Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rekuperator Vent Clear HC6HRC (entalpiczny) - wymiana uwag i doświadczeń

Recommended Posts

Jeśli reku wyłączysz to raczej nie ma zagrożenia zamarznięcia wymiennika bo zimne powietrze samo się tam nie dostanie. Moja rekuperacja była wyłączona od lutego do czerwca i nic jej nie było, a luty był bardzo mroźny.

Co do poboru prądu to nie spodziewałem się niczego. Nie brałem tego pod uwagę wybierając i kupując rekuperację. Jest jakie jest. Zawsze za komfort trzeba płacić.

Ale aż takiej tragedii nie ma przecież.

Więcej zapłacę za TV który gra non stop w tle a żona i tak nie ogląda

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli reku wyłączysz to raczej nie ma zagrożenia zamarznięcia wymiennika bo zimne powietrze samo się tam nie dostanie. Moja rekuperacja była wyłączona od lutego do czerwca i nic jej nie było, a luty był bardzo mroźny.

Co do poboru prądu to nie spodziewałem się niczego. Nie brałem tego pod uwagę wybierając i kupując rekuperację. Jest jakie jest. Zawsze za komfort trzeba płacić.

Ale aż takiej tragedii nie ma przecież.

Więcej zapłacę za TV który gra non stop w tle a żona i tak nie ogląda

Wywal TV ;)

Temperatury dziś wieczór:

94ad0300f1f2.jpg

Alarmu od ostatniego razu nie było. Grzałka nie pracuje.

A jaką temperaturę masz w budynku?

Niełatwo ocenić.

Reku mam w kotłowni - temperstura w tym pomieszczeniu i na wysokości wyświetlacza to jakieś 13 st.

temperatura podłóg na parterze ok. 21 st.

temperatura podłóg piętro ok. 18-22 st.

Temperatura powietrza parter poza garażem/kotłownią - ponad 15 st.

Temperatura powietrza piętro - ponad 20 st.

Temperatura poddasza - ? (ale raczej dość zimno - max 15 st.

A gazu schodzi mi teraz po 40 m3 dziennie ;) Dobrze że przed podwyżkami wygrzewam chatę :D

Muszę podłączyć watomierz. Grzałka włączała się z mocą do 40 % wczoraj przy -2 i dziś też trochę.

Kontrolujesz ilość odzysku wilgoci/skroplin w misie spływowej pod wymiennikiem?

Edytowane przez Sativum

Misy na skropliny nie kontroluję ponieważ mam odpływ z niej na zewnątrz budynku, więc cały nadmiar mi spływa.

Serwisant mi polecił żeby co jakiś czas rozbujać rekuperację do 90% żeby wydmuchać nadmiar wilgoci z wymiennika.

Co do włączania się grzałki to napisz mi jeszcze jaką masz podaną temperaturę komfortu na rekuperacji?

Misy na skropliny nie kontroluję ponieważ mam odpływ z niej na zewnątrz budynku, więc cały nadmiar mi spływa.

Serwisant mi polecił żeby co jakiś czas rozbujać rekuperację do 90% żeby wydmuchać nadmiar wilgoci z wymiennika.

Co do włączania się grzałki to napisz mi jeszcze jaką masz podaną temperaturę komfortu na rekuperacji?

Też mam odprowadzenie skroplin na zewnątrz, ale można otworzyć kastę i pod wymiennikiem jest ukształtowana misa ze spadkiem (przynajmniej w modelu HC6).

Temperatura komfortu była na 23, potem 21, teraz znów 23.

Foto panelu z 23/12/2021 17:37:

d80f4e7c3a80.png

Zlokalizowałem problem z skraplającą się wilgocią na piętrze - rozszczelnione skrzynki na górze (nawiew i wywiew):

90cf7213f2cf.png

Tu kontroluję stan nagrzewnicy wstępnej:

1b4d28668d41.png

PS. Nie umiem obsłużyć watomierza :D jakaś porada? pewnie każdy inaczej się obsługuje... Poszukam drugiego - musi leżeć w jakimś kartonie haha.

