emksuu 23.11.2021 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 Witam ponownie, w przyszłym tygodniu mam umówioną przeróbkę instalacji. Finalnie będzie tak jak radziliście czyli wywalamy wszystko i dajemy zasilenie prosto na podłogę i powrót do PC. Bez buforów itp. Natomiast jeszcze 1 pytanko przed tym wszystkim. Co w przypadku defrostów ?. Czy bez bufora, PC da radę się odmrażać z samej podłogi ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 23.11.2021 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 Wiem wiem, tylko że boję się że bez pompki sama PC nie da rady ogarnąć podłogi na górze. W sensie tłoczyć jej wody. Pompa obiegowa haiera monoblok spokojnie obskoczy 1800 metrów bieżących pexa w podłogówce ale bez wariactw typu sterowania rotametrami tylko wolny przepływ bez zaworów 3-4 drogowych itp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 23.11.2021 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 Witam ponownie, w przyszłym tygodniu mam umówioną przeróbkę instalacji. Finalnie będzie tak jak radziliście czyli wywalamy wszystko i dajemy zasilenie prosto na podłogę i powrót do PC. Bez buforów itp. Natomiast jeszcze 1 pytanko przed tym wszystkim. Co w przypadku defrostów ?. Czy bez bufora, PC da radę się odmrażać z samej podłogi ?. Przecież podłogówka sama w sobie jest największym buforem , u siebie też nie będę dawał bufora żadnego tylko bezpośrednio a z rozdzielacza wylatuje pompka i zawór 4 drogowy bo obecnie taki tam mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 23.11.2021 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 (edytowane) Czyli generalnie Haier bez bufora powinien spokojnie obskoczyć defrosty?. Pytam, gdyż teraz na minusowych temperaturach jak włączy się defrost PC nie odmraża się w całości.Odmraża się jakby taki jeden szeroki pasek u góry i 1 na dole a reszta jest nadal zamarznięta... Co prawda na ten moment instalacja jest do wywalenia.Czy to może być powodem ? że PC pracuje na tym małym obiegu ?. Edytowane 23 Listopada 2021 przez emksuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.11.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 Czyli generalnie Haier bez bufora powinien spokojnie obskoczyć defrosty?. Szczerze mówiąc trzeba by się skontaktować z producentem , bo w instrukcji jak i w schematach dla instalatora Haiera bufor jest , i nie ważne czy ma sie grzejniki czy podłogówkę. Jako ciekawostkę w przypadku monoblocka LG też na schemacie jest bufor , a przy pompie typu split już na schemacie nie ma bufora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.11.2021 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 Czyli generalnie Haier bez bufora powinien spokojnie obskoczyć defrosty?. Pytam, gdyż teraz na minusowych temperaturach jak włączy się defrost PC nie odmraża się w całości. Odmraża się jakby taki jeden szeroki pasek u góry i 1 na dole a reszta jest nadal zamarznięta... Co prawda na ten moment instalacja jest do wywalenia. Czy to może być powodem ? że PC pracuje na tym małym obiegu ?. Że się nie odmraża w całości -powodem może być zbyt mała ilość gazu w układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 23.11.2021 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 Że się nie odmraża w całości -powodem może być zbyt mała ilość gazu w układzie. A ten gaz się jakoś uzupełnia ?. Czy powodem może być również zbyt mała ilość wody w małym obiegu ? (PC-Wymiennik płytowy-PC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.11.2021 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 A ten gaz się jakoś uzupełnia ?. Czy powodem może być również zbyt mała ilość wody w małym obiegu ? (PC-Wymiennik płytowy-PC) Fachowcem chłodnikiem nie jestem lecz jakiś czas temu gdzieś widziałem filmik instruktażowy gdzie był właśnie taki przypadek co do odladzania PC i powodem było---- mała ilość czynnika. PS. No przecież przy montażu PC split jak również klimatyzatora chłodnik robi próżnie i nabija układ gazem .czy to będzie R32 czy jakiś inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 24.11.2021 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 Ale u mnie mam monobloka. Pompa chodzi 1 sezon więc nie myślę, że to wina gazu braku tego czynnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.11.2021 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 Ale u mnie mam monobloka. Pompa chodzi 1 sezon więc nie myślę, że to wina gazu braku tego czynnika... Być może przyczyna jest inna . Czy jesteś na 100% że gazu jest właściwa ilość? Ktoś ci to sprawdzał? Ja rozumie że to urządzenie fabrycznie zamknięte i tak powinno być. Ale czy tak jest? Mogło się i po roku coś tam się rozszczelnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 26.11.2021 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Ale u mnie mam monobloka. Pompa chodzi 1 sezon więc nie myślę, że to wina gazu braku tego czynnika... Przy zbyt małej ilości czynnika parownik by nierównomiernie zachodził szronem (w paski). Raczej stawiam na przerywanie defrostu z powodu zbyt niskiej temperatury wody w obiegu co wynika ze zbyt małego wymiennika lub niedostatecznych przepływów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 26.11.2021 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Parownik idealnie równiutko zachodzi szronem. Na ten moment PC chodzi ma małym obiegu PC->Wymiennik płytowy->PC i sądzę że to może być przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 26.11.2021 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 (edytowane) Z tego co piszecie, to nasuwa się wniosek, że wymiennik płytowy może być za słaby. Ktoś wcześniej pisał, że przy niskich temperaturach wody moc wymiany ciepła w wymienniku mocno spada. Może lepszy byłby bufor z wężownicą do takiego monobloka?Wtedy można by monobloka podpiąć przez wężownicę i tę część zalać glikolem. Wtedy monoblok odbierałby ciepło z zapasu w buforze podczas defrostu. Tu nasuwa się kolejne pytanie jak duża powierzchnia wężownicy musiałaby to być - by z wody o temp. np. +40*C oddać wystarczająco dużo ciepła dla monobloka? U mnie Daikin Split 6 kW zasuwa 30 litrów na minutę podczas defrostu (są to maksymalne obroty obiegówki) i nie posiada opcji w sterowaniu by ten przepływ obniżyć. Jak kiedyś nagrywałem filmik, to defrost trwał u mnie mniej niż 5 minut. Natomiast podczas grzania przepływ wody wynosi 17 litrów/min., a czasem spada nawet do 7 L/min. Więc różnica w przepływach wody jest. Przy twoim wymienniku płytowym jest ten problem, że ustawiłeś średnie przepływy dla ogrzewania - i do grzania to starcza (umownie jeśli w domu masz ciepło).Ale podczas defrostu nagle role się odwracają i to monoblok chce ciepło, ale dwa razy więcej ciepła w ciągu 5-ciu minut.I w tym momencie okazuje się, że pompki obiegowe za wolno pracują by oddać 2x więcej ciepła przez wymiennik - niż odbywa się to w normalnym trybie podczas grzania domu. Dla mnie jest to kolejny argument, że do naszych warunków zimowych lepiej montować splity zamiast monobloków.Monobloka może podpiąć hydraulik, bez uprawnień F-gaz, za to schody wychodzą później podczas użytkowania sprzętu. Jest jeszcze jedno rozwiązanie, ale może mniej korzystne ekonomicznie.Jeśli sterowanie posiada taką możliwość to ustawić możliwość by zawór elektryczny, przestawiał obieg i pobierał ciepło z bojlera do defrostu. W bojlerze woda powinna mieć wyższą temp. niż w obiegu C.O. to może oddać więcej energii w krótszym czasie. Strata taka, że częściej będziesz potrzebował grzać wodę w bojlerze i obniżyć histerezę - utrzymywać gorętszą wodę by jej ciepła nie brakło i na kąpiel i na defrosty. Edytowane 26 Listopada 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Awinion 26.11.2021 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Natomiast jeszcze 1 pytanko przed tym wszystkim. Co w przypadku defrostów ?. Czy bez bufora, PC da radę się odmrażać z samej podłogi ?. Jeśli wepniesz pompę prosto w podłogę to rozmrozić powinna się bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 09.12.2021 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Jeszcze ostatnie pytanie. Hydraulik będzie chciał zalać cały układ samą wodą. Dołożyć zawory antyzamrożeniowe na zewnątrz. Czy myślicie że to zda egzamin ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 09.12.2021 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Jak każde zabezpieczenie , ma działać , ale może w jakiś specyficznych warunkach nie zadziałać...Jasne ,że lepiej je mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 16.12.2021 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Jak założy zawory antyzamrożeniowe to musi koniecznie założyć tez zawór automatycznego dopuszczenia wody , nie lepiej zrobić mieszankę glikolu propylenowego tak do minus 10 max wtedy nawet na minus 20 nie zamrozi niczego tylko ewentualnie zgęstniej czynnik ale ruszy bez najmniejszego problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 20.12.2021 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Czyli generalnie Haier bez bufora powinien spokojnie obskoczyć defrosty?. Pytam, gdyż teraz na minusowych temperaturach jak włączy się defrost PC nie odmraża się w całości. Odmraża się jakby taki jeden szeroki pasek u góry i 1 na dole a reszta jest nadal zamarznięta.. Podczas defrostu nadal pokazywana jest temperatura na panelu sterowania i po niej można wywnioskować jak gwałtownie spada do jakich wartosci i wyciągnąc odpowiednie wnioski .Bufor jak już jest można go dołożyć na powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 31.12.2021 01:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Panowie, dziś byl gosc który to spartaczyl i miał to naprawić. Finalnie dzis wywalił wymiennik płytowy, zalozyl zawory antyzamrozeniowe na dworze ale w rozdzielaczach podłogi został zawor 3d i pompki obiegowe. Teraz 2 pytania. Czy teraz jak będę czekał na kolejną wizytę pompa się odmrozi ?. Bo teraz nie ma żadnego małego obiegu tylko wszystko razem spięte i przecież pompka obiegowa z rozdzielacza nie pusci wody jak PC odwróci obieg ?. Drugie pytanie, w domu mam ponad 2000m pexa czy pompa obiegowa samej pompy da radę to obskoczyć?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 03.01.2022 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 UP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts