Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki przewód do 5V, 14,4A?

Recommended Posts

Taśmy LED zwykle są zasilane z 12 V - proponuję sprawdzić jakie napięcie podane jest na taśmie.

Ja stosuję przewody sygnałowe stosowane do podłączania dysków IDE - czyli cieniutkie. Kilka takich lutowanych razem przewodów daje mi długość ok. 80 cm i tym przewodem zasilam taśmę (5730) o długości ok. 50 - 75 cm. Przy dłuższych przewodach zasilających proponuję dać przewody 2X0,5 mm kw. Przewody od dysków stosuję od lat i nigdy nie miałem problemów.

Daj zwykłe telefoniczne - chyba, że masz zamiar podłączyć taśmę 5 metrów. (zasilanie ciągłe).

Taśmy LED zwykle są zasilane z 12 V - proponuję sprawdzić jakie napięcie podane jest na taśmie.

Ja stosuję przewody sygnałowe stosowane do podłączania dysków IDE - czyli cieniutkie. Kilka takich lutowanych razem przewodów daje mi długość ok. 80 cm i tym przewodem zasilam taśmę (5730) o długości ok. 50 - 75 cm. Przy dłuższych przewodach zasilających proponuję dać przewody 2X0,5 mm kw. Przewody od dysków stosuję od lat i nigdy nie miałem problemów.

Daj zwykłe telefoniczne - chyba, że masz zamiar podłączyć taśmę 5 metrów lub więcej. (zasilanie ciągłe).

Cześć chciałbym się zapytać przewód o jakim przekroju jest potrzebny do podłączenia zasilacza do taśmy LED gdzie będzie: 5V, 14,4A? Czy ilość watów ma znaczenie w wyborze przewodu?:wave:

Ma znaczenie tak jak napięcie i planowana długość przewodów. Prawo ohma się kłania. Proponuję wyszukać "Kalkulator przekroju przewodów dla oświetlenia LED" i sobie policzyć.

Cześć chciałbym się zapytać przewód o jakim przekroju jest potrzebny do podłączenia zasilacza do taśmy LED gdzie będzie: 5V, 14,4A? Czy ilość watów ma znaczenie w wyborze przewodu?:wave:

Przy niskim napięciu prądu stałego największe znaczenie ma zazwyczaj długość przewodu, bo większym problemem będzie spadek napięcia (jak na 230V spadnie o 2V to nie jest to problem, ale jak na 5V o tyle spadnie, to jest tragedia), niż dopuszczalna obciążalność przewodów.

Jak masz 10m przewodu (5m plusa i 5m minusa - czyli 5 m od zasilacza) to przy 14,4A@5V w przewodzie 1,5mm2 spadnie napięcie o 1.66V - pytanie, czy odbiornik się zadowoli 3,34V. Niby możesz się ratować podniesieniem napięcia na zasilaczu - i to zadziała, o ile wszystkie zasilane odbiorniki są w tej samej odległości i obciążenie jest w miarę stałe.

Ano ścisła.

W 1840 roku James Prescot Joule

miał zaledwie 22 lata. Wtedy to wykonał szereg eksperymentów polegających na przepuszczaniu prądu przez zanurzony w wodzie przewód. Mierząc wzrost temperatury wody wydedukował, że ilość ciepła wygenerowanego przez przewód zależy tylko i wyłącznie od jego rezystancji, natężenia prądu i czasu przepływu. Prawo to nazwał swoim nazwiskiem, a językiem matematycznym brzmi ono następująco:

Q = I2 · R · t

Wzór mówi jasno, że ciepła (Q) jest tym więcej, im wyższa jest wartość prądu (I), rezystancja przewodu (R) i czas (t) przepływu.

Nie bardzo wiem co starasz się udowodnić. Na pytanie o to czy "ilość watów ma znaczenie" odpisałeś "niekoniecznie" i uniosłeś się na pytanie o to czy moc odbiornika i płynący w obwodzie prąd nie mają związku. Może jeszcze doradzisz jak przy takich prądach poradzić sobie z przekrojem ścieżek w taśmach led. A i jest jeszcze taki wzór P=I2xR i jeszcze jeden P=UxI no i Pan Georg Simon Ohm. Zapomniałeś też we wcześniejszym wpisie o długości przewodów bo to ich długość jak i przekrój bezpośrednio wpływają na ich rezystancję. Edytowane przez Remiks