1bc5989c7f21.png

Edytowane przez Sativum

Teraz wiadomo dlaczego włącza się grzałka. W domu masz zimno a temperaturę komfortu ustawioną wysoką. Dlatego tak szybko załącza się grzałka.

A przynajmniej tak mi się wydaje.

Spróbuj zmniejszyć temperaturę komfortu na 16 i zobacz czy wtedy też grzałka będzie się włączać.

U mnie teraz jest już na dworze -9C.

Nawiew 17, wywiew 18, temperatura komfortu 23C a grzałka się nie włącza. W domu mam 22C.

• Like 1

• 1 month później...
Czy producent tego rekuperatora pozwala na samodzielny montaż bez utraty gwarancji?

Mój instalator twierdził że tak, tzn musi przybić swoją pieczątkę w karcie gwarancyjnej- tak czy tak polecam zadzwonić do firmy spiroflex i na miejscu najlepiej odpowiedzą na to pytanie.

Co do samego rekuperatora- posiadam cały system i również jestem zadowolony (oczywiście nie mam porównania bo jest to mój pierwszy dom w którym mieszkam z WM). Posiadam werjsę pionową z najbogatszą automatyką i odzyskiem wilgoci.

Odzysk wilgoci- niestety nie ma żadnych czujników- więc osobiście nie wiem czy występuje i w jakim zakresie (odpływ wody podłączony do kanalizacji)

Grzałki- przez całą zimę nie zaobserwowałem żeby się załączały (jest pewien skok zużycia energii 20 stycznia- 0,75kwh- ewentualnie wtedy)- z info od przedstawiciela wiem tylko ze system anytyzamrożeniowy działa na zasadzie 3- stopni- 1 zmiana bilansu ciepłego/ zimenego powietrza, 2 wzrost prędkości wentylatorów, 3 grzałka- z moich obserwacji wynikałoby że tak najprawdopodobniej jest

Zużycie energii- 0,5kwh dziennie (przy przepływie 100m3 w dzień i 70m3 w nocy- filtry na wyciągach z tkaniny filtracyjnej mocno podbijają moc wentylatora wyciągowego z 30%-na 40% przy predkości 100m3/h - co zdecydowanie daję kilka kwh w skali roku

System bilansowanie nawiewu/ wywiewu działa wg mnie bardzo dobrze- nie zaobserwowałem nigdy podciśnienia lub nadciśnienia w domu i polecam rekuperator z tą automatyką

• 5 months później...
Teraz wiadomo dlaczego włącza się grzałka. W domu masz zimno a temperaturę komfortu ustawioną wysoką. Dlatego tak szybko załącza się grzałka.

A przynajmniej tak mi się wydaje.

Spróbuj zmniejszyć temperaturę komfortu na 16 i zobacz czy wtedy też grzałka będzie się włączać.

.

Trochę po czasie piszę, ale to była dobra rada :) dzięki

Wczoraj ustawiłem harmonogram dla reku. W ciągu dnia temp. powietrza na czerpni są takie, że wtłaczane powietrze nagrzewa mi dodatkowo wnętrze.

Ustawiłem 10% mocy dla godziny 7-23 i 40/45% dla 23-7. Rachunki za klimatyzację powinny spać :)

Poszukam gwarancję, to wrzucę foto warunków.

Włączony jest w trybie auto. Jednak ostatnimi czasy temperatury zewn. (na czerpni) były wyższe niż w środku, więc lepiej było ograniczyć (w ciągu dnia) nawiew. W nocy załączony jest bypass. Pewnie coś daje, ale to nie klimatyzacja, której efekty pracy czuć natychmiast. Podobnie (ostatnio to robiłem) przewietrzanie domu w deszcz.

• 3 weeks później...

Znalazłem gwarancję. Mam foty. Wrzucę jak będę miał chwilę. Forum jest archaiczne o nie mogę z tel. uploadować.

Zmierzyłem zużycie prądu:

Maksymalny przepływ powietrza (przy 100Pa) 630m³/h

# 10% - ok. 9 W

# 30% - 17-18 W

# 45 i 40% - ok. 30 W

# 100% - 170-180 W

Edytowane przez Sativum