na mocne przewietrzanie, przewymiarowując centralkę i instalację dwukrotnie (co mi radził jeden instalator od wentylacji) czy jednak dobrać na typowe zużycie powietrza i dodać klimę (co radził mi inny instalator)? Czy zbyt duży rekuperator będzie przesuszał dom nawet na najniższym biegu czy olać to i od razu instalować wymiennik entalpiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts