wykrot 13.11.2021 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Ciężko chyba położyc przewód niezgodnie ze sztuką. Jeśli chcesz zasilać jedno gniazdko lub jedną lampę, sterowaną z jednego miejsca, to rzeczywiście, trudno sknocić. Ale jeśli chciałbyś coś więcej niż pojedynczą żarówę, to lepiej wcześniej konsultuj prace z wykonawcą. Weź pod uwagę, że elektrycy uczą się fachu przez lata, więc coś w tym jednak jest, że nie da się wszystkiego wiedzieć przychodząc z ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 13.11.2021 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Dociekliwym proponuję zmierzenie fi przewodu (żyły) w naturze. Nawet w tzw. solidnych hurtowniach sprzedają oszukane przewody. Na zakupach z netu łatwo sie naciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 13.11.2021 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Ale żeby zmierzyć, najpierw trzeba kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.11.2021 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Nie. Patrz PN-IEC 60364-5-523:2001 - wersja polska Norma wycofana i zastąpiona przez PN-HD 60364-5-52:2011 - wersja angielska, PN-HD 60364-5-52:2011 - wersja polska Normy kupować nie zamierzam, ale czy jest w niej realne uzasadnienie dla takiego przekroju? Czy standardowo sto lat za murzynami 1.5mm2 dla 5W LED, bo tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 13.11.2021 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Jeżeli zakupię markowy przewód, np. od NKT to raczej wszstko powinno być z nim OK. Nie podejrzewam nikogo o podrabianie przewodów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.11.2021 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Jeżeli zakupię markowy przewód, np. od NKT to raczej wszstko powinno być z nim OK. Nie podejrzewam nikogo o podrabianie przewodów. Nie sądzę, żeby jakikolwiek producent podpisujący się na swoim towarze kantował. Jakiś azjatycki no name może się odważy na jednorazowy strzał. Ale szybciej na składzie "miedzi" by oszczędzał - to trudniej wyłowić szaremu człowiekowi a grubość kabla jak ma dwa różne w ręku może każdy porównać. Wystarczy nie kupować no name. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.11.2021 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Kiedyś potrzebowałem kawałek miedzianego na grot do lutownicy, zmierzyłem stary grot i wybieram coś z kilkumetrowych zwojów w pakamerze. To jest temat dla dociekliwych.Np. kilka metrów z całego zwoju (zakup z 10 lat temu w popularnym markecie), na oryginalnym opakowaniu (folia) producent czy dystrybutor, jak wół stoi napisane 3 x 1,5. Mierzę fi żyły suwmiarką, wynik 1,2mm . Wzór na pole koła i otrzymujemy1,13 mm^2. To jest 1,5??? Czepiam się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erda 14.11.2021 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Kiedyś potrzebowałem kawałek miedzianego na grot do lutownicy, zmierzyłem stary grot i wybieram coś z kilkumetrowych zwojów w pakamerze. To jest temat dla dociekliwych.Np. kilka metrów z całego zwoju (zakup z 10 lat temu w popularnym markecie), na oryginalnym opakowaniu (folia) producent czy dystrybutor, jak wół stoi napisane 3 x 1,5. Mierzę fi żyły suwmiarką, wynik 1,2mm . Wzór na pole koła i otrzymujemy1,13 mm^2. To jest 1,5??? Czepiam się? Raczej się czepiasz , kłania się norma PN-EN 60228 , trzeba było zmierzyć rezystancję żyły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.11.2021 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.11.2021 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 PN-EN 60228Podano znamionowe przekroje, w zakresie od 0,5 mm2 do 2 500 mm2, żył izolowanych przewodów i kabli energetycznych. Przedstawiono również liczbę i wymiary drutów żył oraz wielkości ich rezystancji. Norma dotyczy żył jednodrutowych i skręconych wykonanych z miedzi, aluminium oraz stopów aluminiowych stosowanych w przewodach giętkich lub przeznaczonych do układania na stałe. Podano również wartości temperaturowych współczynników korekcyjnych stosowanych podczas pomiarów