Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Utylizacja mebli w jaki sposob?

m3rty

Recommended Posts

W jaki sposób można się szybko pozbyć mebli ?

Czy się opłaca zamówić kontener z 5m3 na odpady mieszane , czyli meble , szkło , metal , trochę gruzu , kasetony sufitowe, tapeta , Ile taki kontener może mnie kosztować na 3-4 dni ? Mebli jest naprawdę dużo .

Mieszkanie jest bezczynszowe. Nie ma tam zbiorki wielkogabarytowych opadów

Do PSZOK osobiście nie dostarczę , bo nie mam do takich rzeczy samochodu .

Mam jeszcze takie poboczne pytanie . Mieszkanie ma starą aluminiową instalacje elektryczną. Czy można wymienić instalacje elektryczną w mieszkaniu w którym trochę dach nie jest szczelny ? Nie kapie , ale są plamy zacieki w niektórych miejscach . Dach będzie robiony dopiero wiosną , ale instalacja obecna to tragedia i chciałbym , aby już została wymieniona .

to wynajmij do PSZOKa dostawczaka np. z Cliktrans albo daj ogłoszenie na olx, FB

Kontener wyjdzie cię drożej.

Instalacje możesz wymienić, ale zwykle wymaga to kucia ścian - do czasu naprawienia dachu z takimi ścianami będziesz mieszkać?

Edytowane przez Elfir

Jeden pokój w sumie tylko taki jest . Nad oknem plama i w rogu . Reszta ok . No muszę zrobić tą instalacje , bo mieszkanie obecnie nie ma ogrzewania w sumie stało puste od 2-3 lat . Gazu nie ma doprowadzonego . Zostaje mi ogrzewanie elektryczne i potrzebny jest prąd do prac . Tam jest masa roboty .

Elektryk połozy kable zagipsuje . A jak jak jakiś leciutki zaciek będzie , to się poprawi później . Dach będzie robiony wiosną .

Chce je wyremontować jak najszybciej i je sprzedać . Mniej więcej termin do pól roku. . Mieszkanie kupione kilkanaście dni temu .

Jest to stary blok z lat 70-tych , ale wyjątkowo zadbany przez mieszkańców (ocieplony) , a klatka schodowa lepiej się prezentuje niż w moim bloku z końca lat 90-tych (z ogromnym czynszem)

Będę podpisywał umowę z Eneą i wnioskował o przydział prądu , ile potrzebny jest na ogrzewanie elektryczne i płytę indukcyjną?

Ogrzewanie elektryczne będzie raczej to tymczasowe rozwiązanie. Moze jakiś piec się zamontuje kocioł na drewno .

Edytowane przez m3rty

Mieszkanie czynszowe = wynajmowane. Właściciel nigdy czynszu nie płaci. Jak jest mieszkanie to jest i wspólnota mieszkaniowe, to musi być też zarząd/zarządca. Musisz też płacić za utrzymanie części wspólnych - np. oświetlenie na klatce, jej ogrzewanie, naprawę i konserwację drzwi wejściowych do bloku, domofony, podlewanie ogródka itd. itp.

Gabaryty ma obowiązek odbierać gmina - sprawdź, kiedy odbierają. U mnie tylko dwa razy do roku, w Warszawie w bloku chyba co tydzień albo na wezwanie. Zapytaj zarządu/zarządcy a jak nie wiedzą, to bezpośrednio w gminie.

Musi być umowa na odbiór śmieci, a co za tym idzie gabarytów też.

Inna sprawa, że często gabaryty są odbierane 1-2 razy do roku. Jak ci się śpieszy, to jak ktoś pisał - wyjamij dostawczaka i zawieź na PSZOK

Jak meble wyglądają jako-tako to wystaw je za darmo na olx - może ktoś się skusi i problem z głowy.

Jest to stary blok z lat 70-tych , ale wyjątkowo zadbany przez mieszkańców (ocieplony)o .

Chyba nie, skoro cieknie z dachu.

Jeśli wprowadzisz kupującego w błąd co do cieknącego dachu, poprzez zamaskowanie plam, możesz mieć kłopoty prawne, bo umowę sprzedaży można wówczas anulować, kiedy sprawa zacieków się ujawni.

• 6 months później...
W jaki sposób można się szybko pozbyć mebli ?

Czy się opłaca zamówić kontener z 5m3 na odpady mieszane , czyli meble , szkło , metal , trochę gruzu , kasetony sufitowe, tapeta , Ile taki kontener może mnie kosztować na 3-4 dni ? Mebli jest naprawdę dużo .

Do PSZOK osobiście nie dostarczę , bo nie mam do takich rzeczy samochodu .

Mam jeszcze takie poboczne pytanie . Mieszkanie ma starą aluminiową instalacje elektryczną. Czy można wymienić instalacje elektryczną w mieszkaniu w którym trochę dach nie jest szczelny ? Nie kapie , ale są plamy zacieki w niektórych miejscach . Dach będzie robiony dopiero wiosną , ale instalacja obecna to tragedia i chciałbym , aby już została wymieniona .

Są firmy które się zajmują takimi odpadami. Kontener 5m powinien wystarczyć.

Edytowane przez Elfir
reklama

Asia i Marcin świetnie podsumowali temat. Kontener - wygodnie i nietanio, auto lub przyczepka (polecam) - taniej i dłużej. Dodam tylko że kontener 5 m3 to u mnie nie da się zamówić za 600 zł, raczej 4-5x tyle. Z kolei przyczepka od 4k w górę, ale sprzeda się za te samą cenę za rok lub dwa, a na bank zaoszczędzi się kilkukrotnie jej wartość podczas budowy