Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa bez fotowoltaika - ma sens?

MonaWisnia

Recommended Posts

Cześć - poszukuję porady od bardziej doświadczonych - buduję bliźniaka pod wynajem - wstępnie planowaliśmy pompę ciepła - ale nie zakładaliśmy fotowoltaiki - czy przy dość wysokich cenach zakupu warto nadal inwestować w pompę ?

Klik w sygnaturkę na PC.

Cześć - poszukuję porady od bardziej doświadczonych - buduję bliźniaka pod wynajem - wstępnie planowaliśmy pompę ciepła - ale nie zakładaliśmy fotowoltaiki - czy przy dość wysokich cenach zakupu warto nadal inwestować w pompę ?

Wejdź sobie na temat https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page631 znajdź budynek o podobnych parametrach i będziesz wiedzieć, jakie są mniej więcej koszty ogrzewania i ciepłej wody na dziś.

Dlaczego pomyłką ? kwestia kosztów instalacji? Czy masz coś innego na myśli?

Z gazem mam ten problem co chyba wszyscy czyli rosnące wręcz galopujące ceny...

Porównujesz ile wzrosły ceny gazu (galopująco) i ceny ee?

Porównaj ile kosztuje 1 kWh gazu i prądu.

Edytowane przez d7d

Jak to policzyłes?

Średni koszt EE od Enea z https://www.rachuneo.pl/cena-pradu

Koszt 1 kwh gazu z taryfy PGNiG

Poniżej ponowne przeliczenie dla danych rzeczywistych:

Przeliczyłem faktury u siebie:

1. Prąd Enea 290 kwh za 2 mce - średnio 0,84 gr za 1 kwh

2. Gaz dla taryfy W.3.9, zużycie 1528 m3 (przyjmując, że 1m3 = 10,8 kwh), czyli ok. 16 502 kwh - średnio 0,17 gr za 1kwh

Średni koszt EE od Enea z https://www.rachuneo.pl/cena-pradu

Koszt 1 kwh gazu z taryfy PGNiG

Poniżej ponowne przeliczenie dla danych rzeczywistych:

Przeliczyłem faktury u siebie:

1. Prąd Enea 290 kwh za 2 mce - średnio 0,84 gr za 1 kwh

2. Gaz dla taryfy W.3.9, zużycie 1528 m3 (przyjmując, że 1m3 = 10,8 kwh), czyli ok. 16 502 kwh - średnio 0,17 gr za 1kwh

Który kocioł da z 1 m3 10,8 kWh?, jezeli bedzie to 9,5 kWh bedzie bardzo dobrze. Zgodnie z metodyką i tabela sprawnosci do obliczen charakterystyki energetycznej budynku.

Nawet jakby nie ujmowac opłat stałych i przyjąc czysto teoretyczny wsp. konwersji to na moim rachunku 1 kWh = 19 gr przy taryfie W1.1, owszem W3.9 ma nizsze ceny ale duzo wyzsze opłaty stałe ktorych pominąc sie powinno. Gdzie te mityczne 14 gr za 1 kWh?

EE srednio z opłatami stałymi czy bez?

Ze strony:

https://www.rachuneo.pl/artykuly/ile-kosztuje-gaz-ziemny

Potem dodałem, następnym postem koszt opłat pobocznych.

Wydaje mi się, że piszesz jednocześnie o współ. konwersji i efektywności kotła.

Opłaty poboczne mocno wpływają na ostateczny koszt 1 kwh energii. Może lepiej porównywać (dla potrzeb tego wątku) koszt samego nośnika energii netto?

Ze strony:

https://www.rachuneo.pl/artykuly/ile-kosztuje-gaz-ziemny

Potem dodałem, następnym postem koszt opłat pobocznych.

Wydaje mi się, że piszesz jednocześnie o współ. konwersji i efektywności kotła.

Opłaty poboczne mocno wpływają na ostateczny koszt 1 kwh energii. Może lepiej porównywać (dla potrzeb tego wątku) koszt samego nośnika energii netto?

Doskonale wiem o czym piszę, 1 kWh EE pobranej z sieci ma dokladnie 1 kWh nie mniej nie wiecej, ile realnie ma kWh 1 m3 gazu tego dokladnie nie wiadomo. Wsp. konwersji jest to ciepło spalania gazu, wartosc uzsykana w warunkach laboratoryjnych, niemozliwa do uzyskania w rzeczywistosci. Przyjecie zakresu 9,5 do 10 kWh z m3 gazu jest realne dla najlepszych kotłow, do gotowania na gazie niemozliwe, ale chodzi nam o grzanie i cwu (przy cwu efekt kondensacji znikomy, a przez to i ilisc kWh z m3 mniejsza niz przy samym grzaniu).

Co do kosztów stałych przy gazie to w odroznieniu od cen EE opłaty stałe zalezą od ilosci zuzywanego gazu co ma odzwierciedlenie w odpowiedniej taryfie. Dla EE opłaty stałe nie zalezą od ilosci zuzytej energii (a przynajmniej wiekszosc z nich). Poza tym EE zuzywana jest tez do innych celów i dlatego sensowne jest uzwglednienie wielkosci opłat stałych w proporcji zuzycia na grzanie+cwu i zuzycia bytowego. Przy gazie jezeli na nim gotujem trzeba by tez taką propocje zachowac, ale stosunek zuzycia gazu na cele grzewcze i bytowe jest duzo wiekszy niz przy EE. Reasumując jezeli liczyc to dokladnie , jezeli liczymy zgrubnie to wnioski nie są czasem takie oczywiste.

Ja od 9 lat grzeje pompą ciepła bez fotowoltaiki, ba,więcej, uważam za bezsens instalowanie PV gdy grzeje się pompą ciepła :)

Dom 118m2, średnie roczne zużycie energii na przestrzeni 9 lat na ogrzewanie i cwu to ok.3000kWh czyli jakieś 1100zl rocznie.

Edytowane przez Arturo1972

Ja od 9 lat grzeje pompą ciepła bez fotowoltaiki, ba,więcej, uważam za bezsens instalowanie PV gdy grzeje się pompą ciepła :)

Dom 118m2, średnie roczne zużycie energii na przestrzeni 9 lat na ogrzewanie i cwu to ok.3000kWh czyli jakieś 1100zl rocznie.

Wszystko zalezy od skali, nie wszyscy mają takie zuzycie energii jak Ty, w Polsce jest ok 6 mln domów jednorodzinnych, w zdecydowanej wiekszosci to budynki kilkudziesiecio i kilkunastoletnie, zadna termomodernizacja nie zblizy ich parametrów do budynków nowobudowanych wg aktualnych WT a w szczgolnosci do Eu. Odnoszenie tych budynków do Twojego to calkowity bezsens szczegolnie gdy ceny EE biją rekordy i do ich stabilizacji bardzo daleko. Wystarczy przykład z wczoraj , Szwedzi uruchomili awaryjnie dla nas elektrownie na olej bo brakowało zapasu mocy w krajowym systemie, o cenie tej dodatkowaej energii szkoda wspominac. Warto czasem zobaczyc cos wiecej niz czubek własnego nosa.

Dla ogrzewania 9,5-9,8, da cwu 9,3-9,5 w zaleznosci od sprawnosci kotła i aktualnego wsp. konwersji bo on stały nie jest.

Jeżeli przelicznik na fakturach jest w okolicy np. 10,5 a średni na ogrzewanie będzie 9,5 to wtedy

COP = 2,7 czyli nadal bardzo dobry :)