rezystancji oraz wartości granicznych wymiarów żył okrągłych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 21.11.2021 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Dziękuję wszystkim. Mam jeszcze jedno pytanie, więc odświeżę temat. Chciałem zapytać o przewód do rolet. Czy 4x1.5 będzie wystarczający (od rolety do włącznika) i 3x1.5 z rozdzielnicy do włącznika? Przy okazji chciałem także zapytać w jakim stanie elektryk powinien to zostawić? Kiedyś czytałem, że robi się puszkę pod sufitem w okolicy okna, do której osoba montująca roletę doprowadza przewód z zewnątrz, ale nie urządza mnie takie rozwiązanie - po pierwsze nie chcę takiej puszki bo jest szpecąca, a po drugie rolety będą montowane po elewacji i nie chcę wówczas robić dodatkowych otworów na przewody. Najchętniej chciałbym, aby elektryk od włącznika poprowadził przewód od razu na zewnątrz, który będzie czekał na rolety, ale wówczas będzie narażony na wilgoć do czasu zamontowania rolety. Czy w takim wypadku warto dopłacić do YKY 4x1.5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.11.2021 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 (edytowane) Osoby montujące rolety to wprowadzają przewód "roletowy" np. OMY 4x1 mm2 w okolice puszki, w krtórej będzie zamontowany sterownik góra-dół.Nie zapomnieć o możliwości sterowania centralnie i/lub radiowo. Edytowane 21 Listopada 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 21.11.2021 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Nie będzie sterownika. Rolety będą podnoszone i opuszczane łącznikiem żaluzjowym/roletowym/trójpozycyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.11.2021 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Niech będzie łącznikiem.Do niego i tak wystarczy przewód zasilający 3x1,5 mm2, chyba że potrzeba sterować grupowo, to dodatkowe oprzewodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 21.11.2021 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 A od łącznika do rolety? Tak jak pisałem, wolałbym uniknąć robienia przewiertów kiedy będzie już zrobiona elewacja, a pokój otynkowany. Wolałbym wcześniej przełożyć odpowiedni przewód - zwinięty na zewnątrz koło okna nie będzie mi przeszkadzał. Stąd pytanie o YKY 4x1.5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.11.2021 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Zaraz, zaraz - to rolety nie są wyposażone w "fabryczne" przewody linkowe?Jeżeli nie, to OMY 4x1,5 mm2 (ostatecznie OMY 4x1 mm2) od łącznika do samej listwy zaciskowej wewnątrz urzadzenia.Dlaczego 4 x ? - każdy monter powinien wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 21.11.2021 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Może są. Ale czy to znaczy, że nie można takiego przewodu wymienić? Poza tym jak długie są to przewody? Załóżmy, że pokój ma 40m2, łącznik roletowy przy wejściu do pokoju, a okno na jego drugim końcu. Czy taki fabryczny przewód wystarczy? A jeśli od łącznika nie dociągnę przewodu do rolety, to czeka mnie bruzdowanie połowy pokoju, czy mam robić ochydną puszkę nad oknem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 21.11.2021 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Chciałbym mieć możliwość w przyszłości sterowania roletami centralnie itp. Czy wystarczy z rozdzielnicy do każdej rolety poprowadzić przewód 5x1mm2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.11.2021 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Nie wystarczy.Minimum to 1,5 mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 22.11.2021 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Może są. Ale czy to znaczy, że nie można takiego przewodu wymienić? Poza tym jak długie są to przewody? Załóżmy, że pokój ma 40m2, łącznik roletowy przy wejściu do pokoju, a okno na jego drugim końcu. Czy taki fabryczny przewód wystarczy? A jeśli od łącznika nie dociągnę przewodu do rolety, to czeka mnie bruzdowanie połowy pokoju, czy mam robić ochydną puszkę nad oknem? Podpowiecie coś w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts