m3rty 24.11.2021 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 W jaki sposób można się szybko pozbyć mebli ? Czy się opłaca zamówić kontener z 5m3 na odpady mieszane , czyli meble , szkło , metal , trochę gruzu , kasetony sufitowe, tapeta , Ile taki kontener może mnie kosztować na 3-4 dni ? Mebli jest naprawdę dużo . Mieszkanie jest bezczynszowe. Nie ma tam zbiorki wielkogabarytowych opadów Do PSZOK osobiście nie dostarczę , bo nie mam do takich rzeczy samochodu . Mam jeszcze takie poboczne pytanie . Mieszkanie ma starą aluminiową instalacje elektryczną. Czy można wymienić instalacje elektryczną w mieszkaniu w którym trochę dach nie jest szczelny ? Nie kapie , ale są plamy zacieki w niektórych miejscach . Dach będzie robiony dopiero wiosną , ale instalacja obecna to tragedia i chciałbym , aby już została wymieniona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2021 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 (edytowane) to wynajmij do PSZOKa dostawczaka np. z Cliktrans albo daj ogłoszenie na olx, FBKontener wyjdzie cię drożej. Instalacje możesz wymienić, ale zwykle wymaga to kucia ścian - do czasu naprawienia dachu z takimi ścianami będziesz mieszkać? Edytowane 25 Listopada 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m3rty 25.11.2021 00:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 (edytowane) Jeden pokój w sumie tylko taki jest . Nad oknem plama i w rogu . Reszta ok . No muszę zrobić tą instalacje , bo mieszkanie obecnie nie ma ogrzewania w sumie stało puste od 2-3 lat . Gazu nie ma doprowadzonego . Zostaje mi ogrzewanie elektryczne i potrzebny jest prąd do prac . Tam jest masa roboty . Elektryk połozy kable zagipsuje . A jak jak jakiś leciutki zaciek będzie , to się poprawi później . Dach będzie robiony wiosną . Chce je wyremontować jak najszybciej i je sprzedać . Mniej więcej termin do pól roku. . Mieszkanie kupione kilkanaście dni temu . Jest to stary blok z lat 70-tych , ale wyjątkowo zadbany przez mieszkańców (ocieplony) , a klatka schodowa lepiej się prezentuje niż w moim bloku z końca lat 90-tych (z ogromnym czynszem) Będę podpisywał umowę z Eneą i wnioskował o przydział prądu , ile potrzebny jest na ogrzewanie elektryczne i płytę indukcyjną?Ogrzewanie elektryczne będzie raczej to tymczasowe rozwiązanie. Moze jakiś piec się zamontuje kocioł na drewno . Edytowane 25 Listopada 2021 przez m3rty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.11.2021 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Mieszkanie jest bezczynszowe. Nie ma tam zbiorki wielkogabarytowych opadów Mieszkanie czynszowe = wynajmowane. Właściciel nigdy czynszu nie płaci. Jak jest mieszkanie to jest i wspólnota mieszkaniowe, to musi być też zarząd/zarządca. Musisz też płacić za utrzymanie części wspólnych - np. oświetlenie na klatce, jej ogrzewanie, naprawę i konserwację drzwi wejściowych do bloku, domofony, podlewanie ogródka itd. itp. Gabaryty ma obowiązek odbierać gmina - sprawdź, kiedy odbierają. U mnie tylko dwa razy do roku, w Warszawie w bloku chyba co tydzień albo na wezwanie. Zapytaj zarządu/zarządcy a jak nie wiedzą, to bezpośrednio w gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 25.11.2021 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Mieszkanie jest bezczynszowe. Nie ma tam zbiorki wielkogabarytowych opadów Musi być umowa na odbiór śmieci, a co za tym idzie gabarytów też. Inna sprawa, że często gabaryty są odbierane 1-2 razy do roku. Jak ci się śpieszy, to jak ktoś pisał - wyjamij dostawczaka i zawieź na PSZOK Jak meble wyglądają jako-tako to wystaw je za darmo na olx - może ktoś się skusi i problem z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2021 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Jest to stary blok z lat 70-tych , ale wyjątkowo zadbany przez mieszkańców (ocieplony)o . Chyba nie, skoro cieknie z dachu. Jeśli wprowadzisz kupującego w błąd co do cieknącego dachu, poprzez zamaskowanie plam, możesz mieć kłopoty prawne, bo umowę sprzedaży można wówczas anulować, kiedy sprawa zacieków się ujawni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2021 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 W warszawie na FB są grupy szukające starych mebli z likwidowanych mieszkań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia93 26.05.2022 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2022 (edytowane) W jaki sposób można się szybko pozbyć mebli ? Czy się opłaca zamówić kontener z 5m3 na odpady mieszane , czyli meble , szkło , metal , trochę gruzu , kasetony sufitowe, tapeta , Ile taki kontener może mnie kosztować na 3-4 dni ? Mebli jest naprawdę dużo . Mieszkanie jest bezczynszowe. Nie ma tam zbiorki wielkogabarytowych opadów Do PSZOK osobiście nie dostarczę , bo nie mam do takich rzeczy samochodu . Mam jeszcze takie poboczne pytanie . Mieszkanie ma starą aluminiową instalacje elektryczną. Czy można wymienić instalacje elektryczną w mieszkaniu w którym trochę dach nie jest szczelny ? Nie kapie , ale są plamy zacieki w niektórych miejscach . Dach będzie robiony dopiero wiosną , ale instalacja obecna to tragedia i chciałbym , aby już została wymieniona . Są firmy które się zajmują takimi odpadami. Kontener 5m powinien wystarczyć. Edytowane 26 Maja 2022 przez Elfir reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 31.05.2022 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Wynajem dostawczaka na dobę bez faktury to 180-200 zł. Plus ze dwie dychy na paliwoKontener przynajmniej 3x tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 31.05.2022 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Asia i Marcin świetnie podsumowali temat. Kontener - wygodnie i nietanio, auto lub przyczepka (polecam) - taniej i dłużej. Dodam tylko że kontener 5 m3 to u mnie nie da się zamówić za 600 zł, raczej 4-5x tyle. Z kolei przyczepka od 4k w górę, ale sprzeda się za te samą cenę za rok lub dwa, a na bank zaoszczędzi się kilkukrotnie jej wartość podczas budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts