Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie jest źródło prądu

asaledr

Recommended Posts

Zrób eksperyment, i podepnij wszystkie L do tej samej fazy (ale różne zabezpieczenia, jak nie mają po 40A). Idę o zakład, że nic się nie zmieni w działaniu płyt.

Znajdziesz mnóstwo informacji, że tak to działa. Różnica taka, że te powyżej 7,4kW wymagają podpięcia trzech kabelków fazowych 2,5mm.

Masz na ten temat wiele wpisów na forach branżowych, blogach czy vlogach.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1599542.html

https://plyta-indukcyjna.pl/podlaczenie-indukcji-na-sile-400v

Jakby była trzyfazowa to nie wymagałaby podpinania N - w końcu korzystałaby z napięcia międzyfazowego, a nie między L a N.

Elektrykiem nie jestem by wyrokować, czy trzeba czy nie, ale jeśli znajomi i nie-znajomi elektrycy podłączają pod 400V i mówią, że tak ma być to tak robię :) Przypomnę, że mowa o płytach +10 kW

Z tego toku rozumowania rozumiem, że wszyscy - także elektrycy u siebie, niepotrzebnie (głupi?) podpinają płyty pod 400V? Co ma na celu promowanie korzystania z 1 fazy w takich sytuacjach? Czy da się tak podłączyć? Tak, nawet na 1,5 mm2 podłączysz np. pompę ciepła. Czy to rozsądne?

Rozumiem, że weźmiesz odpowiedzialność, jeśli coś się wydarzy gdy ktoś zainspirowany Twoimi wpisami podepnie tak płytę pod 230V??

Nie jestem elektrykiem, ale rozumiem, że puszczenie 10 kW kablem 2,5 mm, a 4 mm to jednak różnica.

Edytowane przez Sativum
stylistyka

Przypomnij proszę odległość wodociągu do planowanego domu. U mnie, gdy tymczasowo ciągnąłem 80 mb (wężąem) to ciśnienie po 50 m było masakryczne.

Z plusów, to przyłącze możesz sam wykonać - koparka + łopata i dwa dni roboty. Proponuję jednak zacząć od sprawdzenia wymagań operatora wodociągów, by potem nie było zaskoczenia.

Dom planowany jakoś 100 metrów od granicy działki tej przedniej, a rura biegnie wzdłuż ulicy czyli 100 metrów trzeba by pociągnąć rurami tą wodę.

Na pewno musi być na to jakieś rozwiązanie żeby nie mieć za słabego ciśnienia, wiele ludzi ma domy w dziwnych miejscach z daleka od wodociągów. Pare domów obok sąsiad ma też 80 metrów dom od granicy

Elektrykiem nie jestem by wyrokować, czy trzeba czy nie, ale jeśli znajomi i nie-znajomi elektrycy podłączają pod 400V i mówią, że tak ma być to tak robię :) Przypomnę, że mowa o płytach +10 kW

Z tego toku rozumowania rozumiem, że wszyscy - także elektrycy u siebie, niepotrzebnie (głupi?) podpinają płyty pod 400V? Co ma na celu promowanie korzystania z 1 fazy w takich sytuacjach? Czy da się tak podłączyć? Tak, nawet na 1,5 mm2 podłączysz np. pompę ciepła. Czy to rozsądne?

Rozumiem, że weźmiesz odpowiedzialność, jeśli coś się wydarzy gdy ktoś zainspirowany Twoimi wpisami podepnie tak płytę pod 230V??

Nie jestem elektrykiem, ale rozumiem, że puszczenie 10 kW kablem 2,5 mm, a 4 mm to jednak różnica.

Po czym poznałeś, ze podłączają pod 400V a nie 3x230v?

I jeżeli działa na 400v to czemu można podłączyć pod jedną fazę, tylko musi udźwignąć 40A?

Oczywiście, ze nic się nie stanie. Wiesz, że urządzenie trzyfazowe nie potrzebuje do działania przewodu neutralnego? Działa na napięciu miedzyfazowym. Jak wszystko podłączysz pod tę samą fazę to napięcie będzie wynosiło 0v i zwyczajnie nie zadziała. Z kolei urządzeniu na 400v nie będzie przeszkadzało odpięcie neutralnego. Za takie, co pomimo podpięcia wszystkich faz przestanie działać po odpięciu neutralnego jest urządzeniem na 230V i wystarczy mu jedna faza.

Niczego nie promuję. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to kwestionujesz twierdzenie, że szybciej 3f przyda się na zewnątrz w czasie budowy niż w zamieszkałym domu. Czy któreś inne?

Edytowane przez Kaizen